Rožajac na krovu Austrije

Zbog nevremena koje je trajalo danima prije uspona, na ruti je bilo više od 20 centimetara svježeg snijega...
124 pregleda 4 komentar(a)
Semir Kadrović, Foto: Privatna arhiva
Semir Kadrović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.08.2017. 14:14h

Alpinista iz Rožaja Semir Kardović osvojio je najviši vrh Austrije - Grosglokner, visok 3.798 metara.

Član PSK Hajla za “Vijesti” je kazao da je sredinom avgusta sa prijateljem iz Beograda Dimitrijem Ostojićem krenuo ka Austriji. Loši vremenski uslovi pokvarili su njihov plan da do najvišeg vrha Austrije dođu alpinističkim smjerom - rutom Shtudlgrat.

“Zbog nevremena koje je trajalo danima prije uspona, na ruti je bilo više od 20 centimetara svježeg snijega. To nam je onemogućilo da realizujemo plan, pa smo odlučili da se vratimo nekih 400 metara nadmorske visine i nastavimo normalnom rutom ka vrhu”, priča Kardović.

Kaže da ih je snijeg dočekao i na toj ruti.

“Prvog dana, kada smo preko glečera i via ferate išli do doma 'Erzegzog Johann' na stazi je bilo snijega. Na završni uspon krenuli smo narednog dana oko pet sati izjutra, da bi izbjegli gužvu na stazi do vrha, jer to predstavlja najveći problem. Od doma ka vrhu prva trećina staze vodi preko glečera, a onda nastupa ozbiljini dio koji se penje preko stijena, na pojedinim mjestima toliko uskim da se dva čovjeka ne mogu mimoići”.

Kardović je kazao da ih je na vrhu visokom 3.798 metara nadmorske visine sačekala nagrada:

“Predivan pogled na austrijske Alpe. Put nazad bio je malo komplikovaniji zbog leda i velikog broja planinara... Pokrovitelj mog odlaska je Opština Rožaje, na čemu sam im zahvalan”. Kardović je ranije osvojio Akonkagvu u Andima, himalajski Island pik, Mon Blan, Materhorn...

Bonus video: