Franovići kreću električnom pasarom za Crnu Goru čim im to vrijeme dopusti

Nepovoljne meteo- prilike provremeno odložile neuobičajenu plovidbu nove bokeljske električne barke preko Jadrana

9721 pregleda 3 komentar(a)
Franović i El Manu, Foto: Siniša Luković
Franović i El Manu, Foto: Siniša Luković

Zbog nepovoljnih meteo prilika na Jadranu koje su vladale danas, a meteorolozi ih najavljuju i za naredna dva dana, kompanija Fracraft iz Kotora, odložila je za danas planiranu manifestaciju Adriatic Crossing Electric Boat Challenge 2023.

Obavještavam Vas da je odloženo isplovljavanje iz Italije, električne barke “El Manu”, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Najavljuju slično promjenljivo vrijeme i naredna dva do tri dana. Žao nam je što nismo mogli ispostovati predviđeni termin. O naknadnom terminu ćemo Vas blagovoremeno obavijestiti”, saopšteno je tim povodom danas iz ove kotorske kompanije koja se bavi dizajnom, konstruisanjem i proizvodnjom ekoloških plovila na električni i hibridni pogon.

Adriatic Crossing Electric Boat Challenge 2023, neuobičajeni pomorski i tehničko-tehnološki poduhvat trebalo je po prvobitnom planu, da se održi 1. i 2. avgusta, na relaciji Ostuni (Italija) – Kotor (Crna Gora). U pitanju je prvi pokušaj preplovljavanja Jadranskog mora malom barkom tipa pasara, isključivo na električni pogon.

Ovaj izazov ne predstavlja samo tehničko-tehnološki podvig malog brodogradilišta iz Kotora, već i priliku da se u praksi pokaže koliko električna plovila mogu biti pouzdana i efikasna alternativa tradicionalnim plovilima koja za pogon koriste fosilna goriva i motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Na plovidbu iz italijanske luke u blizini grada Ostuni (Provincija Brindizi) na novosagrađenoj pasari tipa „El Manu“, krenuće Predrag Franović, izvršni direktor kompanije Fracraft i njegova kćerka Nikoleta Franović koja je kao diplomirana inženjerka pomorskih nauka, ali i elektrotehnike.

Njihovo stakloplastično plovilo dugo je sedam metara i široko 2,17 metara, a pogone ga dva elektromotora snage po 3 kW. Elektromotori se napajaju električnom energijom iz baterije koju čini 96 litijum-željezo članaka, ukupnog kapaciteta 80 kWh. Baterija je teška 600 kilograma i smještena je na najnižoj tački plovila - blizu dna njegovog korita kako bi se poboljšao stabilitet barke.

Maksimalna brzina ovako pogonjene električne pasare je 7 čvorova, a ekonomska brzina pri kojoj barka postiže najveći doseg plovidbe od oko 160 milja, je 5,5 čvorova.

Pored ovoga, barka kojom Franovići namjeravaju preći Jadran je opremljena i sa dva solarna panela od po 500 W te dva generatora na vodonik snage po 2 kW za slučaj nužde. Navigacione uređaje, autopilot i ostalu elektroniku na brodu napaja posebna manja gorivna ćelija na vodonik.

Sa posadom, hranom, vodom i ostalim potrepštinama, barka koja je pripremljena za Adriatic Crossing Electric Boat Challenge je teška dvije tone.

Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, očekuje se da će ovo plovilo oko 120 nautičkih milja dugu rutu od Ostunija do Kotora preći za 22 do 24 sata plovidbe.

Bonus video: