Korupcija protiv miliona na obali

SDT utvrđuje ima li korupcije u slučaju planirane višemilionske investicije na Crnogorskom primorju

23755 pregleda 125 reakcija 12 komentar(a)
Pogled na plažu Kamenovo (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Pogled na plažu Kamenovo (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Slučaj planirane višemilionske investicije na parceli nadomak Svetog Stefana na koncu je završio u rukama specijalnih tužilaca, nakon što su im slučaj proslijedile kolege iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Kompanija Budva Capital investment još 2007. godine kupila 21.000 kvadrata zemlje u zaleđu Kamenova, uložila 10 i planirala investiciju od još najmanje 50.000.000 eura.

Nakon 12 godina, Vlada Duška Markovića prihvatila je da urbanizuje to zemljište...

Navodni krivci za toliko kašnjenje, tvrde izvori “Vijesti”, su zvaničnici iz nekadašnjeg Ministarstva za ekonomski razvoj u periodu 2009 - 2010. godine.

“Tadašnji čelnici Opštine Budva, umjesto da usvoje urbanistički plan i omoguće realizovanje investicije, po usmenim nalozima Ministarstva, mijenjaju planska dokumenta i namjenu prostora, a javne rasprave ni nema... Novim planovima preko te parcele ucrtani su novi infrastrukturni objekti”, kazao je “Vijestima” jedan od sagovornika.

Ministar za ekonomski razvoj 2009. bio je Branimir Gvozdenović, koji je nakon izbora te godine preuzeo funkciju ministra urbanizma.

“Krivični predmet za koji se interesujete je formiran po podnesku kabineta ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore Zorana Miljanića, a u vezi sa prijavom pravnog lica Budva Capital Investment DOO Budva, radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da su službena lica u Opštini Budva i tadašnjem Ministarstvu za ekonomski razvoj učinila krivično djelo iz stvarne nadležnosti ovog tužilaštva. U toku je izviđaj, a od Specijalnog policijskog odjeljenja je zahtijevano prikupljanje određenih podataka, dokaza i obavještenja potrebnih za odlučivanje”, odgovorio je “Vijestima” portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić prije mjesec dana dostavio je Vrhovnom državnom tužilaštvu dokumentaciju o tom slučaju, koju je dobio od investitora, kako bi se utvrdilo da li, zbog navodnog nepostupanja i moguće korupcije, investitor od 2007. godine ne može da valorizuje parcelu kupljenu u Budvi...

On je insistirao i da se provjeri da li je investitora opstruirala izvršna vlast u tom periodu, da li su planovi mijenjani na njihovu štetu, zbog čega nijesu ostvarili namjere da u Crnu Goru investiraju milione eura.

“Dokumenacija koju je 22. 6. 2023. godine dostavio ministar bez portfelja Zoran Miljanić, nakon analize u Vrhovnom državnom tužilaštvu, dostavljena je na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu 5. 7. 2023. godine. Specijalnom državnom tužilaštvu dostavljena je i dopuna dokumentacije koju je ministar bez portfelja dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu 7. 7. 2023.godine”, saopšteno je Vijestima iz Vrhovog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Tatjana Begović.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Budva Capital Investment osnovana je u aprilu 2007. sa ukupnim kapitalom od 7.742.163 eura.

Budvansku firmu je 2007, kada je kupio zemljišni kompleks iznad magistrale od mještana, osnovao poznati makedonski biznismen Svetozar Janevski.

Janevski je predsjednik Upravnog odbora vinarije “Tikveš”, a pažnju javnosti je prije nekoliko godina privukao kada je zakupio Beogradsku industriju piva.

Kako stoji u bazi CRPS, već 2008. kao osnivač firme upisuje se holandska kompanija “Rothbury Comunication International BV”, dok Janevski ostaje izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik.

Od maja 2009, u firmu ulazi estradni menadžer Radomir Raka Marić, koji u to vrijeme u Budvi organizuje muzičke spektakle - koncerte “Roling stonsa” i svjetske pop zvijezde Madone na Jazu, a na čijem je angažmanu tada insistirao Svetozar Marović, koji je bio u organizacionom odboru.

Od kraja 2011. Marić je u firmi postao i izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik, Janevskog formalno nema više, a misteriozna holandska kompanija ostaje upisana kao osnivač.

Posljednja promjena u CRPS izvršena je prošle godine, a prema aktuelnim podacima, kompanija je u vlasništvu Rothbury communications international BV, izvršni direktor je Borče Ilioski, a ovlašćeni zastupnik Radomir Marić.

Kompanija je još prije deceniju bila odlučna da će izgraditi luksuzni apartmanski kompleks, pa je tako i promovisan projekat “Harmony Condominiums Montenegro”, kompleks koji je trebalo da bude izgrađen na njihovoj parceli.

Urađen je bio projekat, a na jednom od sajtova bila je pokrenuta i prodaja apartmana potencijalnim kupcima.

Međutim, planski dokument koji je trebalo da pokrije ovu parcelu i time omogući izgradnju, Opština Budva nije donijela.

Područje Kamenova je trenutno jedno od najatraktivnijih, jer se u zaleđu same plaže počeo graditi hotelsko-rezidencijalni kompleks, gradnja treba da počne i na mjestu nekadašnjeg kosovskog naselja, čim se riješe imovinski odnosi, dok je iznad same magistrale, već niklo cijelo naselje.

Vlada Crne Gore je 2019. prihvatila zahtjev budvanske kompanije da urbanizuje njihov atraktivni zemljišni kompleks od 21 hiljadu kvadrata iznad Jadranske magistrale u zaleđu plaže Kamenovo.

Odluku o izradi Detaljnog urbanističkg plana (DUP) za lokaciju Kamenovo, tada je potpisao premijer Duško Marković.

“Cilj izrade DUP-a za lokaciju Kamenovo je da se ponude planska rješenja kojim bi se stvorili preduslovi za realizaciju luksuznih turističkih sadržaja koji će obezbijediti viskokvalitetnu valorizaciju prostora. Krajnji cilj je izgradnja turističkog kompleksa koji će imati arhitektonsku specifičnost, ekskluzivnost i autentičnu ponudu, kao i drugih sadržaja i površina uz zaštitu postojećeg zelenila i svih prirodnih resursa na ovom prostoru i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, čuvanja identiteta naselja, poboljšanja sadržaja društvenog standarda komunalne infrastrukture”, navodi se u odluci Vlade u koju su “Vijesti” tada imale uvid.

Miljanić: Oštećeni investitori da podnesu prijave

Ministar bez portfelja, nadležan za borbu protiv korupcije, Zoran Miljanić kazao je “Vijestima” da je, prema prijavi koju je proslijedio VDT, potencijalna šteta više stotina miliona eura.

On je ukazao na to da su i ranije postojala saznanja o korupciji na štetu stranih investija, ali da su, nažalost, bila bez dokaza.

Miljanić je kazao i da ima saznanja da ni britanski investitor nije uspio da realizuje investiciju od preko 60 miliona eura.

Miljanić: Strani investitori da prijave svaku sumnju u korupciju
Miljanić: Strani investitori da prijave svaku sumnju u korupcijufoto: Luka Zeković

“Ohrabruje činjenica da su strani investitori zvanično počeli da ukazuju na moguće koruptivne radnje, koje su se dešavale u vrhu crnogorske države i lokalnih samouprava”, kazao je Miljanić u izjavi za “Vijesti”.

On je ohrabrio i sve ostale investitore, koji su nailazili na slične probleme i prepreke, da se obrate nadležnim institucijama - Vladi, tužilaštvu, policiji.

“I da konačno ti slučajevi, kojih je vjerovatno veliki broj i radi se o ogromnim ciframa, budu procesuirani. Pored ove, najavljene su nove krivične prijave. Strane diplomate su ukazale na to da i one imaju informacije da su određeni investitori spriječeni u namjerama zbog korupcije na najvišem nivou. Mislim da će se otvoriti Pandorina kutija i da će nadležni organi imati pune ruke posla dok se ne razriješe svi slučajevi prethodnog perioda, kojih je očigledno mnogo”, naglasio je Miljanić.

Prema njegovim riječima, pravi put je da oštećeni investitori podnesu krivične prijave.

“Štete po budžet su nemjerljive - dobili bismo hotele sa pet zvjezdice, bilo bi zaposleno na stotine građana Crne Gore, da ne pričam o naplati PDV. Sa druge strane, možemo doći u situaciju da država, odnosno građani plaćaju penale investitorima jer nijesu ispoštovane ugovorne obaveze. Država mora o tome da povede računa. Ubijeđen sam da će SDT kao nadležno u ovom predmetu učiniti sve da se ovaj slučaj procesuira i da dobije pravni epilog”, zaključio je ministar bez portfelja.

I američke firme vide korupciju kao prepreku

Nekoliko američkih firmi posebno je istaklo korupciju kao prepreku direktnim investicijama u Crnoj Gori, a ta pojava se smatra jednom od tipičnih prepreka koje treba prevazići kada se posluje u zemlji.

To stoji u izvještaju o Investicinoj klimi, koji je prošle sedmice objavio Stejt department.

“Korupcija je u Crnoj Gori najraširenija u sektoru javnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za podmićivanje i kronizam”, navodi Stejt department.

U tom dokumentu stoji da Vlada podstiče državne institucije i privatni sektor da uspostave interne kodekse ponašanja.

“Oni se ohrabruju da imaju etičke kodekse, kao i obavezu da imaju preventivne planove integriteta. Crna Gora je potpisnica Konvencije UN-a protiv korupcije”, piše u izvještaju.

Bonus video: