Ne smije izostati odgovor na vršnjačko nasilje

Zaštitnik donio preporuke za četiri ministarstva, u pitanju je najveći izazov u novije vrijeme

9005 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Foto: Skupština/I.Šljivančanin

Zbog više slučajeva vršnjačkog nasilja, od kojih su neki bili brutalni, zaštitnik ljudskih prava i sloboda ukazao je Zajednici opština da uspostavi model saradnje sa javnim ustanovama i civilnim sektorom kako bi se definisao plan djelovanja na lokalnom nivou u oblasti prevencije i borbe protiv tih opasnih pojava.

Ministarstvima prosvjete i unutrašnjih poslova preporučeno je da zajednički preduzmu radnje i mjere u cilju analize bezbjednosti i zaštite obrazovno- vaspitnih ustanova u Crnoj Gori, a ministarstvu rada i socijalnog staranja da sprovede aktivnosti koje će dovesti do smanjenja nasilja nad djecom.

U mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković piše da se Ministarstvu kulture i medija preporučuje da promovišu programske sadržaje od javnog interesa i značaja za razvoj nauke, obrazovanja, kulture i nenasilnog rješavanja konfliktnih situacija.

Zaštitnik je utvrdio da se tokom marta i aprila 2023. godine dogodilo više slučajeva nasilja među i nad djecom/mladima, prije više od godinu i nasilje nad djetetom u školskom dvorištu, ali i da su ti događaji imali elemente brutalnosti i objavljeni su u medijima.

“U jednom slučaju, nasilje je izvršeno nad djecom stranim državljanima, mladim sportistima koji su se nalazili u Crnoj Gori, što ostavlja veoma negativnu sliku i izvan granica države. Djeca koja su došla na sportsko takmičenje, pretrpjela su teške oblike nasilja i jedno od njih je imalo operativni zahvat i bilo zadržano na liječenju”, piše u mišljenju.

U ovoj instituciji smatraju da se, iako su u svim događajima otkriveni počionioci, pojedinima određen pritvor i podignut optužni akt, ne može prenebregnuti činjenica da su takvi slučajevi sve učestaliji, da poprimaju brutalni karakter uz odsustvo empatije i da su skoro svi zabilježeni video snimcima objavljenim na internetu.

“Zaštitnik već duži niz godina ukazuje da je nasilje nad djecom i vršnjačko nasilje između djece neprihvatljivo, da se ni sa čim ne može opravdati, kao i da, ukoliko se dogodi, počinioci treba da budu adekvatno sankcionisani. Međutim, zabrinjavaju učestalost, težina pojavnih oblika i posljedice s kojima se brojna djeca i mladi suočavaju, a nerijetko i nedjelotvornost mjera koje se preduzimaju. Iako se nasilje među djecom (vršnjačko nasilje) najčešće dešavalo u školama ili u blizini škola, ono se događa i van njih, na igralištima, na ulici, kafićima, i ono je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država i lokalna samouprava, obrazovne institucije i roditelji. Rješavanje ovog problema je jedan od najvećih izazova za društvo u novije vrijeme”, zaključuje se u mišljenju.

U instituciji Zaštitnika smatraju da osim državnih organa (policija, obrazovno- vaspitne ustanove, organi starateljstva...) organa lokalne samouprave i roditelja, koje je zaštitnik pozivao i na koje je apelovao u izvještajima, značajnu ulogu u borbi protiv nasilja imaju i mediji. Podsjetili su da Ministarstvo kulture i medija ima širok dijapazon ovlašćenja u odnosu na medije, poručivši da je potrebno snažiti edukativnu ulogu koja nije na zavidnom nivou.

Iz institucije Zaštitnika su ukazali da se u susjednoj državi dogodio zločin velikih razmjera u kojima je počinilac dijete koje nije krivično odgovorno i da te činjenice traže sprovođenje šire analize, kako u cilju utvrđivanja da li u nekim radnjama postoji uzrok za delinkventno ponašanje djece, tako i radi preispitivanja granice krivične odgovornosti.

Bonus video: