U Crnoj Gori nije u prometu sporni lijek: “Propranolol” Sandoz nije registrovan

Mediji juče objavili da je lijek Propranolol Sandoz od 40 miligrama deficitaran u Hrvatskoj i da su razlozi nestašice “povezani uz sigurnost primjene ili djelotvornost lijeka”

13347 pregleda 66 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lijek Propranolol proizvođača Sandoz, koji je povučen iz prometa u regionu, nije registrovan u Crnoj Gori. To je potvrđeno “Vijestima” iz crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

U Crnoj Gori su registrovana dva lijeka istog naziva, ali čiji su proizvođači Galenika Srbija i Remedica LTD Kipar.

Mediji su juče objavili da je lijek Propranolol Sandoz od 40 miligrama deficitaran u Hrvatskoj i da su razlozi nestašice “povezani uz sigurnost primjene ili djelotvornost lijeka”. Taj lijek, kako je saopštio proizvođač, neće biti dostupan do 31. novembra ove godine.

Propranolol se uglavnom koristi u liječenju povišenog krvnog pritiska, ali i angine pektoris, protiv srčanih aritmija i nakon infarkta srca.

Hrvatska agencija za ljekove HALMED obavijestila je korisnike u aprilu ove godine da se povlači lijek Propranolol Sandoz od 40 miligrama. Kao razlog povlačenja naveli su povišene nivoe nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive nivoe unosa propisane u Evropskoj uniji.

Bonus video: