Borovinić Bojović: Crnogorci zbog Bitke na Fundini prepoznati kao spartanski, ratnički narod

"To je hrabrost o kojoj se i danas pjesme pjevaju", kazala je predsjdnica Skupštine Glavnog grada

5449 pregleda 324 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Skupština Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Bitka na Fundini jedna je od ključnih istorijskih bitaka zbog koje su Crnogorci prepoznati kao spartanski, ratnički narod, koji smrti gleda u oči i koji ne žali da položi i svoj život u odbrani slobode, kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, povodom 147. godišnjice bitke, bila na čelu delegacije lokalnog parlamenta koja je položila vijenac na spomenik herojima bitke u fundinskom zaseoku Rašovići u Kučima.

"Neumrli junaci Fundinske bitke – Marko Miljanov, Ilija Plamenac, Škrnjo Kusovac, Novak Milošev i mnogi drugi znani i neznani zauvijek će biti luča koja osvjetljava istorijski put našeg naroda. Podvig u kojem su se Crnogorci usudili da krenu protiv nekoliko puta nadmoćnije vojske i ubjedljivo je pobijede sa razlogom se izučava danas na mnogim katedrama svjetskih univerziteta. To je hrabrost o kojoj se i danas pjesme pjevaju. Ali, nije samo hrabrost izvojevala pobjedu u borbi nejednakih protivnika – Davida i Golijata – na Fundini. Ova bitka nas uči jednoj osobini neobično važnoj za uspjeh svakog društvenog poduhvata, osobini kojom se, nažalost, danas ne možemo previše pohvaliti. To je sloga", rekla je Borovinić Bojović, kako je saopšteno iz Skupštine Glavnog grada.

Na Fundini su se, podsjeća, na crnogorskoj strani borili bataljoni iz skoro svih krajeva tadašnje Crne Gore, različitih nacija i vjera: "Upravo ovaj istorijski događaj najbolji je svjedok da kada se sve nacije i vjere na ovim prostorima ujedine, naš narod postaje nepobjediv čak i kad se bori protiv osam puta moćnijeg neprijatelja".

To je, kako je kazala, lekcija koju "moramo što prije bolje naučiti".

"Predanje nam svedoči da su u Boju na Fundini, pored hrabrosti i sloge, Crnogorci imali i još jedno snažno oružje – molitvu kojom su krijepili svoj duh. Kažu da je uoči bitke vojvoda Marko skinuo kapu i prozborio: 'Bože da ti se pomolim još danas i neću ti više dosađivati'. Neko će možda reći da to – 'sreća prati hrabre'. Jedno je sigurno, na pomoć čovjek može da računa tek kada da sve od sebe, kada je hrabar i uporan. To je ključ za uspjeh u svim životnim bitkama, u svim vremenima i na svim prostorima", poručila je Borovinić Bojović.

Bitka na Fundini odigrala se 2. avgusta 1876. godine. Spomenik u slavu herojima te bitke podignut je 2008, a na njemu su uklesani stihovi Petra II Petrovića Njegoša: “Spomenik je vašega junaštva Crna Gora i njena sloboda.”

Bonus video: