"Gradski stan" od 2026?

U informaciji u vezi s akcionim planom, koju je Vešović pripremio za kolege odbornike, stoji da bi cijena metra kvadratnog kroz projekat “Gradski stan” trebalo da bude od 700 do 800 eura

15453 pregleda 114 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Prava CG
Foto: Prava CG

Ukoliko Skupština Glavnog grada na današnjoj sjednici prihvati inicijativu “Gradski stan”, mladi bračni parovi do 30 godina, socijalno ugrožene porodice, kao i osobe s invaliditetom, od početka 2026. neće morati da brinu o visokim cijenama stanarine.

Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 450 eura, a cijene zakupa stana od početka prošle godine samo rastu, pa je za kiriju za jednosoban stan neophodno izdvojiti od 300 do 350 eura.

Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović u informaciji, dostupnoj na sajtu Glavnog grada, ističe da je položaj određenog broja građana nezavidan, upravo zbog niskih primanja, a visokih kirija.

U informaciji u vezi s akcionim planom, koju je Vešović pripremio za kolege odbornike, stoji da bi cijena metra kvadratnog kroz projekat “Gradski stan” trebalo da bude od 700 do 800 eura.

To bi, predstavio je on u informaciji, značilo da rata za stan iznosi najviše 225 eura, odnosno najviše do polovine minimalne zarade.

“Analizom stanja u ovoj oblasti, kontinuirano u prethodnih nekoliko godina, uočena je velika potreba za održivim i stabilnim programom koji bi tretirao ovu temu na sistematski način”, navodi se u Informaciji.

Akcionim planom, koji prati informaciju o projektu “Gradski stan”, prediviđeno je da se do septembra prikupe podaci o zemljištu koje bi moglo biti iskorišćeno za izgradnju stambene zgrade, kao i da se konkretizuje finansiranje programa.

Predloženi rok za realizaciju kompletnog projekta je nešto više od 24 mjeseca, što znači da bi se prvi stanari, u najboljem slučaju, mogli useliti u novi dom početkom 2026. godine.

Iz Prave Crne Gore svojevremeno su kazali da je glavni razlog zbog kojeg mladi ne sklapaju brakove neriješeno stambeno pitanje, kao i strah od dugogodišnjih kredita koji im, kako kažu, izaziva velike psihološke poteškoće.

Iz te političke partije još kažu da dosadašnja podrška i povoljnosti, koje je nudio Glavni grad, nijesu bile adekvatne i nijesu pomagale kategorijama koje su u najvećoj potrebi.

“Nijesu bile usmjerene ka socijalno najugroženijim kategorijama građana, jer su prednost imali partijski podobni građani, dok su ostali bili prepušteni sami sebi”, zaključili su iz te partije.

Bonus video: