Odbornici Skupštine Glavnog grada raspravljali o izmjeni odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera RTV Podgorica

Na dnevnom redu nalaze se, između ostalog, Prijedlog programa rada Skupštine za 2023. godinu, Prijedlog programa uređenja prostora Glavnog grada sa Programom urbane sanacije, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju “Radio televizija Podgorica”

44308 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 03.08.2023. 21:05h
Završeno
20:13h

Zeković je kazao da je ova odluka "bitno kvalitetnija u odnosu na trenutno važeću".

"Kao neko ko se profesionalno bavio i bavi se ljudskim pravima, ne mogu da ne kažem da nije korak naprijed uvođenje institucije ombudsmana, objavljivanje dokumenata...Nije mi jasno zašto se Savjet do sada nije opredijelio za to da Gradska ima ombudsmana. Dobra stvar je činjenica da su uvažene preporuke civilnog sektora, konkretno Media centra", kazao je Zeković.

Istakao je da se trudio da "odbranimo princip".

"Treba da izbijemo iz prakse da svako malo pokušavamo da politički disciplinujemo medije", naveo je Zeković.

19:47h

Zeković je pitao da li je ispoštovan rok za javnu raspravu u vezi sa Predlogom odluke.

"Nisam imao informaciju o javnoj raspravi. Ta informacija nije bila široku distribuirana...", kazao je Zeković.

Čarapić je odgovorio da je svaki medij na nivou Podgorice objavio da je otvorena za javnost sjednica Odbora, na kojoj je bilo riječi o Predlogu odluke.

"Oko 30-ak entiteta je dalo primjedbe na ovu odluku", precizirao je.

Aida Batilović (Koalicija "Može Podgorica") kazala je da je očekivala konkretne zamjerke na Predlog odluku.

"Mislim da Gradska od osnivanja do danas nije ispunila funkciju. Mnogo je važnije od toga što misle političke partije, Aida, Ivan, Mitar ovdje, je što misle građani o radu Gradske... Ne znam da li se ponašama kao da nikad nismo gledali nijednu emisiju Gradske TV ili da nismo imali kontakt sa građanima Podgorice... Ona najmanje služi građanima, POnekad, kad gledam GRadsku mi se čini da sam mazohista. I mi danas diskusijom zlostavljamo građane, jer nijesu dužni da slučaju naša politička prepucavanja", poručila je Batilović.

Kazala je da Gradska ne smije da bude pod bilo čijim političkim uticajem, već da radi u interesu građana.

"Treba da pogledamo istini u u oči - do danas radi neispravno. Treba da radimo na tome da se unaprijedi. Ovakva ne služi nikome, posebno ne na čast onima koji su je osnivali", zaključila je Batilović.

Klikovac je kazao da je odlazeći premijer Dritan Abazović vršio razne pritiske na novinare Gradske, nakon čega su bili napadani.

Vladislav Dajković (Demokratski front - Za budućnost Podgorice) kazao je da je podnosio prijave zbog djelovanja pojedinih novinara Gradske, ali da nijesu procesuiranje.

"Ako bih pravio listu top pet nepočinstava DPS, našla bi se tu i Gradska. Toliko nemorala, laži, prljave i bestidne kampanje na račun nove vlasti... Dirigentsku palicu Gradske preuzela Tamara Nikčević, koja se zbog toga vratila iz Beograda. Ona je neformalna glavna urednica", kazao je i pročitao raniji osvrt Nikčević na Podgoricu, u kome "mrzi Podgoricu".

"Gradskom vedri i oblači Rade Vojvodić, koji je ugasio nekoliko crnogorskih televizija...Nadam se da će Savjet biti smijenjen u najskorijem roku", poručio je Dajković dodajući da "Podgorica u medijskom smislu treba da prodiše".

Zeković je upozorio odbornike da ne crtaju mete tokom diskusije novinarima Gradske.

Izmjena: 20:08h
19:26h

Borovinić Bojović je ponovila da odbornici treba da se drže teme nakon što su Vuković i Šušić razmijenili niz replika.

Nemanja Baošić (Demokratski front - Za budućnost Podgorice) pitao je Vukovića ko je trenutno na čelu Savjeta.

"Prema važećoj odluci, članovi Savjeta ne mogu niti stranački funkcioneri. Gospodin Živko Andirjašević, je prema partijskoj zvaničnoj stranici, predsjednik Komisije za identitetska pitanja DPS", kazao je Baošić.

Vuković je odgovorio da se u obrazloženju predlagači odluke pozivaju na direktivu koju Crna Gora ne mora da slijedi.

"Drugi razlog iz obrazloženja je poboljšanje primjene profesionalnih standarda javnog emitera, o kojima treba da sude Čarapić i Šušić, poznati poznavaoci medijskog prava. Ovo je pravno nasilje. Neko je pomenuo Gebelsa...U Njemačkoj su 1935. su usvjeni zakoni koji su oduzeli prava Jevrijima...", govorio je Vukovijć, kada mu je oduzeta riječ.

"Kao odbornik morate da vodite računa o dignitetu ovog doma. Ne možete da pravite paralelu sa rasnim zakonima. Skandalozno se ponašate gospodine Vukoviću, molim Vas da npustite salu", kazala je Borovinić Bojović.

Vuković je optužio da zloupotrebljava funkciju.

Izmjena: 19:59h
19:03h

Čarapić je kazao da je vladajuća većina "u proteklih desetak dana optuživana da guši medijske slobode".

"Odlučili smo da podignemo standarde, jer kako je bivši gradonačelnik Ivan Vuković govorio, televizija je skupa igračka, a mi moramo da vodimo računa o novcu poreskih obveznika. Zato smo dužni da posebno vodimo računa o lokalnom emiteru. Ne želimo da lokalni emiter bude partijsko glasilo, kako se to govorilo za RTV Podgorica u prethodnom periodu", kazao je Čarapić.

Podsjetio je da izvršni direktor nije izabran u punom mandatu godinama.

"Ne pada nam na pamet da pričamo o uređivačkoj politici, u to ne ulazimo. Je li naša skrivena intencija da se i tu podigne standard - jeste. To što je zamjenica gradonačelnika vodila autorsku emisiju je direktan politički upliv", ocijenio je Črapić, dodao je da su "te stvari nespojive".

"S obzirom na to da nema glavnog i odgovornog urenika, prema neformalnim informacijama, to neformalno radi osoba za koju se ne zna u kakvom je statusu, vodi autorsku emisiju, a nema odgovornost", kazao je Čarapić.

To što je RTV Podgorica, kaže on, bila partijsko glasilo, samo je pomoglo Pokretu Evropa sad, jer "kad su građani vidjeli ko nas kritikuje, znali su kako će odlučiti".

"Ovih dana slušamo da je RTV Podgorica kritikovala vlast. Nikad nije kritikovala DPS vlast u Podgorici, već isključivo na nacionalnom nivou", kazao je Čarapić.

Ivan Vuković je kazao da "Šušić zna šta radi i zašto to radi i to je legitimno, ali je politički neprimjereno".

"Gospodine Čarapiću, ovo što pokušavate i što ćete uraditi danas će vas politički koštati", kazao Vuković, dodajući da je "ovo vrlo loš primjer i politički presedan".

"Sve političke strukture su pozivane Gradsku, ali to što nijeste htjeli da idete, to je druga stvar", naveo je Vuković.

18:23h

Aleksandar Saša Zeković naveo je da Skupština Glavnog grada ima pravo da odredi ko su ovlašćeni predlagači članova Savjeta Gradske televizije.

I on je zamjerio to što je predloženo da UCG bude ovlašćeni predlagač.

"To je kao da propišete da kosa predlagača treba da bude najmanje 10 cenata. Mi ćelavi ne možemo biti predlagači. To nije u skladu sa ljudskim pravima", kazao je Zeković i dodao da postoji pluralizam u akademskoj zajednici, koji bi odlukom bio prepoznat.

Čarapić je odgovorio da to što je neko predlagač ne znači da će član Savjeta biti sa te ustanove ili institucije.

"Bitno je da predlagači budu odsječeni od Glavnog grada, time garantujemo nezavisnost", objasnio je Čarapić.

Zdenka Popović (Demokrate) naglasila je da je 2020. u Budvi "kada je političkom korupcijom smijenjena tadašnja većina, prva odluka Nikole Divanovića je bila smjena Savjeta RTV Budva".

"Ne znam koliko je gospodin Klikovac u politici, ali znam da to zna gospodin Zeković, jer je tada bio u Budvi, štito ljudska prava, ali i nas polsanika koji smo štitili izbornu volju građana. Mi smo tada dobili batine od policije, a Vi ste gospodine Zekoviću tada ćutali", kazala je Popović.

Zeković je to demantovao: "To nije istina, imao sam sjednicu u Budvi".

Popović je kazala da je od Klikovca očekivala da će kazati koji je zakon prekršen Predlogom odluke.

Klikovac je dogovorio da odluka potvrđuje da "ako je DPS nekad griješio, nova vlast radi još gore".

"Želim da vi radite bolje. Zato sam i tražio da odluku povučete sa dnevnog reda... Nije vam smetalo da tri odbornika DPS-a pod pritiskom poliutičke korupcije ostave na vlasti predsjednika Opštine Kotor. Nijeste nijedno saopštenje poslali. Te teme koje ste navikli u Skupštini Crne Gore, sa starijim depeesovcima, sa mnom nemojte", poručio je Klikovac.

Popović je odgovorila da u svakog odbornika u Skupštini Glavnog grada uvažava.

"Govorila sam o političkoj korupciji u Budvi, kada su nepravedno smijenjeni legitimni članovi Savjeta i izvršni direktor RTV Budva. Nisam vas pomenula, ja vas ne znam", odgovorila je.

Popović je kazala da je Klikovac dužan da se izvini zbog manipulacije, ukoliko je u DPS-u duže od dvije godine.

Zeković je odgovorio da "sve što sam tada rekao, druge su institucije kasnije potvrdile".

"Moja greška je bilo što sam tražio brzi odgovor na kršenje ljudskih prava", naglasio je Zeković, komentarišuću optužbe Popović u vezi sa dešavanjima u Budvi u ljeto 2020.

"Sve što sam mogao da učinim, učinio sam", kazao je Zeković, navodeći da je jedina njegova greška bila što je svoje ocjene "odmah saopštavao".

Predsjednica SO Jelena Borovinić Bojović tražila je da se odbornici uzdrže od dodatnih komentara, već da se drže dnevnog reda.

18:07h

Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad) kazao je da "Klikovac pravi konstrukcije i teorije zavjere".

"Ko bira Socijalni savjet? Zašto je ovaj, a ne onaj Univerzitet... Svaka Skupština opštine koja osniva lokalnog emitera ima pravo da delegira u odluci ko može da da delegira članove Savjeta", rekao je Čarapić.

Naveo je da osnivači imaju pravo da urede ko može biti ovlašćeni predlagač članova Savjeta RTV Podgorica.

17:55h

U ime predlagača Mitar Šušić (DF) predstavio je izmjene Odluku o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera “Radio televizija Podgorica”.

“U ovom postupku, imali smo široke javne konsultacije. Odluka je plod širokih konsuzltacija, a usmjerena je na kvalitet rada javnog emitera. Čim prevaziđemo taj prvi šok, nadam se da ćemo dobiti kvalitetnog javnog emitera, koji će kritički biti prema vlasti, a objektivno izvještavati”, kazao je Šušić.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da je važno da se zna “kako se do ove odluke došlo”.

Podsjetio je da je prethodno razmatrala predlog odluka o razrješenju aktuelnog Savjeta RTV Podgorica.

“Nakon pritiska medijske zajednice, međunarodnih institucija, gradonačelnica je imala brojne neformalne sastanke, pa smo došli do ove današnje odluke. Mislim da ovu odluku nijesu pisali odbornici, već neko iz medijske zajednice ko ima direktni interes”, kaže Klikovac.

Upozorio je na to da se radi o “raspodjeli plijena među partijama u većini”.

“Tako je neko postao direktor Vodovoda…Iz privatne firme, na osnovu glasova u Grbavcima”, poručio je Klikovac.

On je naveo i da Socijalni savjet bira Vlada, što znači da potencijalno politika može uticati i na izbor člana iz redova Socijalnog savjeta. Smatra da nije dobro da samo Univerzitet Crne Gore delegira člana Savjeta, jer to nije jedini univerzitet u Crnoj Gori.

“Ako je drugi univerzitet Milov univerzitet, je li ovo Milova gradonačelnica”, upitao je Klikovac.

On je kazao i da "nema sumnje da će odluka biti usvojena".

"Način na koji se ovo radi, ostaće zapamćeno u pravnoj praksi Crne Gore. Ovo je nezapamćeno. Šta ako se desi da novi saziv Skupštine Crne Gore donese zakon, a da naša odluka ne bude u skladu sa njim? Hoćemo li opet da je mijenjamo?", naglasio je Klikovac, dodajući da ne vidi razlog da odluka bude po hitnom postupku donijeta.

"Namjera je samo da se razriješe članovi Savjeta, kojima mandat traje", dodao je on.

Šušić je odgovorio da je diskusija Klikovca pokazala da nije našao nijednu suštinsku zamjerku na Predlog odluke.

Klikovac je kazao da je jasno ukazao na političke konotacije i interese.

Izmjena: 18:02h
17:35h

Odbornici su završili raspravu o predlogu odluke o ustupanju na korišćenje Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore zemljišta koje je dio katastarske parcele broj 775/1 KO Doljani, radi postavljanja privremenih objekata. Takođe završena je rasprava o predlogu odluke o vraćanju na raspolaganje Crnoj Gori zemljišta koje čini urbanističku parcelu broj 13 u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana "Stambena zajednica VII – Stara Varoš" – Izmjene i dopune. kao i predlog odluke o davanju saglasnosti Opštini Tuzi za izvođenje radova na nepokretnostima na kojima svojinska ovlašćenja vrši Glavni grad - Podgorica radi rekonstrukcije saobraćajnice Podgorica - Tuzi od Ržaničkog mosta na Cijevni do skretanja za Šipčanik.

14:40h

Dajković je kazao da je licemjerno što Anđušić prigovara, kao rođeni Zećanin, imajući u vidu to što su je on i njegova partija "izmasakrirali" prije nego što se ona i rodila.

Samim tim postupkom, kazao je on, su joj uništili dalje predispozicije.

14:20h

Budimir Mugoša se u ime kluba "Svi za naš Grad" izjasnio da svaki veći "infrastrukturni podvig" vrijedi samom gradu.

13:58h

Zamjenik gradonačelnice Olivere Injac, Danilo Šaranović je istakao da je rok za izvođenje radova na saobraćajnici u Gornjoj Gorici odavno istekao, i zahvalio se bivšem gradonačelniku Ivanu Vukoviću na transparentnosti uz napomenu da će se potruditi da svi radovi budu obavljeni u što kraćem roku, na što kvalitetniji način.

Ivan Vukovič je kazao da je za rješenje tog pitanja važno da svi budu na istoj strani, bez podjela.

On je napomenuo da nije siguran kada će biti riješeno pitanje te saobraćajnice.

Mihailo Anđušić usaglasio se sa Mitrom Vukovićem i dodao da i građani opština Zete i Podgorice žele da znaju kada će radovi biti završeni.

"Rezultati vašeg rada su takvi da se u Zeti ne može proći od smeća, nijeste zakrpili rupe..", obratio se Anđušić Vukoviću.

Izmjena: 15:19h
13:33h

O drugoj tački dnevnog reda, Predlogu programa uređenja prostora Glavnog grada – Podgorice za 2023. godinu, sa Programom urbane sanacije govorio je predlagač Miljan Barović.

On smatra da treba više da se govori o ovim dokumentima koja su veoma značajna.

Nakon njegovog izlaganja upitao ga je Goran Šćepanović koliko su zapravo ostvarivi uslovi navedeni u dokumentu. On je kazao da se programi uređenja prostora rade zahvaljujući dokumentima koja im dostavljaju lokalna preduzeća, a ti "procesi mogu da traju nekoliko mjeseci, pa čak i nekoliko godina".

Odbornik Mitar Vuković rekao je da osjeća nelagodnost zbog ulaza u Glavni grad.

"Nema nijednog građanina Podgorice koji je ravnodušan kad ulazi u glavni grad, bilo da je sa autoputa ili iz Danilovgrada i Tuzi", kaže Vuković i dodaje da nijedna mjesna zajednica u uređenoj drzavi ne bi dozvolila neuređene saobraćajnice.

"Gospodo iz DPS-a, nijesam ja vaš kritičar. To je zaostavština vaše vlasti", naglasio je Vuković.

Odbornik Ivan Vuković je kazao da implementacija projekata ne zavisi uvijek od Glavnog grada, vec i od onih koji su na terenu.

"Gospodine Vukoviću, Vaša priča ne zanima turistu koji dolazi u posjetu Crnoj Gori" rekao je Mitar Vuković i istakao da je čestito priznati grešku, uprkos tome što je, kako tvrdi, Vuković prevario birače i građane Stare Varoši.

On je dodao da "plediramo da Crna Gora bude destinacija ljudi na Balkanu, a stanje u državi je loše".

"Napor se mora napraviti, da se riješi i popravi stanje Crne Gore", rekao je.

13:04h

Odbornici su započeli raspravu o Predlog programa rada Skupštine Glavnog grada – Podgorice za ovu godinu.

Giljen je kazao da se Programom definiše aktivnost Skupštine i njeni osnovni sadržaji, te da su ovim predlogom obuhvaćene i određene teme koje prošle godine nisu razmatrane.

Odbornik DPS Mihailo Anđušić ocijenio je da se u ovoj fazi vidi razlika u ažurnosti.

"A čini mi se da dom na čelu sa Vama pokazuje veću agilnost od gradske uprave. Volio bih da je i sa jedne i druge strane bilo više kvalitetnih predloga. Mislim da nije dobra praksa da zakazujemo sjednice ad hoc dan ranije" kazao je Anđušić i dodao je da je ova sjednica mogla biti zakazana za drugi period, a ne onaj u jeku godišnjih odmora.

Goran Šćepanović izrazio je nezadovoljstvo tačkama osam i devet i iskazao brigu za mlade i upitao da li smo svjesni da proces iznude traje već neko vrijeme.

"Odlaze nam mladi ljudi, značajan i dragocjen resurs naše države", naglasio je Šćepanović.

Predsjednia Skupštine je konstatovala da se završena diskusija.

12:45h

Klikovac je istakao da o predlozima po hitnom postupku nijesu dobili mišljenje gradonačelnice i da "ne može da ima bitnije obaveze od onih pred građanima Podgorice".

Vršilac dužnosti sekretara, Miloš Giljen je kazao da tek kada se uvrsti u dnevni red predlog, dobija se mišljenje gradonačelnice. 

12:33h

Borovinić Bojović je istakla da su odbornici dobili pet dodatnih materijala o kojima se mora diskutovati po hitnom postupku.

To su prijedlog odluke o auto-taksi prevozu, prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta JU Narodna biblioteka Radosav Ljumović, prijedlog odluke o stvaljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama DUP “Zabjelo Ljubović”, odluka o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola i prijedlog odluke o organizaciji Novogodišnjih praznika 2023 – 2024.

Oni su uvršteni u dnevni red, a Borovinić Bojović je predlozila da oni budu stavljeni poslije tačke 14 i to po redosledu koji je u prethodno naveden u odjeljku za hitni postupak, a navedeni predlozi će biti razmatrani sjutra, na nastavku sjednice.

12:15h

"Iz dnevnog reda izostavlja se tačka pet, to je Prijedlog odluke o umanjenju iznosa zakupnine poslovnog prostora u svojini Glavnog grada – Podgorice", kazala je Borovinić Bojović.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac kazao je da građani neće moći da postave kućice tokom održavanja Novogodišnjih praznika 2023/24.

"Ovu odluku je potrebno ukloniti sa dnevnog reda. Vjerujem da je onaj koji je sačinio ovu odluku pokazao neznanje o privremenim objektima", kazao je on. 

Odbornik Aleksandar Saša Zeković je saglasan sa Klikovcem.

"I nije mi jasno zašto bi se polemisalo o statutu Narodne Biblioteke "Radosav Ljumović", a da sa druge strane sklanjamo tačku 5", istakao je Zeković i dodao da je htio da bojkotuje Skupštinu, ali ipak nije iz poštovanja prema odbornicima.

On je kazao da je od 100 radnika, 80 aktivno u jednom sindikatu. Zamjerio je što se nije poteglo pitanje o promjeni imena Savjeta za prevenciju narkomanije u Savjet za prevenciju narkomanije i ostalih zavisnosti.

"Cijenim da pokazujete parlamentaran odnos prema svima - vladajućoj partiji i opoziciji. Možda jedini u Crnoj Gori, a to nam je veoma važno", zaključio je Zeković.

12:04h

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović konstatovala je da je zbog podnošenja ostavki mandat je prestao Časlavu Vešoviću i Denisu Hotu.

12:04h

Šesta sjednica Skupštine Glavnog grada koja je prvobitno bila zakazana za 11 časova, počela je u 12.

Na dnevnom redu nalaze se, između ostalog, Prijedlog programa rada Skupštine za 2023. godinu, Prijedlog programa uređenja prostora Glavnog grada sa Programom urbane sanacije, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter “Radio televizija Podgorica”; Program rada Agencije za upravljanje zaštićenim područjima, izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima, iskazanim u skladu sa organizacionom, funkcionalnom i ekonomskom klasifikacijom... Prijedlog odluke o umanjenju iznosa zakupnine poslovnog prostora u svojini Glavnog grada, Prijedlog odluke o ustupanju na korišćenje Agenciji za zaštitu životne sredine zemljišta koje je dio katastarske parcele broj 775/1 KO Doljani, radi postavljanja privremenih objekata; Prijedlog odluke o vraćanju na raspolaganje Crnoj Gori zemljišta koje čini urbanističku parcelu broj 13 u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Stambena zajednica VII – Stara Varoš” ...

Bonus video: