Morska voda sanitarno ispravna: Žukotrlica bila lošeg kvaliteta

"Rezultati su pokazali da je na 80,7 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 13,8 odsto lokacija dobrog, na 4,6 odsto lokacija zadovoljavajućeg, dok je na 0,9 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta”

2681 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock
Ilustracija, Foto: shutterstock

Morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

To su pokazali rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je za potrebe JP "Morsko dobro" sproveo Institut za biologiju mora u periodu od 25. jula do 1. avgusta.

"Rezultati su pokazali da je na 80,7 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 13,8 odsto lokacija dobrog, na 4,6 odsto lokacija zadovoljavajućeg, dok je na 0,9 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta”, navode iz Morskog dobra.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode obavlja se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

"U opštini Herceg Novi uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 13 ona bila odličnog, na sedam dobrog, a na jednom zadovoljavajućeg kvaliteta. U Kotoru na 12 lokacija voda bila odličnog, a na dvije lokacije dobrog kvaliteta. Na području opštine Tivat, voda je bila odličnog kvaliteta na šest ispitivanih lokacija, dobrog na dva, a zadovoljavajućeg na jednoj lokaciji. Kada je u pitanju opština Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15, dobrog na jednoj, a zadovoljavajućeg na dvije lokacije. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 31, a dobrog na jednoj lokaciji u opštini Budva. Program se realizuje na 15 lokacija u opštini Bar, od kojih je na njih 11 voda bila odličnog kvaliteta, na dvije dobrog, na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta, dok je na lokaciji voda za kupanje 'Žukotrlica 02' voda bila lošeg kvaliteta", ističu iz Morskog dobra.

Dodaju da je na kupalištima u okviru ove vode za kupanje istaknuta crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima.

"Podaci o realizovanim ispitivanjima dostavljeni su i republičkom inspektoru za vode koji će u daljem postupanju preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavijestiti javnost", navode iz JP Morsko dobro.

Bonus video: