Devastacija rijeke Morače: Obalu uništili, ribu otjerali

Privatnici iz “Montenegro petrola”, “Bemaxa”, “Cijevne komerc” i “Beton Montenegra” krivi za uništavanje rijeke, utvrdila Agencija za zaštitu životne sredine

23200 pregleda 117 reakcija 52 komentar(a)
Rješenje Agencije dostavljeno i SDT-u (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore
Rješenje Agencije dostavljeno i SDT-u (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore

Kompanije “Montenegro petrol”, “Bemax”, “Cijevna komerc” i “Beton Montenegro” pričinile su značajnu devastaciju prirodnih vrijednosti u koritu rijeke Morače.

To su utvrdili u Agenciji za zaštitu životne sredine, a osim kompanijama, sva dokumentacija dostavljena je Specijalnom državnom tužilaštvu, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, ali i nadležnim inspekcijama.

U rješenju, u koje su “Vijesti” imale uvid, stoji da je kompanija “Montenegro petrol” pričinila štetu koja ima značajan negativan uticaj na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa zaštićenih vrsta i prirodnih staništa na potezu od ušća Sitnice do Vukovačkog mosta, kao i vodoizvorišta Bolje sestre.

Agencija je posljednjeg dana jula donijela rješenje prema kojem je “Montenegro petrol” dužan da u roku od 45 dana od dana prijema rješenja dostavi na saglasnost predlog mjera sanacije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” postupak donošenja rješenja je trajao duže nego što je očekivano zbog kadrovskih ograničenja Agencije.

U obrazloženju rješenja upućenom kompaniji, kao i ekološkoj inspekciji, piše da je eksploatacija u donjem toku Morače dovela do negativnog uticaja na faunu riba, što se manifestuje na više načina.

“Eksploatacijom se utiče na riblja staništa, bilo da se uništava pogodan supstrat za mrijest ili se uništava stanište u kojem se razvija druga fauna koja služi ribama kao hrana. Prilikom eksploatacije dolazi do znatnih promjena u kvalitetu vode, a vrlo često i do zamućenja i podizanja materija u kojima riblje vrste ne mogu da egzistiraju...”, navodi se u rješenju.

Eksploatacija šljunka iz Morače i Cijevne
Eksploatacija šljunka iz Morače i Cijevnefoto: Gov.me

Iz Agencije su pojasnili da je tokom eksploatacije pijeska i šljunka u koritu rijeke na potezu od ušća Sitnice do Vukovačkog mosta došlo do narušavanja kvaliteta stanišnih uslova zbog prisustva ljudi, mašina, odnosno njihovog rada, kao i emitovanja jake buke, lokalnog zagađenja vazduha usljed emisija prašine i izduvnih gasova... Riblje zajednice, kako su naveli, su migrirale uzvodno ili nizdvodno u okolni prostor zbog višegodišnjeg izvođenja radova, dok su sesilni bentonski organizmi nestali uklanjanjem njihovog staništa.

U rješenju Agencije piše da je nakon dugogodišnje eksploatacije pijeska i šljunka iz korita rijeke Morače došlo do devastacije njenih obala, posebno desne, gdje su se na pojedinim mjestima stvorile nove vodne površine, jezerca.

Iz Agencije su istakli da su na osnovu dokumentacije, ali i obilaska terena, konstatovali da je prilikom eksploatacije šljunka iz vodotoka na vodnom zemljištu, kao i na zemljištu koje se ne vodi kao vodno, u užoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre gdje su radovi zabranjeni, došlo do oštećenja u životnoj sredini i pada izdašnosti samog vodoizvorišta u površini od preko 3,5 kilometara kvadratnih.

Zaključili su da je za posljedicu nekontrolisane regulacije i eksploatacije došlo do ugrožavanja stabilnosti rječne trase i rušenja obala, što dovodi do proširenja, odnosno izmještanja rječnog korita.

U dokumentu piše da je taj prostor pretrpio velike hidromorfološke promjene i da su nivoi u bunarima u Grbavcima opali za više od tri metra, a mnogi i potpuno presušili između 2007. i 2021. godine, ali i da su otkriveni gubici vode iz korita u Lekićima do ušća Cijevne.

U Agenciji su zaključili da se i poslije prestanka eksploatacije šljunka i pijeska stanišni uslovi neće bitnije promijeniti nabolje kroz duži vremenski period, odnosno da ne postoji mogućnost brzog vraćanja.

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) formirana su dva predmeta u vezi s eksploatacijom šljunka protiv podgoričke firme “Montenegro petrol”, od kojih je jedan ustupljen ODT-u. Oba predmeta su u fazi izviđaja.

Osnovni sud u Podgorici odredio je krajem prošle godine privremenu mjeru kojom je zabranio “Montenegro petrol” d.o.o. da eksploatiše šljunak i pijesak iz korita rijeka Cijevne i Morače sa državnih parcela.

Zamjenica Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Marija Božović prethodno je dopisom obavijestila glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da su se nastavile nezakonite aktivnosti - eksploatacija šljunka i pijeska iz korita rijeka Cijevne i Morače i sa državnih parcela.

Na rijeci Morači u februaru odlukom inspekcije srušena su postrojenja, odnosno nelegalni objekti “Montenegro petrola” za proizvodnju šljunka.

Nije se smjelo ići ispod 10 metara nadmorske visine

Agencija je utvrdila da je šteta nastala kršenjem zakona i profesionalnih standarda, po pitanju iskopavanja šljunka, gdje se nije smjelo ići ispod kote 10 metara nadmorske visine koja je utvrđena kao referentna, na osnovu zaključka Ekspertskog tima za sagledavanje i predlaganje odgovarajućih mjera u cilju zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, a sve kako bi se zaštitio vodoizvorišni sloj gline koji se nalazi ispod sedimenata šljunka i pijeska.

Konstatovano je i da se pričinjena šteta ogleda i po pitanju hidromorfoloških promjena i da su radnje kompanije imale značajan negativan uticaj na ekološki i hemijski status, kao i ekološki potencijal vode kako samog toka Morače, tako i vodoizvorišta.

Bonus video: