Tivat: Otvorena 2,5 miliona eura vrijedna cesta

Završena pojedinačno najveća ovogodišnja kapitalna investicija Opštine Tivat

22115 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Detalj sa otvaranja puta, Foto: Siniša Luković
Detalj sa otvaranja puta, Foto: Siniša Luković

Pojedinačno najveća ovogodišnja kapitalna investicija Opštine Tivat, novoizgrađena MR2 pristupna saobraćajnica za turistički kompleks Luštica Bay na obali zaliva Trašte u Krtolima, juče je puštena u saobraćaj.

Tim povodom saobraćajnicu koju je izgradila podgorička kompanija Bemax, prije nego što je otvorena za vozila, bicikliste i pješake, obišli su čelnici Opštine Tivat, predvođeni gradonačelnikom Željkom Komnenovićem i predstavnicima kompanije Luštica Development.

Iako je riječ o investiciji vrijednoj više od dva miliona eura, tivatski i čelnici Luštice Developmnet ovom prilikom juče nisu presijecali vrpce na novoj cesti, a kako to ovih dana učestalo rade predstavnici Vlade Crne Gore koji tako proslavljaju otvaranje mnogih značajno manjih investicija, pa čak i onih koje su finansirali donatori, a ne država.

"Ovo je zaista lijep dan za Tivat, Lušticu bay, ali i stanovnike ovog dijela naše opštine jer je uspješno završen jedan veoma važan novi infrastrukturni objekat. Dosta je u medijima bilo priče oko puta MR2 i konačno je ta priča završena više nego uspješno, posebno kada se sjetimo kako je ovo izgledalo i kakva je situacija na ovom gradilištu bila u ovo vrijeme prošlog ljeta”, kazao je Komnenović prisjećajući se ogromnih problema u kojima je Opštinu Tivat tada ostavio prvobitni izvođač radova na saobraćajnici MR2, podgorička kompanija “Civil Engineer”, sa kojom je Opština raskinula ugovor zbog nepoštovanja rokova i traženja dodatnog novca za gradnju mimo onoga što je bilo ugovoreno.

Tada je bilo upitno čak i saobraćanje postojećim putem prema Radovićima i Plavom horizontu, jer je izvođač napustio gradilište i ostavio skoro neprohodan poludovršen kružni tok koji MR2 spaja sa ostalom drumskom infrastrukturom, a Vlada Crne Gore uprkos obećanjima ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović koja je tada došla na lice mjesta i čudila se haosu koji je zatekao ovaj dio Tivta usred turističke sezone, nije realizovala nijedno od tada datih obećanja da će država pod hitno riješiti taj problem.

Umjesto toga, lokalna uprava Tivta je kao investitor sama nastavila da se mjesecima bori sa komplikovanom administrativnom procedurom oko zamjene izvođača i završetka ovog putnog objekta, pa je na kraju posao prije par mjeseci dobio Bemax koji ga je, kako je Komnenović juče kazao, veoma uspješno i u roku završio na zadovoljstvo investitora.

“Kada se sjetimo svega toga, znamo da je sav trud i napor koji smo uložili u konačni završetak MR2 saobraćajnice bio opravdan. Sada imamo novi i kvalitetan, moderni putni pravac za Lušticu Bay koji zadovoljava sve standarde, a u narednom periodu ćemo se potruditi i da obnovimo saobraćajnu signalizaciju i otklonimo sve nedostatke na prije nekoliko sagrađenoj prvoj fazi MR1 saobraćajnice”, obećao je gradonačelnik, dodajući da oko 4 kilometra duge MR1 i MR2 sada daju alternativnu i bržu saobraćajnu povezanost Luštici Bay sa ostatkom drumske mreže u Boki i rasterećuju postojeći lokalni put od Solila, obalom Krtola do Radovića.

On je istakao da je ova, sada kompletirana nova drumska veza Luštice Bay sa ostatkom džave, ujedno i osnova na koju će se nastaviti novi regionalni put koji će se preko luštičkog poluostrva graditi do Rosa.

Ukupno je Opština Tivat u gradnju 800 metara duge ceste MR2 i nove kružne raskrsnice koja ju je povezala sa MR1 i postojećim putem Radovići-Plavi horizont, uložila 2,3 miliona eura, dok je Luštica Development na to dodala još 250.000 eura da se dogradi još oko 200 metara puta koji je MR2 spojio sa postojećim putem do Luštice Bay u blizini nekadašnje kasarne “Milan Spasić” u Radovićima.

Direktror u Luštici Development za odnose sa Vladom i lokalnom zajednicom Marko Vukašević izrazio je zadovoljstvo što ova saobraćajnica istovremeno značajno saobraćajno rasterećuje i Obalu Đuraševića i centar Radovića. On je podsjetio i da je Luštica Bay jedan od najvećih turističkih, ali i infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

“Planiramo izgradnju 30 kilometara saobraćajnica, 43 trafostanice, četiri rezervoara za vodu, te postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja će potom biti upotrijebljene za navodnjavanje. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 100 miliona eura,” rekao je Vukašević.

Šef gradilišta, inženjer Duško Vuković iz Bemaxa kazao je da je najzahtjevnija bila izgradnja velikog nasipa koji je MR2 nivelisao sa ostatkom ovdašnje putne infrastrukture.

“Najzahtjevniji dio ovog projekta je bila izrada nasipa maksimalne visine 12 metara, sa obje strane ojačanog gabionima i mrežama. Gabioni su dimenzija 1x1m u poprečnom presjeku, i dužine 2m, te kao takvi čine kameni zid dužine 150m koji daje poseban vizuelni pečat saobraćajnici”, naglasio je Vuković

Otvaranju nove MR2 ceste u Krtolima prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković, potpredsjednici Opštine Jovan Brinić i Andrija Petković, direktor Direkcije za investicije Vlado Brguljan i rukovodilac Službe za odnose sa investitorima Elvis Mustajbašić.

Bonus video: