Crnogorski izviđači na svjetskoj smotri u Južnoj Koreji

Crnogorski izviđači iskoristiće priliku da, pored izviđačkih motiva i djelova izviđačkog programa, predstave kulturu i tradiciju naše zemlje, kao i njene prirodne ljepote na posebnom štandu u sklopu kampa

4100 pregleda 135 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Savez izviđača Crne Gore
Foto: Savez izviđača Crne Gore

Najvećem svjetskom okupljanju izviđača World Scout Jamboree (Svjetska smotra izviđača), koje se ove godine održava u Saemangeumu, u Južnoj Koreji prisustvuje i crnogorska delegacija koju čini kontingent od 26 izviđača i to 17 učesnika, dva kontigent menadžera i sedam članova internacionalnog volonterskog tima.

Crnogorski izviđači iskoristiće priliku da, pored izviđačkih motiva i djelova izviđačkog programa, predstave kulturu i tradiciju naše zemlje, kao i njene prirodne ljepote na posebnom štandu u sklopu kampa.

Savez izviđača Crne Gore
foto: Savez izviđača Crne Gore

Prema riječima generalnog sekretara Saveza izviđača Crne Gore (SICG) Borislava Jovovića, svečanom otvaranju je prisustvovalo blizu 45 000 izviđača iz 158 zemalja, a učesnici su imali priliku da čuju bivšeg i sadašnjeg Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Antonija Gutereša, predsjednika Južne Koreje Jun Suk Jul, a na samom početku ceremonije motivacioni govor je održao Svjetski ambasador izviđaštva Ber Grils.

"Svjetska izviđačka organizacija organizuje džembori svake četiri godine, a ovo je drugi put da se okupljanje održava u Koreji nakon prvog koji je bio u Goseongu, pokrajina Gangwon, 1991. godine. Koreja je šesta zemlja na svijetu koja je održala džembori barem dva puta", piše u saopštenju.

Izviđači borave u 22 000 šatora dvije sedmice i učestvuju u raznim programima fizičke obuke i kulturne razmjene.

Savez izviđača Crne Gore
foto: Savez izviđača Crne Gore

"Džembori je poznat i po nazivu "Olimpijada kulture mladih", pa su u program uvrštene i izložbe i prezentacije zemalja kako bi se promovisalo bolje razumijevanje kultura drugih zemalja. U okviru kampa koji se prostire na 8,84 kvadratna kilometra postavljena je i "Kuća hrane" gdje učesnici mogu upoznati i doživjeti prehrambene kulture 20 zemalja, kao i devet hramova vjera", kaže Jovović.

Ističe da je cilj događaja pružiti mladim izviđačima priliku da nauče o različitim kulturama i izgrade prijateljstva kroz kampovanje na otvorenom i brojne edukativne, kulturne i zabavne aktivnosti.

Savez izviđača Crne Gore
foto: Savez izviđača Crne Gore

"Tokom džemborija ukupno će biti održano 174 aktivnosti, uključujući tradicionalne izviđačke programe kao što su druženje pored vatre, pravljenje splavova i penjanje na stijene. Takođe će biti ponuđeni programi koji predstavljaju domaću zemlju Koreju, kao što su časovi K-pop plesa, taekwondoa i iskustva tradicionalnih korejskih zanata".

Crnogorski kontingent će u kampu boraviti do kraja okupljanja, do 12. avgusta, a nakon toga će provesti tri dana u Seulu gdje će obići najznačajnije atrakcije i dodatno se upoznati sa kulturom Južne Koreje

Bonus video: