Obilježen Dan opštine Plužine: Govorili Milatović, Delić i Mitrić

Nakon govora, održan je kulturno umjetnički program

7535 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa svečanosti priređene povodom Dana opštine Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa svečanosti priređene povodom Dana opštine Plužine, Foto: Svetlana Mandić

"Odliv stanovništva, gašenje industrijskih postrojenja i nedostatak radnih mjesta su problemi koji nas već godinama pritiskaju i svakim danom postaju teže breme koje nosimo. U okviru svojih nadležnosti i mogućnosti nastojimo da popravimo ono što nam dozvoljavaju zakonski okviri“, kazao je predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić na svečanoj sjednici povodom Dana opštine.

Podsjetio je na značaj realizacije obaveza Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), kao i na njihovo kašnjenje, u nadi da 50. rođendan HE ”Piva” i rukovodstvo Elektroprivrede neće čekati sa „teretima lošeg nasleđa, već će isto mijenjati i to ubrzanom dinamikom“, kao i da je nakon deset godina pauze nedavno poribljeno Pivsko jezero.

„Koristim priliku da istaknem problem međunarodnog magistralnog puta Plužine-Foča, koji predstavlja ozbiljnu kočnicu razvoja ovog kraja. Apelujem na državni vrh Crne Gore i Bosne i Hercegovine da pronađu rješenje i u što kraćem roku završe rekonstrukciju putnog pravca“, apelovao je Delić.

U nastojanju da prevaziđu gorući problem sjevera Crne Gore, nedostatak proizvodnih privrednih subjekata, prema njegovim riječima, pristupili su definisanju i konceptualnom rješenju izrade biznis zone koja će biti u selu Brezna. Kazao je da niz odluka i mjera koje donose godinama predstavljaju pionirske poteze u Crnoj Gori na polju pomoći lokalnom stanovništvu, poput naknade za novorođeno dijete, naknade za nezaposlene porodilje, odluke o nabavci udžbenika za učenike osnovne škole, o oslobađanju plaćanja poreza na seoskom području, o pomoći poboljšanju uslova za poljoprivrednu proizvodnju učešćem u izgradnji objekata, odluke o subvencioniranju pčelarstva, o finansiranju obavljanja pripravničkog staža, o dodjeli stanova deficitarnom medicinskom kadru...

„Uz konkretne mjere podrške stanovništu svjesni smo bili da je ulaganje u lokalnu infrastrukturu jedan od osnova razvoja svakog kraja. Kao i prethodnih godina i u ovom periodu između dva praznika, lokalna uprava je dala značajno mjesto unaprijeđenju putne mreže na teritoriji opštine“, kazao je Delić i podsjetio koji su to putni pravci asfaltirani, kao i da je značajan dio sredstava uložila Vlada, pa su, „nakon godina zaobilaženja osjetili da pripadaju ovoj državi“.

Izgradnja i rekonstrukcija vodovoda, rekonstrukcija gradske kapele, pripremljena projektna dokumentacija za uređenje prostora pored gradske plaže, projekat za uređenje poslovnih prostora, samo su neki od projekata koje lokalna uprava realizuje.

Povećanje broja posjeta i noćenja u Plužinama jasan su pokazatelj, kazao je Delić, da turizam u Pivi nije više mogućnost nego realnost. Pohvalio je rad Kluba dobrovoljnih davalaca krvi. Zahvalio se svim odbornicima, saradnicima i prijateljima koji su doprinijeli da se mogu pohvaliti sa urađenim.

„Moram istaći da je lokalna uprava opštine Plužine stručna pokazala da ima dovoljno strpljenja, energije, volje i znanja da planirano pretoči u djela. Mlad i obrazovan kolektiv su svojevrsna garancija da će planirani projekti biti realizovani zamišljenom dinamikom. Ostajemo privrženi jednom jedinom cilju, unapređenju uslova za život svih građana, bez obzira na bilo koje razlike“, poručio je Delić.

Svečanoj sjednici Skupštine Opštine Plužine prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministri, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ambasada, predsjednici opština i skupština opština iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore...

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je, još od Baja Pivljanina i vojvode Lazara Sočice, područje današnjih Plužina poklanjalo istoriji Crne Gore slavna imena i primjere viteštva i slobodarskoga duha. Pomenuo je i Dola kada je 522 Pivljana, među kojima je bilo 107 djece u jednom danu nevino stradalo od strane nacističkih divizija.

“Trebalo je nažalost 80 godina da prođe, da država oda počast žrtvama sa pivskih Dola, mjestu jednog od najvećih stradanja našeg naroda u Drugom svjetskom ratu. Sve ove žrtve Pivljana kroz istoriju, ne smijemo zaboraviti, jer su boreći se za slobodu, upravo oni stvorili temelje savremene Crne Gore i u njih uklesali nepokolebljivi antifašistički duh, a time zaslužili poštovanje i priznanje pokoljenja”, kazao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

U današnjim Plužinama, prema njegovim riječima, prepoznaje se veliki trud koji pokazuje lokalno stanovništvo zajedno za rukovodstvom Opštine da kroz čuvanje i valorizaciju postojećih resursa održi brojnost lokalne zajednice.

“Zahvaljujući poboljšanju turističke ponude, Plužine i Piva su danas prepoznatljiva destinacija za domaće, ali i za strane turiste. Dodatno, opština je uložila vidljive napore u restauraciju i otvaranje Kule Lazara Sočice, čime je naglašen značaj kulturne baštine ovog kraja. Ruralni turizam, a konkretnije seoski turizam, ponude aktivnog odmora i uspostavljanje malih i srednjih gazdinstava od velikog su značaja za perspektivu daljeg razvoja ove opštine”, istakao je predsjednik države.

Prema njegovim riječima neophodan je veći stepen agilnosti državnih institucija, prije svega izvršne vlasti, ali i državnih preduzeća koja djeluju na teritoriji opštine Plužine, kako bi se omogućila puna valorizacija neprocjenjivih privrednih potencijala ovog kraja.

Jakov Milatović
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

“Rast životnog standarda i kreiranje ambijenta za nova radna mjesta mora biti imperativ stvaralaca budućih ekonomskih politika. Zato, namjeravam da koristim javni prostor kako bih pažnju donosilaca odluka usmjerio ka modelima ravnomjernog regionalnog razvoja, koji bi podstakli izvršnu vlast da prilike za investicione inicijative lociraju u Plužinama. Uvjeren sam i da će, naredna Vlada staviti fokus na ekonomski oporavak sjevera i stvaranje pretpostavki za povratak stanovništva koje je emigriralo i ostanak mladih. Očekujem da će se raditi na generisanju preduslova za intenziviranje ekonomske aktivnosti kroz veća izdvajanja iz agrobudžeta i dugoočekivane kapitalne projekte u ovoj opštini”, kazao je Milatović.

U tom kontekstu, kako je istakao, svojim prisustvom na svečanoj sjednici želio je da jasno iskaže spremnost za međuinstitucionalnu saradnju sa lokalnom samoupravom kako bi zajedničkim naporima ostvarili viziju razvijenih Plužina koje mogu da ponude dovoljno razloga za ostanak svima koji se oko toga dvoume.

Predsjednik SO Plužine, Petar Mitrić, podsjetio je da je 4. avgusta prije 80 godina oslobođena Piva. Prema njegovim riječima, na putu ka boljem društvu svaka generacija treba da pruži maksimalan doprinos.

"U narednom periodu očekujemo još bolju i kvalitetniju saradnju sa svima, a naročito sa Vladom Crne Gore, očekujemo da će se nastaviti ulaganje u infrastrukturu naše Opštine, a prvenstveno očekujemo pomoć u realizaciji projekata koji uključuju stvaranje novih radnih mjesta kako bi se smanjio odlazak stanovnika iz Plužina", kazao je predsjednik SO Plužine i posebno se osvrnuo na put Plužine-Foča o čijoj rekonstrukciji se govori poslednjih 30 godina, a nikako da dođe do njene realizacije.

Nakon govora, održan je kulturno umjetnički program.

Bonus video: