Metar drva stigao do 80 eura

Cijene peleta još nijesu formirane, do juna bila 320 eura po toni. Više od polovine domaćinstava u Podgorici za grijanje koristi drva

42633 pregleda 348 reakcija 100 komentar(a)
Prodavci očekuju veću potražnju nakon godišnjih odmora, Foto: BORIS PEJOVIC
Prodavci očekuju veću potražnju nakon godišnjih odmora, Foto: BORIS PEJOVIC

Metar kubni cijepanih drva za ogrijev već je dostigao cijenu od 80 eura u Podgorici, a do početka sezone grijanja za očekivati je da budu i znatno skuplja.

Cijene peleta još nijesu formirane.

U Podgorici od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, za grijanje koriste drva.

Prema podacima iz ranijeg energetskog plana Glavnog grada, u Golubovcima i Tuzima 21.593 domaćinstva koriste drva za grijanje, a ostatak na području grada.

“Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva, od čega 102.136 u Tuzima i Golubovcima. U Podgorici građani potroše za drva godišnje 9.020.361 euro, odnosno u Tuzima i Golubovcima 6.817.372”, navodi se u planu.

prodaja drva, drva za ogrijev
foto: Boris Pejović

Cijena metra kubnog na sjeveru se kreću 50 do 80 eura.

Osam metara za 580 eura

Persa Anđušić, koja je juče kupila ogrijev za zimu, smatra da je cijena drva realna i da se nije promijenila u odnosu na prošlu godinu. Ona je za osam metara cijepanih bukovih drva platila 580 eura, i kaže da joj je “osam metara drva dovoljno za zimski period, paralelno sa klimom”, koju upali ponekad.

“Zavisi kakva je zima, prošla je bila blaga pa je čak i ostalo malo drva za ovu godinu” objašnjava ona, koja živi u petočlanoj porodici.

prodaja drva, drva za ogrijev
foto: Boris Pejović

Kaže da drva uvijek kupuje u avgustu, i da prodavci daju popust kada se uzima veća metraža, ali i poručuje građanima da budu “oprezni” jer ima nesavjesnih prodavaca koji “krate metražu i potkradaju porodice” koji veliki dio novca izdvajaju za kupovinu ogrijeva za zimu.

Bolji pazar očekuju poslije odmora

Sezona kupovine drva nailazi, a prodavci čekaju “da se ljudi vrate sa godišnjih odmora” jer je tada, kako kažu, najveća potražnja.

Prodavac drva na Tuškom putu, sa kojim su “Vijesti” razgovarale, kaže da se “cijene drva razlikuju u zavisnosti od kvaliteta”. On je pojasnio da je cijena jednog metra bukovih drva od 60 do 65 eura, metar cerovih od 70 do 75 eura.

“Cijena jednog metra cijepanih bukovih drva je 75 eura, a cijepanih cerovih 80 eura”, kaže prodavac.

On tvrdi da “građani uglavnom kupuju po šest metara drva i da tako uspijevaju da prežive zimu”. Ipak, kaže da je “za porodicu sa više članova koja kuva sve na šporetu za drva, potrebno najmanje deset do dvanaest metara drva.”

prodaja drva, drva za ogrijev
foto: Boris Pejović

Prodavci kažu da se kupci žale na cijene, dok oni tvrde da su “cijene usklađene sa porastom inflacije “ i objašnjavaju da se nisu promijenile u odnosu na prošlu godinu. Ističu da su se građani “masovno počeli grijati na pelet”, ali da ih to još “ne ugrožava” i da imaju posla. Prodavci se za sezonu pripremaju u aprilu i maju i tvrde da se “cijene ne mijenjaju tokom mjeseci”, kao i da je cijena drva ista tokom cijele godine s tim što je potražnja u oktobru mnogo niža.

Cijene peleta još nepoznate

Najveći proizvođač peleta u Pljevljima preduzeće Jasen još nije odredilo cijene po kojoj će pelet prodavati tokom nastupajuće sezone grijanja.

Prošle godine ovo preduzeće pelet je prodavalo po cijeni od 230 eura po toni.

Iz te kompanije “Vijestima” su kazali da trenutno nemaju peleta za prodaju, jer je u toku instalacija novog pogona za proizvodnju tog energenta.

Pelet
foto: Shutterstock

Početkom avgusta prošle godine Vlada je ograničila cijene peleta u Crnoj Gori na maksimalnih 269 eura po toni kod proizvođača, odnosno na 320 eura u maloprodaji. Ova uredba prestala je da važi krajem juna ove godine. U obrazloženju odluke resornog Ministarstva navedeno je da se mjera o ograničavanju cijene peleta ukida jer je njegova tržišna vrijednost niža od maksimalno određene maloprodajne cijene.

U cilju unapređenja životne sredine i smanjenja zagađenja vazduha, Opština Pljevlja će i ove godine omogućiti zainteresovanim građanima i građankama nabavku do dvije tone peleta po subvencioniranim cijenama od 50 odsto.

Zainteresovani građani Pljevalja od 1. do 15. avgusta mogu se prijaviti za nabavku peleta po upola manjim cijenama.

Stručna komisija će, kao i prethodnih godina, obići nove korisnika kako bi utvrdila da li ispunjavaju uslove za dobijanje subvencije.

Da bi ostvarili pravo na subvenciju, građani će između ostalog morati i da dostave dokaz o izmirenom porezu na objekat koji se grije, zaključno sa 2022. godinom.

Opština Pljevlja je pokrenula otvoreni postupak javne nabavke peleta za grijanje, a otvaranje ponuda je 25. avgusta nakon čega je planiran početak isporuke peleta.

pelet, grijanje, grijanje na pelet
foto: Shutterstock

Prošle godine pravo na subvencije iskoristilo je 1.130 građana Pljevalja, koji kao energent za svoje stanove koriste pelet.

Nabavljeno je ukupno 2.273 tona peleta ukupne vrijednosti 588.911 eura.

Nabavku ekološki prihvatljivog energenta za pljevaljska domaćinstva Opština Pljevlja realizuje od sezone grijanja 2015/16, a programom se omogućava nabavka do 2 tone peleta kroz subvenciju od 50 odsto.

Koliko je ovaj program uspješan, tvrde u lokalnoj upravi najbolje pokazuje podatak da je utrostučen rast broja individualnih ložišta na pelet, sa 280 u prvoj godini subvencija, na 1130 u 2022. godini.

Metar kubnih cijepanih drva u Pljevljima se prodaje od 50 do 70 eura. Prošle godine drva su se prodavala po cijeni od od pedeset eura.

Cijena drva rezanih na trupce jeftinija je pet eura po metru kubnom u odnosu na cijepana.

Jedan od prodavaca drva “Vijestima” je kazao da je na povećanje cijene uticalo i to što Uprava za šume kasni sa doznakom, pa se uglavnom prodaju drva ostala od prošle godine.

Bonus video: