MNTR: Objavljen Konkurs za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima

Iz MNTR su naveli da Crna Gora još od pristupanja toj mreži 2012. godine, kao punopravna članica, podržava učešće crnogorskih korisnika u EUREKA projektima

2394 pregleda 0 komentar(a)
Konkurs za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Konkurs za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja (MNTR) objavilo je danas Konkurs za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima u ovoj godini, čiji je budžet 150 hiljada eura.

Iz MNTR su saopštili da je cilj Konkursa podsticanje malih i srednjih preduzeća i naučnoistraživačkih ustanova na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti, kao i na ulaganje u istraživanja i razvoj radi jačanja njihovog inovacionog kapaciteta.

EUREKA je evropska mreža za finansiranje tržišno orijentisanih projekata istraživanja i razvoja s ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima i univerzitetima.

Iz MNTR su naveli da Crna Gora još od pristupanja toj mreži 2012. godine, kao punopravna članica, podržava učešće crnogorskih korisnika u EUREKA projektima.

Ministarstvo je, kako se navodi, prilikom konsultacija za pripremu Programa za inovacije 2023-2027, koji utvrđuje programsku podršku učešću u EUREKA, uvažilo zahtjeve potencijalnih korisnika, pa je podrška učešću u projektima snažnija.

Kako su kazali, zbog toga je za ovu godinu vrijednost pojedinačnih projekata koje podržava Ministarstvo udvostručena u odnosu na prethodne godine i iznosi do 30 hiljada eura za jednu istraživačku godinu, odnosno do 90 hiljada za tri godine.

Iz MNTR su kazali da je konkurs otvoren do 6. novembra, a konkursna dokumentacija na onlajn /online/ platformi www.inovacije.gov.me, preko koje se vrši i prijavljivanje, biće dostupna od ponedeljka.

Oni su podsjetili da je Vlada na sjednici u četvrtak usvojila Informaciju o učešću Crne Gore u EUREKA mulitilateralnom pozivu za projekte istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan 2023.

"Pokrenuta je inicijativa o sinergiji EUREKA sa drugim programima i akcijama, posebno se fokusirajući na sinergiju sa COST akcijama u ovoj godini, kao i na Zapadni Balkan kako bi se podstaklo ciljano umrežavanje institucija Zapadnog Balkana sa ostalim članicama EUREKA mreže“, kaže se u saopštenju.

Iz MNTR su kazali da se Crna Gora zvanično pridružila toj inicijativi i do kraja ove godine očekuje se objavljivanje Multilateralnog poziva za projekte istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan 2023.

"Ukupan iznos sredstava koji će Crna Gora izdvojiti za ovaj poziv je 300 hiljada eura za period 2024-2026, odnosno do 50 hiljada za jednu istraživačku godinu po pojedničanom projektu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će MNTR blagovremeno obavijestiti zainteresovanu javnost o rasporedu info-dana i eventualnim dodatnim informacijama od značaja za pružanje podrške učešću crnogorskih korisnika u EUREKA projektima.

Bonus video: