Sudski savjet: Pitanje zarada svih nosilaca sudijskih funkcija hitno riješiti

"Ostaje neobjašnjeno i nejasno zašto nisu prepoznate iste potrebe sudija svih ostalih sudskih instanci", kazali su iz Sudskog savjeta

8712 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudski savjet pozdravlja aktivnost Vlade Crne Gore na uvećanju zarada sudijama i istovremeno apeluje da se pitanje zarade svih nosilaca sudijske funkcije hitno riješi na jedinstven način i time doprinese jačanju nezavisnosti sudske grane vlasti.

To je saopšteno iz Sudskog savjeta.

"Izražavamo zadovoljstvo što je Vlada Crne Gore prepoznala neprimjereno nizak nivo zarada sudija osnovnih sudova u odnosu na obim i složenost poslova sa kojima se svakodnevno susreću, te s tim u vezi osjetila urgentnu potrebu da reaguje u pogledu povećanja njihovog koeficijenta u Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. To je ono što zaslužuje sve pohvale", navodi se u saopštenju.

Ostaje, kako su kazali, neobjašnjeno i nejasno zašto nisu prepoznate iste potrebe sudija svih ostalih sudskih instanci.

"Ovo posebno kod činjenice što ovaj korak Vlade dolazi nakon višemjesečnih konsultacija sa radnim timom Sudskog savjeta koji su činili predstavnici svih sudova u Crnoj Gori. Radni tim je pripremio obrazloženi predlog linearnog uvećanja koeficijenata u svim instancama, uvažavajući procjenu budžetske održivosti, zbog čega je i napravio ustupak da povećanje koeficijenta svim ostalim sudijama bude čak više nego duplo manje od uvećanja sudijama osnovnih sudova, a višestruko manje od uvećanja zarada zaposlenima u sektorima zdravstva i prosvjete", dodaje se u saopštenju.

Predlog radnog tima je, kako se navodi u saopštenju, u procesu pregovaranja načelno prihvaćen, zbog čega smo s pravom očekivali pozitivno rješenje naših zahtjeva.

"Vlada je u juče predloženim izmjenama zakona, na iznenađenje članova radnog tima, ali i Sudskog savjeta kojem nije traženo mišljenje na nacrt ovog propisa, izostavila sve ostale nosioce pravosudnih funkcija i tako odlučila da pitanje zarada u pravosuđu rješava parcijalno, zanemarujući cjelovitost sudske vlasti i hijerarhiju sudova", saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Oni apeluju da Vlada hitno reaguje i pitanje zarade svih nosilaca sudijske funkcije riješi na jedinstven način i, kako su kazali, time doprinese jačanju nezavisnosti sudske grane vlasti, kao temeljnog principa demokratije.

"Posebno pri činjenici da se Ministarstvo finansija na jutrošnjem radnom doručku pohvalilo javnosti zavidnim stanjem u Državnom trezoru. Rad sudija u instanciono višim sudovima i sudovima specijalizovani nesumnjivo podrazumijeva veći stepen odgovornosti u obavljanju poslova, budući da sa sobom nosi teret donošenja odluka koje su pravnosnažne i ne mogu se pobijati redovnim pravnim lijekovima", navodi se u saopštenju.

To je, kako se navodi, izraženo i kroz posebne, strože, uslove koji se zahtijevaju za izbor sudija u sudove viših instanci i sudove specijalizovane nadležnosti, u skladu sa Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama.

"Taj veći teret odgovornosti mora biti praćen i odgovarajućom zaradom, koja mora biti veća od zarade sudije prvostepenog suda i to u mjeri koja ne samo odražava razliku u teretu odgovornosti, već treba da bude i motivišuća za sudiju prvostepenog suda da napreduje u svojoj karijeri", saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Nastala situacija je, navodi se u saopštenju, još jednom aktuelizovala potrebu da se javno ponovi zahtjev Sudskog savjeta, koji je usklađen sa preporukama Konsultativnog Vijeća evropskih sudija i koji je naišao na odobravanje Venecijanske komisije, ali ne, prema njihovim riječima, i resornog ministarstva, da zarade nosilaca sudijske funkcije treba da budu izdvojene u poseban zakon.

Bonus video: