Treći Sajam preduzetništva Opštine Bar otvoren u petak; Spičanović: U razvoj preduzetništva uložićemo dva miliona eura

"Lokalna uprava je budžetom za 2023.godinu opredijelila sredstva u iznosu od 400.000 eura za podršku razvoju preduzetničke djelatnosti, kao jednom od svojih strateških prioriteta", kako se navodi u saopštenju Opštine

3439 pregleda 0 komentar(a)
Treći Sajam preduzetništva u Baru, 4. avgusta 2023. godine, Foto: Opština Bar
Treći Sajam preduzetništva u Baru, 4. avgusta 2023. godine, Foto: Opština Bar

Treći Sajam preduzetništva Opštine Bar na kojem su se svojim djelatnostima predstavili preduzetnici i preduzetnice, koji su podržani kroz više opštinskih programa podrške razvoju lokalnih mikro i malih biznisa, otvoren je sinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole u tom gradu.

To je saopšteno iz Opštine Bar.

"Širok spektar proizvoda i usluga posjetiocima sajma je predstavilo osamnaest izlagača, uz organizovanu degustaciju hrane, kreativne radionice za najmlađe sugrađane i sportsko-muzički događaj - zumba za djecu", navodi se u saopštenju.

Potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović kazala je, kako je saopšteno da ovom prilikom da je lokalna uprava prvi Sajam organizovala 2021.godine, u izazovnom post-kovid periodu, sa, prema njenim riječima, namjerom da obezbijedi promociju svih djelatnosti i proizvoda koje preduzetnici iz Bara nude lokalnom tržištu i zajednici.

"To je bio logičan nastavak aktivnosti Opštine Bar u domenu podsticanja razvoja preduzetništva, a koji su podrazumijevali i edukativnu i finansijsku podršku odnosno dodjeljivanje bespovratnih novčanih sredstava", rekla je Spičanović.

Lokalna uprava je, kako se navodi, budžetom za 2023.godinu opredijelila sredstva u iznosu od 400.000 eura za podršku razvoju preduzetničke djelatnosti, kao jednom od svojih strateških prioriteta.

"Za žensko preduzetništvo je ove godine već dodijeljeno 100.000 eura, dok će veliki grant u iznosu od 300.000 eura, koji je namijenjen svim preduzetnicima, biti realizovan nakon raspisivanja Javnog poziva koji nas očekuje krajem ovog mjeseca", dodala je Spičanović i kazala da će do kraja 2026.godine u ove svrhe biti uloženo gotovo 2 miliona eura budžetskih sredstava.

Ona je, kako je saopšteno, najavila i otvaranje posebne kancelarije koja će omogućiti bolje povezivanje lokalne uprave i Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj sa privrednim sektorom.

"To će nesumnjivo biti svojevrsni focal point privrednih dešavanja i svih investicionih zamajaca, kao i kompletnog procesa razvoja koji će uslijediti u Baru. Vjerujemo da ćemo na taj način sve konsultantske i stručne usluge koje Opština pruža građanima učiniti još dostupnijima", rekla je Spičanović.

Opština Bar, navodi se u saopštenju, kao jedna od prvih lokalnih uprava u Crnoj Gori, od 2019. godine u kontinuitetu uspješno realizuje niz programa podrške razvoju preduzetništva, zbog čega je u regionu prepoznata kao primjer dobre prakse.

"Tome u prilog govori činjenica da je u proteklom petogodišnjem periodu podržano 186 biznis projekata i dodijeljeno gotovo 800.000 eura, što je u krajnjem doprinijelo unapređenju lokalnog privrednog ambijenta i kreiranju novih radnih mjesta", saopšteno je iz Opštine Bar.

Bonus video: