Poskupljuje grijanje u Pljevljima

U Programu rada preduzeća Grijanje navodi se da cijene nisu mijenjane deset godina, a da je porasla cijena uglja, troškovi života, da je inflacija...

7220 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Sadašnje cijene usluge grijanja trebalo bi korigovati da bi se podmirili ukupni troškovi poslovanja i smanjile dugogodišnje akumulirane obaveze iz poslovanja.

To se navodi u Programu rada preduzeća Grijanje, kojeg su nedavno usvojili odbornici lokalnog parlamenta. Preduzeće gazduje gradskom kotlarnicom iz kojeg se zagrijeva više hiljada metara kvadratnih poslovnih i stambenih prostora u centru grada.

U programu se konstatuje da se cijene grijanja nijesu mijenjale deset godina, uprkos inflaciji, porastu cijena uglja i troškova života i da bi ih trebalo korigovati u “skladu sa ukupnim promjenama cijena”.

I sa sadašnjim cijenama u programu rada Grijanja navodi se da će preduzeće ovu poslovnu godinu završiti sa dobitkom od oko četiri i po hiljade eura.

Od fakturisanja usluga za ovu godinu predviđen je prihod od 470.852 eura i obračunat je po trenutnim cijenama usluga grijanja.

U preduzeću su zaposlena 34 radnika od kojih je čak njih 16 zaposleno u administraciji.

Od ukupno 524.000 eura rashoda preduzeća na zarade zaposlenih odnosi se 335.000 eura, odnosno 63,3 odsto ukupnih rashoda.

Trošak za ugalj koji se koristi kao energent iznosi oko 90.000 eura i struje 30.000 eura.

Iz Kotlarnice u Sekrlićevoj zagrijeva se 397 stanova i 76 poslovnih prostora ukupne površine 34.700 metara kvadratnih.

Grijanje se obavlja iz jedine kotlarnice na ugalj, ukupne instalisane snage šest megavata.

Korekciju cijena pogrebnih usluga najavilo je nedavno i opštinsko preduzeće Komunalne usluge, koje osim pogrebnih pruža i pijačne usluge i bavi se poslovima zbrinjavanja pasa lutalica.

Da se sprema novi cjenovnik najavio je odbornik DPS-a Haris Alavać nedavno na sjednici lokalnog parlamenta. On je pozvao odgovorne u preduzeću da odustanu od povećanja cijena koje se odnose na građane, na teret cijena koje se odnose na osnivača Opštinu Pljevlja.

Vršilac dužnosti direktora Radivoje Bujišić kazao je da Komunalne usluge nijesu povećavale cijenu od 2014. godine, a da su cijene građevinskog materijala povećane sto ili 150 odsto..

“Mi smo prošlu godinu završili sa gubitkom od oko 19.000 eura, a gubitak je nastao baš zbog toga što nismo mogli da povećamo cijene. Taj gubitak nije moglo da nam nadoknadi ni povećanje cijena prema osnivaču Opštini Pljevlja koje je bilo 2021. godine”, kazao je Bujišić.

U preduzeću Komunalne usluge radi 28 radnika po ugovoru o radu sedam po ugovoru o djelu.

Privredni sud uveo je stečaj 12. oktobra 2020. na zahtjev Poreske uprave, zbog neizmirenih poreskih potraživanja od 312.080 eura.

Iz preduzeća je 48 zaposlenih upućeno na Zavod za zapošljavanje, od kojih je njih 28 ponovo angažovano za obavljanje redovnih aktivnosti.

Nakon prihvatanja plana reorganizacije preduzeće je 2021, izašlo iz stečaja.

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode donio je Plan reorganizacije kojim je definisano da se u petogodišnjem periodu izmire dugovanja svim povjeriocima, odnosno Poreskoj upravi, zaposlenima i dobavljačima.

Ugovorom o reprogramu koji je potpisan još u julu 2015. godine, predviđeno je izmirenje poreskog duga na 20 godina, odnosno 240 mjesečnih anuiteta.

Bonus video: