Rakčević: Novi početak Gradske TV, koji se morao dogoditi znatno ranije

Izmijenjenim načinom izbora novog Savjeta podgoričkog javnog servisa garantuje se nezavisnost rada tog medija i uspješnost samog projekta, kazao je zamjenik gradonačelnice

6326 pregleda 46 reakcija 26 komentar(a)
Rakčević, Foto: Boris Pejović
Rakčević, Foto: Boris Pejović

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević izrazio je zadovoljstvo što je Skupština Glavnog grada juče usvojila izmjene i dopune Odluke o osnivanju RTV Podgorica, rekavši da je to novi početak Gradske TV koji se, prema njegovim riječima, morao dogoditi znatno ranije.

Poručio je da se izmijenjenim načinom izbora novog Savjeta podgoričkog javnog servisa garantuje nezavisnost rada tog medija i uspješnost samog projekta.

Najavio je da će se, čim odluka bude objavljena u Službenom listu, raspisati javni poziv za izbor novog Savjeta RTV Podgorica.

"Gradska TV je, prema svim relevantnim istraživanjima javnog mnjenja, među televizijama koje se najmanje gledaju i kojima se najmanje vjeruje. Iako se u nju godinama sipaju milioni eura, ona je oduvijek bila infantilno propagandno glasilo jedne partije, a prečesto i nepresušni izvor mržnje, šovinizma i neistina", napisao je Rakčević na društvenim mrežama.

Ukazao je, između ostalog, da će Gradska TV samo ove godine dobiti 1,7 miliona eura novca građana Podgorice, što znači, kako je naveo, "da smo za sredstva uložena u njen rad - do sada mogli dobiti bar dva vrtića ili osnovne škole."

Povrh svega navedenog, ističe, Gradska TV je u više navrata izbjegla zahtjeve nove gradske uprave da dostavi ugovore zaposlenih na toj televiziji, kako bi Glavni grad - kao osnivač i glavni finansijer, mogao da se upozna sa detaljima njenog poslovanja.

"Zbog svega navedenog, jako sam srećan što je Skupština Glavnog grada na jučerašnjoj sjednici usvojila Predlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Gradske TV (RTV PG), kojom se raspušta dosadašnje partijsko rukovodstvo tog javnog emitera i stiču preduslovi za njegov napredak. Čim Odluka bude objavljena u Službenom listu, raspisaće se javni poziv za izbor prvog nezavisnog, profesionalnog i dobronamjernog Savjeta podgoričkog javnog servisa.

Rakčević je kazao kako je potrebno da Gradska TV "konačno iskorači naprijed".

"Jesmo li mogli ići kraćim putem, pa smijeniti Savjet Gradske TV i imenovati nama bliske - partijske ljude, koji bi rad te televizije podređivali našim interesima? Naravno da jesmo. Ali onda ne bismo bili drugačiji od svojih prethodnika, niti bismo dozvolili da Gradska TV - konačno iskorači naprijed. Umjesto toga, izmijenili smo način izbora novog Savjeta i omogućili organizacijama koje ni na koji način ne zavise od Glavnog grada (poput Univerziteta, NVO sektora, sindikata itd.) da predlažu članove/ice, a kasnije i biraju novo rukovodstvo televizije.

"Time, uz čitav niz drugih inovativnih mjera (poput uvođenja institucije ombudsmana), garantujemo nezavisnost njenog rada i uspješnost samog projekta. Vjerujem da je ovo novi početak Gradske TV, koji se morao dogoditi znatno ranije. Isto tako, vjerujem da će Gradska TV već za par godina, umjesto posprdnog 15. mjesta po povjerenju građana/ki (po posljednjem istraživanju CEMI-ja), uskoro biti na vrhu te liste", zaključio je Rakčević.

Bonus video: