Mještani kolašinskih sela u akciji: Sad se most i vodopad vide izdaleka

Zajednička akcija za novi sjaj lokalnih atrakcija

8154 pregleda 1 komentar(a)
Mještani u akciji, Foto: Dragana Šćepanović
Mještani u akciji, Foto: Dragana Šćepanović

Volontarizam i zajednički rad mještana kolašinskih sela Bare, Raičevina i Đuđevina, minulih sedmica učinili su da ljepota i značaj Kaluđerovog mosta ali i vodopada Svetigora budu ponovo vidljiviji i izdaleka.

Zajednički su organizovali akciju da se raščisti prilaz starom mostu, a korov i rastinje su uklonjeni i sa gazišta mosta, ali i oko vodopada Svetigora. Prije toga postavili su seoske putokaze, ugrađivali tampon na putu, krčili rastinje u putnom pojasu…

Razultat akcije je da se sada s platoa ispred manastira Morače vidi Kaluđerov most. Inicijator tih aktivnosti je Goran Jovanović, koji se bavi seoskim turizmom. U moračkim selima očekuju da će uskoro biti vidljiva i ulaganja nadležnih u most, koji je odavno pod zaštitom države.

“Prihvatili smo incijativu Jovanovića, pa smo se organizovali i uradili značajn posao. Nadamo se da će nadležni imati sluha da nastave našu akciju i vrate stari sjaj mostu, ali i Svetigori i jednom od najljepših vodopada u Crnoj Gori”, kaže Labud Radović. predsjednik MZ Manastir Morača.

Iz budžeta Opštine, kako je saopšteno početkom ove godine, biće izdvojeno i 10.000 eura za izradu konzervatorskog i glavnog projekta za rekonstrukciju Kaluđerovog mosta u Manastiru Morača.

Most pod Svetigorom je upisan u Registar zaštićenih kulturno-istorijskih spomenika SO Kolašin 15. jula 1986. godine. Dužine je 46, a širine 2,9 metara. Ima četiri luka i pripada tipu svođenih mostova. Dva veća luka imaju otvor od 11, a dva manja 5,5 metara. Most ima niveletu sa dvosmjernim padom.

“Zidan je od lijepo i pravilno klesanih kamenih blokova vezanih krečnim malterom. Nijesu poznati majstori koji su ga sagradili. Sada je prilično oštećen, dva luka su srušena, na ulazu na most, od vodopada. Taj dio je premošćen drvenim gredama patosnicama i ograđen drvenom ogradom duž čitavog mosta, jer je i parapetna ograda prilično oštećena”, napisala je dugogodišnja kustoskinja Zavičajnog muzeja Draginja Kujović u jednoj od publikacija o kulturnom nasljeđu Kolašina. Kaluđerovim mostom odavno više nije bezbjedno proći jer su decenije nebrige o tom značajnom objektu učinile svoje. Iako kod lokalnih horoničara postoje nedoumice oko toga kada je most izgrađen, u moračkim selima kažu da je to bilo 1842. godine. O tome, tvrde, svjedoči i zapis na zidu crkve sa spoljašnje strane.

Bonus video: