Dobri pedagozi ili mrlja za prosvjetu

“Mislim da takvim ljudima nije mjesto u prosvjeti i obrazovnom sistemu CG, a posebno im nije mjesto na Univerzitetu. Ovo je velika mrlja za UCG i sve profesore koji pošteno rade svoj posao, a takvih je mnogo na državnom Univerzitetu”, kazao je “Vijestima” profesor Vladimir Pešić
101 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2017. 05:53h

Iako su članovi ekspertske grupe za fizičko vaspitanje Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli ostavke i obećali da će novac vratiti državi, čime su potvrdili odgovornost za prepisivanje planova za taj predmet od hrvatskih kolega, nije poznato da li će trpjeti sankcije u ustanovama gdje su zaposleni.

Bulatovićeva i Raičković su nastavnici fizičkog u podgoričkim osnovnim školama, dok Muratović predaje više predmeta na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Nikšiću i prvi je student koji je doktorirao u toj ustanovi.

Oni su, nakon podnošenja ostavke, saopštili da “su imali kratak rok, nešto malo više od mjesec dana da urade predlog predmetnog programa za fizičko vaspitanje” i dodali da su proučili programe država iz okruženja, ocjenjujući da “Hrvati nijesu izmislili toplu vodu”.

Direktor OŠ “Oktoih” u kojoj je Bulatovićeva zaposlena, poručuje da ona “neće trpjeti sankcije jer je sjajan nastavnik”. “To što je radila u ekspertskoj komisiji nema veze sa školom”, kazao je direktor “Oktoiha” Vukić Konjević.

Direktorka OŠ “Radojica Perović” Mirjana Bošković nije odgovarala na pozive.

Sa Fakulteta za fizičko vaspitanje nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” hoće li protiv Muratovićeve biti pokrenut postupak pred sudom časti zbog ogrešenja o akademsku etiku, i da li činjenica da je priznala da je plagirala tuđi rad može ugroziti ugled fakulteta.

Iako dekan fakulteta Stevo Popović ćuti, predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić smatra da je ovo velika mrlja za UCG.

“Mislim da takvim ljudima nije mjesto u prosvjeti i obrazovnom sistemu CG, a posebno im nije mjesto na Univerzitetu. Ovo je velika mrlja za UCG i sve profesore koji pošteno rade svoj posao, a takvih je mnogo na državnom Univerzitetu”, kazao je “Vijestima” profesor Vladimir Pešić.

SDP: Svaljivanje krivice na tri prosvjetna radnika je kukavički

SDP je juče zatražio ostavku ili smjenu ministra prosvjete Damira Šehovića zbog skandala prepisivanja. Oni smatraju da je svaljivanje krivice za prepisivanja nastavnih programa na tri prosvjetna radnika nemoralan, nedostojan i kukavički.

Iz SDP-a smatraju da je taj skandal regionalnih razmjera zbog kojega se smiju susjedi, proizvod nakaradne reforme obrazovanja kojom se mjesecima dičio ministar prosvjete.“Zato je on glavni i odgovorni krivac koji mora dati ostavku ili biti razriješen. Svaki drugi epilog je za demokratsku javnost potpuno neprihvatljiv i predstavljao bi novi skandal kojim bi se poslala opasna poruka da onaj koji je ovo prouzrokovao ostaje nekažnjen”, smatraju u SDP-u.

Oni su ocijenili da je krajnje nemoralmo i kukavički da za taj skandal budu krivi prosvjetni radnici koji žive od 450 EUR, od kojih je ministar tražio nemoguće.

Iz SD-a, čiji je Šehović funkcioner, su odgovorili da u ovom slučaju nema odgovornosti ministra, te da ovo neće baciti sjenku na uspješnu reformu te da “mora postojati odgovornost svih karika u sistemu obrazovanja”. Oni tvrde da je Šehović, za nepunu godinu sproveo sveobuhvatnu obrazovnu reformu u Crnoj Gori, koju je aktuelna Vlada ocijenila svojim najvećim reformskim iskorakom, i jednim od stubova razvoja crnogorskog društva.

Prekjuče su i 23 NVO organizacije I 186 inteletkalaca tražile od premijera da smijeni Šehovića, navodeći da nije dostojan te pozicije. Sem afere prepisivanja za koju smatraju da je on odgovoran, podsjetili su da je uprkos stavu roditelja i UO Javne ustanove “Djina Vrbica”, imenovao za direktora Vuka Stanišića umjesto dotadašnje vršiteljki dužnosti direktorice Milene Mijović.

Reforma nije promijenila doživljaj akademskog integriteta

Izostanak reakcije UCG i Fakulteta za fizičko vaspitanje oko slučaja, gdje je članica njihovog akademskog osoblja jedna od akterki afere, je prava mjera nedavne formalno okončane reforme i njenog kvalitativnog sadržaja, smatra direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević. Prema njenim riječima, nije izgleda trebalo mnogo vremena da prođe, a da se pokaže da “reforma reforme” nije promijenila doživljaj akademskog integriteta na UCG.

“Niti negativnu praksu da se štite oni koji su spremni da nečasnim radnjama stiču reference, materijalnu dobit i akademska zvanja. U društvima razvijene akademske zajednice, poslije ovakvog skandala sigurno bi slijedilo brzo i dobrovoljno napuštanje akademske karijere od strane same Muratovićeve ili bi je UCG otpustio zbog nanošenja nesagledive štete ugledu institucije. U Crnoj Gori je to malo vjerovatno kako stvari stoje, čime se mladima šalje poruka da znanje i integritet nijesu na cijeni”, zaključila je ona. Uljarevićeva smatra da predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica u ovom slučaju ima posebnu odgovornost.

“Na njemu je, kao nekadašnjem mentoru Aldijane Muratović, da prema njoj u širokim okvirima svoje nadležnosti i akademske odgovornosti pokrene odgovarajuće postupke pred Sudom časti UCG, ali i pred drugim nadležnim organima”, poručila je ona.

Bonus video: