Izviđači iz Crne Gore na Svjetskoj smotri u Južnoj Koreji, planirana evakuacija zbog najavljenog tajfuna

Iz Saveza izviđača su danas, dobili informaciju da je organizovana evakuacija sa kampa, pošto je u narednim danima najavljen tajfun koji bi trebalo da pogodi Južnu Koreju

8705 pregleda 1 komentar(a)
Kamp na Svjetskoj izviđačkoj smotri u Južnoj Koreji, Foto: Screenshot/Facebook/Savez izviđača Crne Gore
Kamp na Svjetskoj izviđačkoj smotri u Južnoj Koreji, Foto: Screenshot/Facebook/Savez izviđača Crne Gore

Vlada Južne Koreje priprema plan kako da što brže evakuiše 40.000 izviđača, koji su na Svjetsku izviđačku smotru došli iz 158 zamalja, zbog nadolazeće tropske oluje Kanun.

Na Svjetskoj izviđačkoj smotri učestvuje 26 članova Saveza izviđača Crne Gore, kazali su iz te organizacije.

"Ovih dana, uprkos velikim temperaturama i otežanim uslovima u kampu, naši članovi su učestvovali na svim aktivnostima. Ipak, zbog ovakvih uslova, izviđači iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenim Američkih Država i Singapura napustili su kamp i svoje članove prebacili u Seul, gdje će biti smješteni u hotelima ili vojnim bazama pomenutih zemalja", rekli su iz Saveza.

Oni su danas, kako navode, dobili informaciju od organizatora da će sjutra u toku dana biti organizovana evakuacija sa kampa, pošto je u narednim danima najavljen tajfun koji bi trebalo da pogodi Južnu Koreju.

"Organizatori će, u saradnji sa Vladom Južne Koreje, narednih sati obavijestiti učesnike o planovima evakuacije, kao i mjestima gdje će isti biti smješteni", napisali su iz Saveza na njhovom Fejsbuk profilu.

Oni su kazali da su kontaktirali predstavnike ambasade Crne Gore u Kini, kao i predstavnike Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, dodajući da iščekuju njihovu reakciju.

"Svi članovi crnogorskog kontingenta su dobrog zdravstvenog stanja i spremno očekuju dalje informacije. Narednih sati ćemo, putem društvenih mreža obavještavati javnost o razvoju situacije", rekli su iz Saveza.

Južnokorejska meteorološka agencija saopštila je da je Kanun u ponedeljak, oko devet ujutru stigao na oko 330 kilometara sjeveroistočno od japanskog ostrva Okinava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će u četvrtak ujutru stići na kopno u Južnoj Koreji, sa potencijalnim vjetrovima jačine od 118 do 154 kilometra na sat.

Veliki djelovi juga zemlje, uključujući Buan, mogli bi biti pogođeni olujom već u srijedu, navodi agencija.

Bonus video: