Šta sve treba da znate o 22 minuta vaše nezaboravne vožnje?

Kada bi vas turista pitao koje to mjesto u Crnoj Gori mora obavezno posjetiti, šta biste mu odgovorili? Da, svi bismo, s pravom, imali bezbroj predloga, ali bi oko jednog postojao puni konsenzus. Veličanstvena Boka Kotorska.

38038 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Žičara Kotor-Lovćen
Foto: Žičara Kotor-Lovćen

Boku je teško dočarati, zato je najbolje sagledati je iz najljepše moguće perspektive – iz gondole na Žičari „Kotor-Lovćen“.

Ostalo je još samo šest dana do otvaranja, a mi vam donosimo najvažnije informacije o 22 minuta vaše nezaboravne vožnje!

Gdje počinje vožnja?

Donja stanica Dub udaljena je svega 200 m od puta Budva – Tivat, u neposrednoj blizini tunela Vrmac. Ukoliko dolazite automobilom, ne brinite o parkingu. Parking plato može da primi preko 300 automobila, a pored toga u okviru kompleksa nalaze se i Tasting bar, La Parisienne, suvenirnica i dodatni sadržaji. Ukoliko krećete sa strane Nacionalnog parka Lovćen, Gornja stanica Kuk je takođe lako pristupačna i udaljena je 18 kilometara od prijestonice Cetinje.

žičara Kotor-Lovćen
foto: Žičara Kotor-Lovćen

Bezbjednost na prvom mjestu

Važno je da znate i ove informacije. Dužina Žičare „Kotor-Lovćen“ je 3.900 metara, a visinska razlika 1.316 metara. Vožnja traje 22 minuta u oba pravca, a maksimalna brzina je 6 m/s. Gondola ima 48, a mogu da prime 10 putnika.

Konstrukcija i oprema žičare je usklađena sa najsavremenijim standardima uz garanciju kvaliteta i bezbjednosti renomirane kompanije Leitner, sa tradicijom dužom od vijeka i liderskom pozicijom u oblasti proizvodnje i ugradnje “ropeway” sistema. Poštujte pravila koja će biti jasno istaknuta i spremni ste za vožnju.

Šta ćete sve vidjeti iz gondole?

Gondole pružaju mogućnost užitka u 360° pogledu, sa zaštitnim staklima visoke transparentnosti. Dovoljno su prostrane pa ćete i u uslovima pune popunjenosti imati osjećaj komocije i privatnosti. Tokom 22 minuta vožnje očekuje vas pogled na zaliv Boke Kotorske, poluostrvo Vrmac, tvrđavu Goražda i pogled koji seže sve do plaže Jaz i otvorenog mora, te jedinstveni obronci planine Lovćen i istoimeni Nacionalni park. A o zalasku sunca tokom vožnje ... pa, uvjerite se sami o kakvom spektaklu je riječ!

žičara Kotor-Lovćen
foto: Žičara Kotor-Lovćen

Produženo uživanje na vrhu

Kada stignete na Gornju stanicu Kuk, nastavite da uživate u planinskom vazduhu i jedinstvenom pogledu na Boku Kotorsku i Lovćen. Tu vašoj avanturi nije kraj pa izaberite predah u restoranu sa fantastičnim pogledom ili odaberite aktivni odmor. U okviru kompleksa žičare nalaze se dva kilometra uređenih staza, vidikovci, amfiteatar, ali i organizovane hiking i biking ture. Isplanirajte i odlazak do Cetinja, Mauzoleja, Ivanovih korita...Toliko je toga za doživjeti u samo jednom danu!

Brojne cjenovne povoljnosti za posjetioce

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle potrebno je izdvojiti 13 eura, dok je cijena povratne karte 23 eura. Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta sedam eura, odnosno 12 eura za oba smjera. Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi 7 eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Vlasnici Mastercard platnih kartica u periodu od otvaranja žičare do 15. septembra mogu ostvariti umanjene cijene u iznosu od pet eura za svaku kupljenu kartu. Popusti važe za plaćanja Mastercard platnim karticama na biletarnicama žičare, a koje su izdale sve banke u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, bez obzira na tip kartice.

žičara Kotor-Lovćen
foto: Žičara Kotor-Lovćen

Pored toga, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Crnogorskom komercijalnom bankom koja je pružila finansijsku podršku izgradnji žičare „Kotor – Lovćen“, njihovim klijentima biće omogućene povoljnosti prilikom kupovine karata.

Takođe, u narednom periodu posjetioce iz Crne Gore očekuju i posebni paketi.

Prva komercijalna vožnja Žičarom „Kotor-Lovćen“ planirana je za 14. avgust u 10h.

žičara Kotor-Lovćen
foto: Žičara Kotor-Lovćen

Informaciju više o vašoj nezaboravnoj avanturi pronađite na www.kotorcablecar.com ili putem Instagram i Facebook stranice.