Građane Cetinja najviše zanimaju voda i putevi

Održana Centralna javna rasprava o Nacrtu Prijedloga Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu

4555 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa Centralne javne rasprave na Cetinju, Foto: Prijestonica Cetinje
Detalj sa Centralne javne rasprave na Cetinju, Foto: Prijestonica Cetinje

Građani Cetinja posebno su se interesovali za projekat izgradnje/rekonstrukcije vodovodne infrastrukture, kao i za projekte koji se tiču putne infrastrukture, naročito kada je u pitanju unapređenje lokalnih i nekategorisanih puteva.

To je saopšteno nakon juče održane Centralne javne rasprave o Nacrtu Prijedloga Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, javnoj raspravi u skupštinskoj sali prisustvovali su članovi radne grupe za pripremu Prijedloga Programa razvoja za 2024. godinu, predstavnici gradske uprave Prijestonice Cetinje, gradskih preduzeća, nevladinog sektora, mjesnih zajednica i građanke i građani...

“Prisutni građani izrazili su posebno interesovanje za projekat izgradnje/rekonstrukcije vodovodne infrastrukture, kao i za projekte koji se tiču putne infrastrukture, naročito kada je u pitanju unapređenje lokalnih i nekategorisanih puteva. Predstavnici mjesnih zajednica Dobrsko selo, Đinovići i Gornji Ceklin u ime mještana iznijeli su svoje zahtjeve koji su uvaženi od strane predstavnika gradske uprave Prijestonice Cetinje i koji će, u zavisnosti od raspoloživosti sredstava u kapitalnom budžetu, u većem dijelu biti realizovani do kraja ove ili u toku 2024. godine”, piše u tekstu iz Prijestonice.

Navodi se da je iskazano zadovoljstvo činjenicom da su za godinu realizovani i započeti brojni projekti od velikog značaja za Prijestonicu Cetinje, a koji se odnose na rekonstrukciju Bajičke ulice i brojnih drugih gradskih saobraćajnica, realizaciju projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u Prijestonici: “Početak projekta ‘Rekonstrukcija Vučedolske ulice, kanalisanje i odvođenje poplavnih, atmosferskih i fekalnih voda od glavnog ponora do tunela Belveder, sa sanacijom glavnog ponora’, početak izgradnje prihvatilišta za napuštene životinje i izgradnje novih dječijih igrališta u skoro svim gradskim naseljima, uređenje parkova i zelenih površina i drugo”.

Dodaje se da je zajednički konstatovano da je većina prijedloga datih na javnim raspravama u prethodnoj godini uvažena i realizovana, čime lokalna uprava, piše, pokazuje otvorenost, transparentnost i maksimalnu uključenost građana u kreiranju lokalnih politika, posebno kada je u pitanju donošenje ovako važnih dokumenata.

Podsjećaju da su u prethodnom periodu održane još dvije javne rasprave: u Spomen domu u Bajicama i u hotelu Grand - Mjesna zajednica Gruda, Donje Polje, s ciljem da svi građani i predstavnici institucija i organizacija dobiju priliku da daju svoje komentare i sugestije i da na osnovu iznijetih prijedloga projekata Program razvoja Prijestonice za 2024. godinu bude kreiran na osnovu stvarnih potreba građana.

“Nakon završetka današnje Centralne javne rasprave o Nacrtu Prijedloga Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu i obrađivanja svih prijedloga i sugestija, biće dat konačan stav obrađivača o svim prijedlozima projekata koji su pristigli za vrijeme trajanja javne rasprave. Rok za izradu Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu je najkasnije do 1. oktobra 2023. godine, kada isti, uz prethodno informisanje Skupštine, treba da bude dostavljen Senatu Prijestonice za usvajanje”, piše u saopštenju.

Bonus video: