CEGAS: Opet smo "ozakonili" nezakoniti izbor v.d. VDT-a, kontinuitet netalasanja i nečinjenja se nastavlja

"Nasilno prekidanje disciplinskih postupaka, jednak način ocjenjivanja tužilaca i nesvrsishodnost postojanja brojnih komisija unutar TS, uz izbor vd VDT-a na pravno upitan način, može biti jedan od karakteristika prethodnog vd stanja, koje se sada, već je izvjesno, nastavlja narednih šest mjeseci"

3738 pregleda 0 komentar(a)
CEGAS, Foto: CEGAS
CEGAS, Foto: CEGAS

Ako uzmemo u obzir da smo nezakoniti izbor vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) opet "ozakonili", na šta nas je i u posljednjem izvještaju i upozorila Evropska komisija (EK), onda je jasno da se kontinuitet netalasanja i nečinjenja nastavlja, saopšteno je danas iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Tatjana Begović će i u narednih šest mjeseci u v.d. stanju rukovoditi tužilačkom organizacijom.

To je odlučio Tužilački savjet (TS) većinom glasova tog tijela, a samo su članovi Stevo Muk i Bojan Božović glasali protiv.

"Nasilno prekidanje disciplinskih postupaka, jednak način ocjenjivanja tužilaca i nesvrsishodnost postojanja brojnih komisija unutar TS, uz izbor vd VDT-a na pravno upitan način, može biti jedan od karakteristika prethodnog vd stanja, koje se sada, već je izvjesno, nastavlja narednih šest mjeseci. Ohrabruje saznanje da je disciplinska tužiteljka, Nišavić, pokrenula žalbeni postupak protiv odluke Tužilačkog savjeta, kojom je odbijen optużni predlog protiv tužiteljke Lepe Medenice, gdje je i stručna i laička javnost uskraćena za saznanje istine, a o čemu je bilo puno riječi", ističe se u saopštenju CEGAS.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da se nastavlja, a sada je i očigledno, jednaka saglasnost jednih nasuprot stavu predstavnika nevladinog sektora i Ministarstva pravde.

"Na to koliko smo spremni za reformu jasno ukazuje činjenica da se i pravilo dobre prakse u dijelu raspisivanja javnog poziva za vd VDT-a prevazilazi, pod velom neophodnog kontinuiteta, koji nam ni u poslednjim primjerima nije dao potreban rezultat", zaključuje se u saopštenju CEGAS.

Bonus video: