GI Zdravi Mojkovac: Hitno povući plan za Brskovo, SDT da preispita sve nezakonitosti

"Tražimo ličnu i profesionalnu odgovornost, svakog pojedinačno, jer nacionalni interes i interes građana, zaštita zdravlja i životne sredine mora biti ispred i iznad svake vrste ličnog i interesa koncesionara", dodaje se u saopštenju

3504 pregleda 6 komentar(a)
Rudnik Brskovo, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Rudnik Brskovo, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Građanska inicijativa Zdravi Mojkovac traži od Vlade Crne Gore i resornih ministarstva da koncesionaru, firmi "Tara resources" kojem je istakao ugovor za geološka istraživanja i eksploataciju u Brskovu, ne dozvole da nastavi sa radom, kao i da se plan o rudarskim aktivnostima na tom lokalitetu povuče.

Od SDT-a traže da preispita sve nezakonitosti i pokrene postupak utvrđivanja ništavnosti ugovora sa koncesionarom.

Kako navode u saopštenju, ugovor je istekao 25. jula 2023. godine zbog neispunjenih ugovorenih obaveza od strane koncesionara, ali i Vlada i resorna ministarstva i Nacionalni parkovi Crne Gore ćute.

"Ne samo da se Vlada Crne Gore nije još uvijek oglasila u vezi isteka Ugovora sa koncesionarom i Planom koji se mora povući, nego to nisu uradili ni iz uprave Nacionalnog parka Biogradska gora, a koja je direktno ugrožena planiranim rudarskim aktivnostima, jer ulaze u treću zonu zaštite. Svako odlaganje dostavljanja Obavještenja o raskidu ugovora otvara prostor za potencijalnu zloupotrebu nastale situacije i zato zahtijevamo da Ministarstvo kapitalnih investicija postupi u skladu sa Ugovorom i zakonima Crne Gore", navode u saopštenju.

Uprkos više od stotinu suštinskih, tehničkih, pravnih, objektivnih primjedbi koje su dostavljene Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na Nacrt DPP Brskovo i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, kako su kazali iz GI Zdravi Mojkovac, uprkos činjenici da su istekli ugovori firmama koje su izradile pomenuta dva dokumenta i da nisu sklopljeni novi ugovori, uprkos dopisu kojim je rukovodilac izrade DPP Brskovo obavijestio državu o brojnim proceduralnim i zakonskim kršenjima, uprkos nedostatku mišljenja Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, bez i jednog opravdanog razloga, bez mišljenja UNESCO-a, Ministarstvo ćuti i ne donosi odluku o suspendovanju navedena dva dokumenta iz procedure usvajanja.

Navode da su iz Ministarstva ekologije dobili i zvanično odgovore 1. avgusta 2023. godine, koji nedvosmisleno ukazuju na zabranu i upotrebe žive, živinih jedinjenja i smješa žive, kao i izvoza poluproizvoda i proizvoda koji sadrže živu, a čija je proizvodnja bila u planu.

Pitaju se šta čeka to Ministarstvo da reaguje, a posebno zabrinjava postupanje JP Nacionalni parkovi Crne Gore i NP Biogradska gora.

"Očekivali smo da zauzmu čvrsti stav u odbrani NP Biogradska gora, u čijoj je zaštitnoj zoni planirano odvijanje rudarskih aktivnosti. Od Ministarstva ekologije smo dobili i odgovor da JP Nacionalni parkovi Crne Gore, nijesu ni dostavili mišljenje o DPP Brskovo. Tražimo odgovore, jer je ovakav gluvo-nijemi stav i odnos institucija u okviru države prema ovako važnom pitanju za cijelu Crnu Goru, za nas građane, potpuno neprihvatljiv", navode u GI Zdravi Mojkovac.

Podsjećaju da kako koncesionar "Tara resources" do ugovorenog roka nije izradio rudarsku tehničku dokumentaciju i pribavio odobrenja, dozvole i saglasnosti, Ministarstvo kapitalnih investicija je, prema njihovim riječima, u obavezi da koncesionaru dostavi Obavještenje o raskidu ugovora, bez davanja roka za otklanjanje povreda ugovora, bez prava na naknadu štete, odnosno prava na naknadu troškova za izvršene radove i uložena sredstva, i bez prava za sva druga potraživanja i pokretanje tužbenih zahtjeva prema- državi Crnoj Gori, što je sve definisano Ugovorom, i potpisano od strane koncesionara.

"Tražimo ličnu i profesionalnu odgovornost, svakog pojedinačno, jer nacionalni interes i interes građana, zaštita zdravlja i životne sredine mora biti ispred i iznad svake vrste ličnog i interesa koncesionara", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: