VIDEO Asfalt kao lava teče prema Limu

Odbornik PES-a Andrija Delić rekao da je otkrio novu deponiju odbačenog asfalta u Bijelom Polju

26573 pregleda 8 komentar(a)
Delić tvrdi da je otkrio novu deponiju asfalta, Foto: Privatna arhiva
Delić tvrdi da je otkrio novu deponiju asfalta, Foto: Privatna arhiva

Iako je putna infrastruktura u bjelopoljskoj opštini u izuzetno lošem stanju, juče je tamo otkrivena deponija odbačenog asfalta, druga u posljednjih mjesec dana.

To je “Vijestima” potvrdio odbornik Pokreta Evropa sad (PES) Andrija Delić.

Delić je zbog toga podnio dvije krivične prijave Tužilaštvu.

Prva se odnosi na deponiju u DOO “Komunalno Lim”, koja je bila prekrivena šljakom.

Iz Komunalnog su ranije saopštili Vijestima da su, nakon asfaltiranja puteva, privremeno deponovali preostali asfalt u krugu preduzeća, koji će “prebaciti na deponiju u Kumanici”.

Druga deponija otkrivena je u blizini Kumanice, bačena niz strminu sa crnogorske strane granice.

“Nevjerovatno je da nisu izračunali potrebnu količinu asfalta, već na ovaj način bacaju novac građana. Nedavno sam posmatrao odbačeni asfalt izručen u Kumanici, koji se poput lave kretao prema Limu niz liticu, pri čemu je bilo vidljivo da se još nije ohladio. Neshvatljivo je da se na ovaj način uništava toliko željeni materijal u vrijeme kada naši građani žive u sve težim uslovima, nemajući elementarne uslove za život, što je razlog velikih migracija prema Zapadu”, rekao je odbornik PES-a.

Delić
Delićfoto: Pokret Evropa sad

On je konstatovao da je putna infrastruktura unakažena, a da se građani sami organizuju i nasipaju puteve prema selima: “Umjesto da o tome računa vodi lokalna samouprava”.

“Svjedoci smo i da građani i u prigradskim naseljima rupe često ispunjavaju zemljom i kamenjem, kako bi spriječili štete na vozilima”, kazao je Delić.

Zbog svega toga, tvrdi da je sada na djelu bahato, beskrupulozno, nesavjesno i kriminalno ponašanje pojedinaca i preduzeća, koja šalju poruku da su jači od pravde i zakona.

On je naveo da nesavjesnim pojedincima i preduzećima vjetar u leđa daju i institucije sistema koje bi trebalo da se bave pravom i pravdom, zapravo uporno ćute na takvo ponašanje.

“Pojedinci i preduzeća koja rade u cilju opšteg interesa, nikako da prihvate činjenicu da je prošlo vrijeme krađe i pljačke građana, odnosno, uzimanja i bacanja njihovog novca bez osjećaja bilo kakve kontrole. To je još jedan dokaz da pojedinci ne prezaju od tužilaštva, a kako bi i prezali kada trideset godina većina zaposlenih u toj instituciji ćuti, čast malom broju izuzetaka. Isto ćutanje smo imali za opljačkane seoske puteve, finansiranje sredstvima IFAD -a”, kazao je Delić.

Objasnio je da u krivičnom zakonu Crne Gore postoji i krivično djelo - nesavjestan rad u službi:

“Na koje će se morati privikavati i tužilaštvo u njegovoj primjeni, kao i rukovodioci službi i preduzeća u sankciji”, dodao je Delić.

Nevjerovatno je da nisu izračunali potrebnu količinu asfalta, već na ovaj način bacaju novac građana. Nedavno sam posmatrao odbačeni asfalt izručen u Kumanici, koji se poput lave kretao prema Limu niz liticu, pri čemu je bilo vidljivo da se još nije ohladio. Neshvatljivo je da se na ovaj način uništava toliko željeni materijal”

Pojedinci i preduzeća koja rade u cilju opšteg interesa, nikako da prihvate činjenicu da je prošlo vrijeme krađe i pljačke građana, odnosno, uzimanja i bacanja njihovog novca bez osjećaja bilo kakve kontrole

Tužilaštvo utvrđuje činjenice

Iz bjelopoljskog osnovnog državnog tužilaštva, saopštili su Vijestima da utvrđuju činjenice u slučajevima formiranja nelegalnih deponija asfalta.

“Osnovnom državnom tužilaštvu Bijelo Polje prijavljen je događaj, te je postupajući tužilac, policijskim službenicima Uprave policije OB Bijelo Polje naložio prikupljanje obavještenja i drugih dokaza, nakon čega će se donijeti odluka o eventualnom pokretanju krivičnog ili prekršajnog postupka”, navodi se u odgovorima koje potpisuje portparolka Danijela Đuković.

Bonus video: