Nakon najavljenog tajfuna u Južnoj Koreji: Izviđači iz Crne Gore su dobro i na sigurnom

Organizator Svjetske izviđačke smotre u Južnoj Koreji, kolege iz Crne Gore smjestio u jedan studentski dom. Ministarstvo vanjskih poslova, kazali su “Vijestima”, prati situaciju

14099 pregleda 2 komentar(a)
Evakuacija je otpočela u utorak ujutro po lokalnom vremenu, Foto: Savez izviđača Crne Gore/Facebook
Evakuacija je otpočela u utorak ujutro po lokalnom vremenu, Foto: Savez izviđača Crne Gore/Facebook

Svi članovi kontingenta Saveza izviđača Crne Gore koji se nalaze u Južnoj Koreji, na Svjetskoj izviđačkoj smotri, nakon najava da će tu zemlju pogoditi tajfun, evakuisani su i dobrog su zdravstvenog stanja. To su na Facebook društvenoj mreži objavili juče iz Saveza.

Iz Ambasade Crne Gore u Pekingu kazali su “Vijestima” da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima grupe izviđača i da su, kako su juče rekli, djeca izviđači iz crnogorske grupe, u pratnji dva starija člana ekipe, ranije u utorak krenula ka odredištu za evakuaciju.

“I nalaze se veoma blizu studentskog doma gdje će biti smješteni, dok su stariji iz grupe takođe krenuli ka Seulu”, odgovorili su juče “Vijestima”.

Dan ranije, kako su kazali, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) uspostavilo je komunikaciju i sa Ambasadom R. Srbije u Seulu koja je nadležna za pružanje konzularne zaštite crnogorskim državljanima u toj zemlji, kao i sa Ambasadom Republike Koreje u Beogradu.

“A u cilju obezbjeđivanja pravovremene i adekvatne podrške našim državljanima. MVP će nastaviti da prati situaciju i pruža pomoć izviđačkoj grupi u okvirima svojih nadležnosti”, rekli su iz tog resora.

Kontingent Saveza izviđača Crne Gore od 31. jula učestvuje na 25. Svjetskoj izviđačkoj smotri sa 26 svojih članova.

U ponedjeljak su objavili da su, ovih dana, uprkos velikim temperaturama i otežanim uslovima u kampu, njihovi članovi učestvovali na svim aktivnostima. Istog dana saopštili su i da su, zbog najave da će tajfun pogoditi Južnu Koreju, izviđači iz drugih država, konkretno Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Singapura napustili kamp i da su svoje članove već prebacili u Seul, u hotele ili vojne baze tih zemalja.

“Svi članovi crnogorskog kontingenta su dobrog zdravstvenog stanja i spremno očekuju dalje informacije”, naveli su u jednoj od objava crnogorski izviđači.

Juče oko 14 sati naveli su i da se organizator potrudio da im obezbijedi “kvalitetne uslove smještaja”.

“Tako da se naši članovi nalaze u studenskom domu Univerziteta Mioni”, piše u objavi.

U vezi sa situacijom u kojoj se nalazi 26 crnogorskih izviđača, “Vijesti” su pitale i Ministarstvo sporta i mladih.

“Izviđači koji se nalaze na smotri u Koreji su u direktnoj komunikaciji sa ministrom sporta i mladih Vasilijem Laloševićem. Predsjednik izviđača Peko Vukadinović obavijestio je ministra da su domaćini Vlade Koreje pomogli i obezbijedili smještaj u studentskim domovima. Djeca i vodnici su, prema posljednjim informacijama, smješteni i zbrinuti, dok je njih nekoliko ostalo na lice mjesta da pomogne pri evakuaciji drugih naselja”, piše u odgovoru tog resora, uz najavu i da je sinoć ostatak trebalo da krene prema Seulu.

Na pitanje da li su taj resor i Vlada inicirali bilo koji vid podrške i pomoći za njihov dalji boravak u Koreji, kazali su da Ministarstvo sporta i mladih “ima odličnu saradnju sa Savezom izviđača”.

Bonus video: