Ministarstvo: Povećan broj starijih osoba

Analiza primjene Strategije razvoja sistema socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori od 2013. do 2017. godine predstavljena je danas
1 komentar(a)
starci_2, Foto: SHUTTERSTOCK
starci_2, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 30.08.2017. 16:12h

U Crnoj Gori povećan je broj starijih osoba, i potrebno je nastaviti sa razvojem usluga za njih i unapređivati kvalitet života onih koji su u ustanovama socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Analiza primjene Strategije razvoja sistema socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori od 2013. do 2017. godine predstavljena je danas.

Prezentaciju su otvorili generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i regionalni samostalni konsultant u oblasti socijalne zaštite, porodičnog prava, prava djeteta, medijacije, ljudskih i manjinskih prava Vladan Jovanović.

Iz Ministarstva je saopšteno da crnogorsko društvo stari.

“Povećan broj starijih osoba u Crnoj Gori uvećava potrebu da se odgovori na specifične izazove u poštovanju njihovih ljudskih prava”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, stariji mogu biti posebno osjetljivi kada je u pitanju siromaštvo, lošije zdravstveno stanje i zanemarivanje, koje može rezultirati nekim oblikom nasilja koje se najčešće dešava u porodici.

Ocjenjuje se da je danas u Crnoj Gori sistem usluga socijalne zaštite usmjerenih ka starima razvijeniji i sadržajniji, što se mora smatrati unapređenjem.

“Zbog kompleksnih promjena u starosti, u zajednici je sve izraženija potreba za uvođenjem integrisanih socijalnih usluga, kako bi se na što kvalitetniji način odgovorilo na potrebe starijih korisnika”, navode iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, tokom perioda implementacije Strategije podstican je razvoj usluga u zajednici za stare.

“Najčešća usluga je pomoć u kući, zatim dnevni boravak za starije, koje pomažu starijim građanima da što duže ostanu u svom primarnom okruženju (porodici) i omogućavaju odgađanje smještaja u domu”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

U daljem radu potrebno je, kako smatraju, nastaviti sa razvojem usluga za stare, podsticati inovativne usluge za stare i unapređivati kvalitet života starijih koji se nalaze u ustanovama socijalne zaštite.

Bonus video: