Italijanske poslastice - deserti koji su osvojili svijet

Italijanska kuhinja je svjetski poznata i to ne bez razloga. Umjesnost u spajanju ukusa i aroma je neprikosnovena kada je ova kuhinja u pitanju.

32321 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Italijanska kuhinja je jedna od rijetkih koja odolijeva savremnom načinu pripreme hrane i nastoji da održi svoju autentičnost. Doslijednost u korišćenju što više domaćih i kvalitetnih sastojaka od kojih se pripremaju razne delicije najbolje ćete osjetiti ako posjetite ovu čarobnu zemlju. Druga mogućnost je da pratite uputstva kulinarskih znalaca i za čas će Italija doći u vaš dom kroz sjajne arome jedinstvenih jela i raskošnih poslastica.

Italija i Crna Gora su gastronomske odrednice za ljubitelje ukusnih zalogaja koji se tope na nepcima. Zato nas ukusi Italije inspirišu da istražujemo i cijenimo tradiciju naših susjeda preko Jadrana. Obje zemlje dijele strast prema kulinarskom nasljeđu i raznolikosti gastronomske tradicije pa su zato italijanske poslastice veoma prisutne na našim porodičnim trpezama i restoranima.

Jedan od najomiljenijih italijanskih deserata je neprikosnoveni tiramisu (Tiramisù). Slataka đakonija sa piškotama, natopljena najfinijom italijanskom espreso kafom i kremastim filom od jaja i maskarpone sira, posuta sa najfinijim kakaoom, veoma je popularna poslastica u Crnoj Gori. Potiče iz sjeverne italijanske regije Veneto i pretpostavlja se da datira sa kraja 17. ili početka 18. vijeka. Postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku, od mišljenja da je nastao u tadašnjim restoranima Venecije, do toga da su ga osmislile bolničarke kako bi dale energiju vojnicima. Od tada do danas tiramisu je poslastica koja krasi trpeze širom svijeta.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Gelato italiano, je poseban gastronomski doživljaj. Često se poistovjećuje sa klasičnim sladoledom ali ova poslastica je posebna i drugačija u svakom svom segmentu, i to od načina pripreme do punoće ukusa. Tradicionalno se pravi od mlijeka, dok se klasični sladoled najčešće pravi od mliječnog krema tj. pavlake pa sadrži više masnoće i kalorija. Takođe, klasični sladoled ima veći sadržaj vazduha, za razliku od đelata čija je tekstura kompaktnija i gušća, pa se i servira nešto topliji kako bi se što bolje osjetila aroma i bogat ukus. Postoji mnogo vrsta, ali su najpoznatiji vanila, čokolada, jagoda, limun, pistaći i karamela. Iako potiče iz antičkog vremena, smatra se da je prvi poznati recept đelata porijeklom sa Sicilije, a pravio se od snijega sa vulkana Etna zajedno sa drugim sastojcima.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Još jedna od svjetski poznatih delicija porijeklom je sa juga Sicilije. U pitanju su kanoli (Cannoli). Hrskavi kolačići u obliku korneta punjeni bijelim kremom od rikota sira, postali su simbol sicilijanske kulinarske baštine. Kombinacija hrskavog tijesta od najfinije pšenice i nježnog fila stvara eksploziju ukusa i sasvim je opravdano što je nezaobilazni dio trapeze prilikom svečanosti i proslava u ovom dijelu Italije.

Pored ove tri poznate poslastice, vrijedi upoznati i okusiti druge ne manje ukusne i značajne, poput torone (Torrone)- kolača od od meda, badema ili pistaća, krostata (Crostata) – voćna pita punjena sa marmeladom, voćem ili kremom, pana kota (Panna Cotta) – kremasti desert serviran sa voćnim ili karamel prelivom, sfoljatela (Sfogliatella) – lisnato pecivo punjeno sa rikota sirom, voćem i drugim nadjevima, zepole (Zeppole) - poslastica koja podsjeća na naše priganice ali slatkog ukusa, i mnogi drugi deserti koje treba istražiti i pobrati.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Italijanska kuhinja je svjetski poznata i to ne bez razloga. Umjesnost u spajanju ukusa i aroma je neprikosnovena kada je ova kuhinja u pitanju. Poznata je i veoma cijenjena upornost italijanskih kuvara da pelate, sosove i poslastice spremaju dok ih ne dovedu do savršenstva. Taj pasionirani pristup je toliko izražen u italijanskoj kuhinji da je nemoguće ne primijetiti i istinski cijeniti.

Da bi ukuse Italije dodatno približili našim građanima, ICE- Italijanska agencija za spoljnju trgovinu i Ambasada Italije u Crnoj Gori u saradnji sa kompanijom Domaća trgovina u čijem sastavu posluju Aroma, City i Conto marketi, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zakorači u Aromu i upoznaj Italiju“. U periodu od 5. maja do 26. avgusta biće ponuđeno preko 75 italijanskih brendova, od kojih se neki ekskluzivno mogu naći u Aroma, City i Conto marketima.

Entra in Aroma e conosci l'Italia!

Buon appetito!