DPS: Procjena tužioca da prijetnje upućene urednicima Antene M nisu krivično djelo je skandal

Odluka nadležnog tužioca će, kako su ocjenili iz DPS-a ohrabriti nove "nezadovoljnike" uređivačkom politikom nekog medija, da uzmu stvari u svoje ruke

5080 pregleda 12 komentar(a)
Demokratska partija socijalista, Foto: DPS
Demokratska partija socijalista, Foto: DPS

Procjena tužioca da prijetnje upućene urednicima Antene M ne predstavljaju krivično djelo je skandal i ozbiljan presedan, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako je iz Uprave policije saopšteno ranije danas, u dijelu upućenih prijetnji urednicima Antene M državni tužilac je konstatovao da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

"Procjena tužioca da prijetnje koje urednicima Antene M, izriče osoba koja je naoružana – mržnjom, oružjem i nelegalnom municijom, ne predstavjaju krivično djelo je ozbiljan presedan koji može da podstakne i legalizuje nasilje nad novinarima", kazali su iz DPS-a.

Ova odluka nadležnog tužioca će, kako su ocjenili iz te partije, ohrabriti nove "nezadovoljnike" uređivačkom politikom nekog medija, da uzmu stvari u svoje ruke i "prijetnjama pokušaju da promijene stil pisanja koji im se ne sviđa ili neki stav sa kojim nijesu zadovoljni".

Iz DPS-a su dodali da se nakon ovakvog stava nadležnog tužioca postavlje pitanje "šta je potrebno da se desi da bi institucije reagovale i pronašle ko je nadležan, te stale na put ovom nezapamćenom govoru mržnje, uvreda i prijetnji?".

Bez adekvatne reakcije i sankcije, zaključili su, neminovno će doći do teških posljedica.

Bonus video: