Nezavisni sindikat policije: Rješenje o raspoređivanju Rmandića bez saglasnosti nakon 27 godina je presedan

"Ni policijski službenik ni njegovi nadređeni u Herceg Novom i Baru nisu bili upoznati ni konsultovani oko ovoga", saopšteno je iz sindikata

2515 pregleda 36 reakcija 5 komentar(a)
Nezavisni sindikat policije, Foto: Nezavisni sindikat policije
Nezavisni sindikat policije, Foto: Nezavisni sindikat policije

Nezavisni sindikat policije je saopštio da je Rješenje o rasporedu, kojim se predsjednik Nezavisnog sindikata policije Crne Gore Igor Rmandić nakon 27 godina aktivne policijske službe raspoređuje iz Herceg Novog da radi u Bijelo Polje i način na koji je to urađeno, presedan i "postupak kojim će morati da se pozabave mnogi organi i institucije države Crne Gore".

Premještanje službenika sa juga na sjever u jeku turističke sezone kada jug dobija ispomoć upravo sa sjevera, dodaje se, se kosi sa zdravom logikom.

"Premještanje službenika 250 kilometara daleko od kuće, bez njegove saglasnosti, je direktno kršenje Zakona o radu i udarac na životnu egzistenciju službenika i njegove porodice", navodi se u saopštenju.

Ni policijski službenik ni njegovi nadređeni u Herceg Novom i Baru, kako je saopšteno, nisu bili upoznati ni konsultovani oko ovoga.

"Sve je urađeno u tajnosti, možemo slobodno reći kukavički i podmuklo ali znajući osobine prvog crnogorskog policajca (i vojnika istovremeno) to nas ni najmanje ne iznenađuje. Bili bi smo zatečeni da je smogao hrabrosti da nas pozove, pogleda u oči i lično nam saopšti sve što ima. Ovako, ništa novo od njega", navodi se u saopštenju.

Uvođenjem ovakve prakse policijski službenici se dovode, kako su kazali iz sindikata, u stanje konstantnog pritiska, nesigurnosti i straha da bi, čak i ako nemaju nikakvu grešku u službi, mogli biti premješteni 100, 200 ili više kilometara od svojih kuća i svojih porodica.

"A najlakše se manipuliše strahom i to je očigledna namjera ovih velikih stručnjaka za bezbjednost i reformatora policijske službe. Nezavisni sindikat policije Crne Gore će iskoristiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju da zaštiti ne samo svakog člana sindikata već i svakog službenika MUP-a koji trpi progon, šikaniranje ili mobing na svom radnom mjestu. Ova država mora biti država prava i pravde a ne privatna prćija nadobudnih političara kojima je ministarska fotelja prvo radno mjesto u životu", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: