Rekonstrukcija jedne od najfrekventnijih saobraćajnica, Abazović: Neprihvatljivo da se čeka u kolonama

Trasa bulevara prolazi preko teritorije tri opštine: Tivat, Kotor i Budva, a radovi su započeli na dionici između kotorske raskrsnice i Tivta, preko dijela zemljišta nekadašnjeg polojoprivrednog doba Montepranzo čija je ekspropriacija jedino do sada završena.

48427 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Sa ozvaničenja početka radova, Foto: Siniša Luković
Sa ozvaničenja početka radova, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i generalni direktor kineske kompanije Šandong (Shandong International Economics & Technical Cooperation Group) Cai Kun, ozvaničili su danas početak radova na izgradnji bulevara, odnosno rekonstrukciji Jadranske magistrale na potezu od aerodroma Tivat do Jaza.

Riječ je o jednoj od najfrekventnijih i najopterećenijih saobraćajnica u Crnoj Gori, a dužina dionice koja će rekonstrukcijom i dogradnjom biti pretvorena u saobraćajnicu bulevarskog tipa, je 16 kilometara.

Trasa bulevara prolazi preko teritorije tri opštine: Tivat, Kotor i Budva, a radovi su započeli na dionici između kotorske raskrsnice i Tivta, preko dijela zemljišta nekadašnjeg polojoprivrednog doba Montepranzo čija je ekspropriacija jedino do sada završena.

"Danas je veliki dan za Crnu Goru jer započinjemo rekonstrukciju najfrekventnije saobraćajnice u našoj državi. Godinama se samo pričalo o potrebi rekonstrukcije ove dionice i ja sam jako zadovioljan što smo mi kao 43. Vlada, jako brzo došli u situaciju da otvorimo radove, a nadam se za dvije godine, da ćemo svjediočiti otvaranju bulevara od 16 kilometara, koji će značajno pomoći odvijanje saobraćaja između Budve i Tivta", kazao je Abazović dodajući da "ovo nije kraj jer naravno, treba da se radi zaobilaznica oko Budve i oko drugih gradova na primorju".

"Svi putni pravci koji gravitiraju primorju, najmanje treba da imaju četiri saobraćajne trake. To je izazov koji stoji pred nama jer brojne generacije u Crnoj Gori sanjaju takve puteve, naravno uz autoput. Vjerujem da ukoliko budemo radili predano i fokusirali se na razvoj infrastrukture, nećemo imati ni većih problema kada je razvoj turizma u pitanju", istakao je Abazović.

Poručio je da je "Crna Gora prestižna turistička destinacija" i složio se sa svima koji tvrde da je "potpuno neprihvatljivo da građani i turisti čekaju u kilometarskim kolonama na putevima".

Zahvalio se svima koji učestvuju u ovom projektu i pozvao na brže planiranje i izgradnju adekvatnih saobraćajnica u cijeloj državi, ali i na strpljenje jer će se nakon sezone, radovi na bulevaru Tivat-Jaz početi izvoditi i na dijelu trase gdje će oni uticati na odvijanje saobraćaja na aktuelnoj magistrali.

Abazović
Abazovićfoto: Vlada Crne Gore

Istakao je da je Crna Gora "otvorena za sve one koji žele da rade fer biznis" i pozvao kompanije iz cijelog svijeta "jer mi ne pravimo nikakve razlike" da učestvuju na budućim tenderima za izgradnju novih objekata u Crnoj Gori.

Cai Kun se zahvalio na ukazanom povjerenju kompaniji Šandong da gradi ovu saobraćajnicu i naglasio da će Šandong koji je već prisutan u regionu gdje gradi velike infrastrukturne objekte u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), nastojati da i na bulevaru Tivat-Jaz dokaže svoj kvalitet i sposobnosti, ali i pokaže društvenu odgovornost.

"Unapređenje saobraćajne infrastrukture u nama prijateljskoj zemlji Crnoj Gori donijeće više mogućnosti za razvoj zemlje i njene ekonomije. Kompanija Šandong je spremna da radi sa crnogorskom Vladom na produbjivanju međusobnog razumjevanja kroz blisku saradnju, kao i na unapređenju lokalne ekonomije preko implementacije ovakvih projekata, kao i da unapređuje saradnju sa Crnom Gorom i u druim oblastima", podvukao je Kun.

Rekonstrukcija dionice Tivat-Jaz inače, podrazumijeva pravljenje saobraćajnice koja će imati po dvije kolovozne trake u pravcu kretanja, obostrane trotoare, razdjelni pojas i čak 14 kružnih tokova na dijelu kroz Grbalj.

Paralelno sa novim putem biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda za Tivat u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

U skladu sa zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijih se kreditnih sredstava finansira ovaj projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd, čija je ponuda iznosila 53.915.262 eura bez PDV-a.

Rok za završetak radova je dvije kalendarske godine od uvođenja izvođača radova u posao.

Svečanosti oragnizovanoj povodom početka radova, prisustvovali su ministri ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović te ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun, predstavnici Uprave za saobracaj, Monteputa Regionalnog vodovioda i čelnici opština Tivat i Kotor.

Kineski ambasador Fan Kun rekao je da su ulaganja u gradnju infrastrukture ključni faktor za napredak ekonomije svake države.

"Rekonstrukcija ove dionice magistrale omogućiće svima da lakše putuju do važnih turističkih centara Tivta, Kotora i Budve a u velikoj mjeri će priomovisati i sami razvoj crnogorske turističke privrede i omogućiti većem broju turista da uživaju u veličanstvenim pejzažima Crne Gore. Transforamcija Regionalnog vodovoda će olakšati svakodnevni život lokalnog stanovništva i poboljšati ukupan nivo upravljanja primorskim gradskim opštinama", istakao je ambasador Kun.

On je pozvao crnogorske zvaničnike da iskoriste međunarodnu inicijativu kineske Vlade "Pojas i put" za dalje unapređenje saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori dodajućii da se takvi projekti preko ove inicijative kineske države, "uvijek sprovode na načelima jednakosti i obostrane koristi".

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković istakao je da će se polaganjem dodatnog, drugog kraka tog vodovoda od Budve do Tivta, a što će se raditi paralelno sa gradnjom novog bulevara, omogućiti povećanje protoka vode ka ovom dijelu primorja sa sadašnjih 300 na 750 litara u sekundi.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović istakao je da je izgradnja bulevara Tivat-Jaz najveća dosadašnja investicija te Uprave, te da će nadzor nad radovima koje će obavlajti Kinezi, vršiti itaklijanska firma IRD Engineering.

"Ovo je najopterećeniji putni pravac u Crnoj Gori na kome imamo dnevni saobraćaj od preko 30.000 vozila i zaista ovdje imamo usko grlo koje ćemo riješiti izgradnjom bulevara", zaključio je on.

Bulevar neće riješiti gužve i zastoje, zaobilaznice kojih nema to bi postigle

Iako su svi zvaničnici na današnjoj svečanosti odisali optimiznom da će proširenje magistrale Tivat-Jaz u bulevar riješiti problem zastoja i gužvi na toj saobraćajnici gdje su sada u špicu sezone. kilometarske kolone i vozila se kreću puževom brzinom, to se najverovatnije neće desiti.

Saobraćajni stručnjaci naime, upozoravali su da četiri trake od Tivta do Jaza ne znače ništa jer se sav saobraćaj sa njih onda opet u uliva u uske dvije trake postojeće magistrale na Jazu, odnosno Tivtu, te da bi mnogo više efekta bilo da se novac koji će se potrošiti na bulevar, usmjeri na gradnju zaobilaznica iznad Tivta i Budve jer osnovni problem ovdje predstavlja tranzitni saobraćaj.

Gradnja bulevara uz to, bukvalno je "zakovala" svaku mogućnost za ozbiljniji razvoj kapacieta Aerodroma Tivat iako su iz Aerodroma Crne Gore (ACG) na vrijeme od države tražili da razmisli o izmještanju postojeće magistrale kako bi aerodrom dobio kontakt sa sada neiskorištenim veliim zemljištem bivšeg polojoprivrednog dobra na kome se mogu graditi novi kapaciteti te vazdušne luke.

Na pitanje "Vijesti" zašto se ulaže skoro 70 miliona eura na način koji neće riješiti ključni problem, te zašto se taj novac nije usmjerio u zaobilaznice oko Tivta i Budve, direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović je kazao da "pitanje redosljeda kojim će se odvijati određeni projekti ima previše nekih stvari koje moramo zadovoljiti".

"Za bulevar Tivat-Jaz smo imali urađen projekat i to nam je omogućilo da brže reagujemo. U svakom slučaju i ova investicija u bulevar, neće usporavati druge neke investicije koje u narednom periodu namjeravamo da realizujemo", kazao je Vuksanović dodajućii da su nedavno zajedno sa Monteputom, bili na razgovorima kod čelnika Opštine Tivat i dogovorili da država "saobraćajno pomogne gradu Tivtu da se proba realizovati projekat izradnje bulevara kroz sami grad Tivat", a sličnih razgovra bilo je i sa Barom za dio magistrale od skretanja za tunel Sozina do naselja Šušanj.

Dodao je da je priču oko izgradnje zaobilaznice oko Budve "malo zastala zbog situacije u lokalnoj upravi koju svi znate".

Abazović: Ne smata mi što bulevar gradi "Bemax", oni su najbolja građevinska kompanija u državi

Premijer Dritan Abazović je na pitanje "Vijesti" ima li on lično problem sa time što je Šandong kao svog glavnog podizvođača na gradnji builevara Tivat-Jaz angažovao kompaniju "Bemax" čije vlasnike premijer često javno proziva za navodni organizovani kriminal, Abazović je odgovorio odrično.

"Meni aposlutno ne predstavlja problem ništa što je po zakonu. Tender je bio javan, prijavilo se više kompanija, prvorangirani je bio kineski ponuđač, a oni dalje angažuju podizvođače kao što to funkcioniše u svim takvim projektima. Vladu samo zanima da sve bude zakonito, transparentno i da se posao završi u roku. To su prioriteti. Radiće onaj koji da najbolju ponudu a kako će i što oni da rade između sebe, meni to ne predstavlja problem", istakao je Abazović.

Odbacio je tvrdnje drugih medija da odobravanje Vlade da "Bemax" bude glavni podizvođač Kinezima na projektu koji će država platiti oko 70 miliona eura, od njega kao premijera, stvara "saučesnika kriminalne organizacije" kako Abazović naziva vlasnike podgoričke građevinske firme.

"Ta teza je potpuno pogrešna. Vlada ne sarađuje sa kriminalcima, već radi onako kako je propisano zakonom. Ja vjerujem da će pravda stići mnoge ljude u Crnoj Gori, kao što je mnoge koje sam pomenuo, već stigla. Mnoge još nije, ali i toj je proces pa će kada insutitiucije završe svoj posao, i ti drugi odgovarati za to što rade ili su radili", kazao je Abazović dodajući da "ne možemo neke kompanije koje imaju vlasništvo takvo kakvo imaju, a ni sami ne znaju kakvo im je vlasništvo, onemogućiti da budu podizvođači Kinezima koji su dobili tender".

Dodao je da dok se zvanično ne potvrde veze te ili bilo koje druge firme sa nekim nezakonitim radnjama "oni mogu da rade svoj posao" i naglasio da je Bemax, "što se tiče građevinskih radova, najbolja firma u Crnoj Gori i to je nesporno".

"Neću nikome da pravim reklamu, ali oni jesu najbolja građevinska kompanija u Crnoj Gori. Jesu li oni iskoristili jednu sitiaciju koja je bila prije 10-15 godina, da preteknu sve svoje konkurente, to će vrijeme pokazati. Međutim, za ono što rade i za brzinu kojom izvode građevinske radove, mora im se odati priznanje da u našoj državi to ne postoji kod drugih", zaključio je premijer.

Bonus video: