Meče našli na ulazu u imanje: Ko ostavlja medvjede na tuđe pragove?

Vlasnik imanja Miljan Miličković na ulazu u imanje našao meče u transporteru. U Agenciji za zaštitu životne sredine tvrde da je “pribavljeno na nezakonit način”

25355 pregleda 44 reakcija 11 komentar(a)
Medvjed ostavljen na ulazu u imanje u selu Blizna, Foto: animalsurvival.org
Medvjed ostavljen na ulazu u imanje u selu Blizna, Foto: animalsurvival.org

Mladunče mrkog medvjeda starosti sedam mjeseci, u transporteru, nepoznata osoba ostavila je krajem jula na kapiji imanja na kojem se nalazi Prihvatilište za životinje u selu Blizna, nadomak Podgorice.

To je Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) u obavještenju o događaju naveo vlasnik Miljan Miličković.

Iz Uprave su “Vijestima” rekli da se, prema obavještenju koje su dobili od Miličkovića, pretpostavlja da je životinja gajena kao kućni ljubimac. Rekli su da su o svemu informisali Agenciju za zaštitu životne sredine, policiju i Direkciju za lovstvo.

U Agenciji za zaštitu životne sredine (Environment Protection Agency of Montenegro, EPA), kako se navodi u inicijativi koju su uputili inspekciji, a u koju su “Vijesti” imale uvid, smatraju da je mladunče “pribavljeno na nezakonit način”, da medvjed “ne može ... ostati kod lica koje ne ispunjava uslove, ne posjeduje dozvole... i znanja za vođenje adekvatne brige o toj životinji”.

Miličković nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa mladunčetom medvjeda.

Organizacija “Animal Survival International” 2. avgusta je na vebsajtu (animalsurvival.org) objavila fotografiju i informacije da se na imanju Miličkovića u selu Blizna, gdje se nalazi šestogodišnji mrki medvjed Ljubo, nalazi novi primjerak te životinje. To su, kako navode, otkrili dan ranije.

“I hitno pregovaramo sa lokalnim i međunarodnim vlastima da se mladunče odmah ukloni iz ilegalnog zoološkog vrta”, navode, pored ostalog.

Iz Uprave za veterinu na čijem je čelu Vladimir Đaković nisu precizirali kad ih je vlasnik imanja informisao o mladunčetu, ali su redakciji kazali da su iz nevladine organizacije “Prihvatilište i oporavak životinja”, čiji je Miličković osnivač, dobili obavještenje “da je u noći između 30. i 31. jula na ulaznoj kapiji prihvatilišta, na javnoj površini, zatečen drveni improvizovani transporter sa mladunčetom mrkog medvjeda sa procijenjenom starosnom dobi od sedam mjeseci”.

“Prema navodima iz obavještenja, mladunče je zatečeno u dobroj tjelesnoj kondiciji, bez vidljivih znakova narušavanja fizičke cjelovitosti, uz pretpostavku da je životinja gajena kao kućni ljubimac. Odmah po zaprimljenom obavještenju, uputili smo dopis Agenciji za zaštitu životne sredine, Direkciji za lovstvo - Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije, na dalju nadležnost i postupanje”, rekli su “Vijestima” iz Uprave.

Prema nezvaničnim informacijama, Miličković se Upravi obratio 31. jula, a Uprava Agenciji sedam dana kasnije.

Agencija je kod Uprave za inspekcijske poslove (UIP) inicirala inspekcijski nadzor. Prema dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, pored ostalog, navodi se da su se inspekciji prethodno obraćali sa zahtjevom da izađu na teren i oduzmu divlju životinju - mladunče mrkog medvjeda koji se nalazi u posjedu Miljana Miličkovića u selu Blizne u Podgorici.

Prema Zakonu o zaštiti prirode “primjerci divljih vrsta životinja koje se drže u zatočeništvu bez dozvole i suprotno uslovima datim u dozvoli za držanje u zatočeništvu privremeno ili trajno se oduzimaju i predaju pravnom licu ili fizičkom licu koje ovlasti organ uprave”. Ovlaštenje se, prema zakonu, izdaje pravnom i fizičkom licu koje ispunjava uslove u pogledu prostora, opreme i kadra.

Prema istom Zakonu, pronađena divlja životinja može se predati najbližem lovačkom društvu radi njenog vraćanja u prirodu ili najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno smještanje.

“Ako je pronađena zaštićena vrsta divlje životinje, obavještava se organ nadležan za zaštitu prirode. Zakonom o divljači i lovstvu Crne Gore strogo je zabranjeno ubijanje mečke sa mečićima do dvije godine starosti, slijedom čega smatramo da se u konretnom slučaju radi o zaštićenoj vrsti divlje životinje, te je uloga Agencije u pogledu donošenja odluke o smještanju mladunčeta medvjeda potvrđena i kroz taj propis”, navodi se u dopisu.

Iz Agencije dodaju i da “u Crnoj Gori lovačka društva nemaju kapacitete da drže mladunče medvjeda”, te da “nema ni adekvatnog zoološkog vrta”. Navode i da mjesto gdje je medvjed trenutno smješten “nije zoološki vrt, isti ne posjeduje dozvolu za rad”.

“A u toku je postupak za oduzimanje dozvole za držanje većeg broja životinja, s obzirom na to da u toku svog dugogodišnjeg rada, Miljan Miličković nije pokazao spremnost da postupa u skladu sa zakonom, kao i da nema kapacitete da vodi adekvatnu brigu o životinjama”, piše u inicijativi inspekciji.

Agencija je, prema nezvaničnim informacijama, pronašla smještaj za mladunče mrkog medvjeda.

“S obzirom na to da je, prema mišljenju Agencije, mladunče medvjeda koje se našlo na imanju Miličkovića, pribavljeno na nezakonit način, stupili smo u kontakt sa nacionalnim i međunarodnim pravnim licima, sa ciljem da se ovo mladunče adekvatno zbrine. Agencija je jedina nadležna da odredi pravno lice kojem se životinja može privremeno ustupiti na čuvanje”, piše, pored ostalog u dopisu Agencije inspekciji.

U prihvatilištu Miličkovića tokom decembra prošle godine, u razmaku od 12 sati, uginulo je četrnaest životinja, među kojima azijska dvogrba kamila, australijanski emu i afrički noj. On je o tome, kako su tada rekli iz UBHVFP, nadležne upoznao tek nakon gotovo mjesec. Životinje su pokopane i neškodljivo zbrinute u okviru imanja, ali uzrok uginuća do danas nije poznat.

Bonus video: