Moraće da plate 50.000 za čišćenje

Vrhovni sud kao neosnovanu odbio reviziju EPCG na presudu po tužbi preduzeća Čistoća

21669 pregleda 4 komentar(a)
Kolika je površina koju čiste: Pogled na Termoelektranu Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic
Kolika je površina koju čiste: Pogled na Termoelektranu Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic

Vrhovni sud Crne Gore kao neosnovanu odbio je reviziju Elektroprivrede Crne Gore izjavljenu na drugostepenu presudu Apelacionog suda, kojom je najveća crnogorska kompanija obavezana da pljevaljskom preduzeću Čistoća isplati skoro 50.000 eura, a sa kamatom i znatno više, na ime izvršenih komunalnih usluga i skoro 4.500 eura troškova vođenja parničnog postupka.

Lokalno preduzeće Čistoća ranije je podnijelo tužbu Privrednom sudu protiv EPCG zbog neplaćanja računa koje preduzeće dostavlja Termoelektrani Pljevlja za odvoz smeća za period od 1. novembra 2018. do 31. maja 2019. godine.

Vrhovni sud tvrdi da pred nižim sudovima nije počinjena bitna povreda parničnog postupka.

Elektroprivreda Crne Gore godinama odbija da izmiruje račune Čistoći, jer smatraju da su površine koje se čiste znatno manje od onih koje im prikazuje u ispostavljenim računima, pa je dug po ovom osnovu narastao na oko 350.000 eura.

Iz EPCG su kazali da redovno prigovaraju na račune koje im dostavlja to lokalno preduzeće, jer prilikom obračuna koriste podatke iz katastra, umjesto da obračunavaju samo površine koje se čiste, što sud nije uvažio

Za dio duga Čistoća je je pokrenula više sudskih postupaka kod Privrednog suda.

Čistoća za svoje usluge EPCG-u mjesečno ispostavlja fakturu u iznosu nešto većem od 7.000 eura.

Iz EPCG su kazali da redovno prigovaraju na račune koje im dostavlja to lokalno preduzeće, jer prilikom obračuna koriste podatke iz katastra, umjesto da obračunavaju samo površine koje se čiste, što sud nije uvažio.

U Čistoći su kazali da smatraju da za obračun treba uzeti cjelokupnu površinu otvorenog i zatvorenog prostora koji predstavlja jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i tehničko-tehnološku cjelinu koja služi obavljanju djelatnosti u Termoelektrane Pljevlja, koja je upisana u katastar.

7 hiljada eura vrijedna je faktura koju Čistoća za svoje usluge mjesečno ispostavlja Elektroprivredi Crne Gore. EPCG, međutim, godinama odbija da izmiruje te račune, jer smatraju da su površine koje se čiste znatno manje od onih koje im prikazuje u ispostavljenim računima, pa je dug po ovom osnovu narastao na oko 350.000 eura

Sud je ocijenio da je ispravno što Čistoća za svoje usluge obračunava otvoreni i zatvoreni prostor koji je u funkciji obavljanja tehničko-tehnološkog prostora u TE jer predstavlja jedinstvenu tehničko-tehnološku cjelinu i proizvodni pogon.

Sud nije prihvatio prigovor EPCG da sa Čistoćom nijesu zaključili Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa i da nema osnova za izdavanje računa.

“Usluge odvoza komunalnog otpada se shodno zakonu ne mogu uskratiti korisnicima, pa je za iste tuženi, kao korisnik, obaveznik plaćanja. Komunalna djelatnost utvrđena je kao djelatnost od javnog interesa, pa tužilac kao pružalac usluga ima zakonsko pravo da potražuje naknadu za izvršene usluge, budući da su iznošenje, odvoz i deponovanje otpada sa javnih površina i kućnog otpada poslovi povjereni preduzeću kojem su povjereni poslovi održavanja čistoće, a sve u skladu sa citiranim propisima, a tuženi kao korisnik je dužan istu da plaća i to bez obzira što nije zaključen ugovor o regulisanju međusobnih obaveza, jer se radi o zakonskoj obavezi”, navodi se u prvostepenoj presudi Privrednog suda.

Bonus video: