Dvije i po decenije čekaju krov nad glavom

Od završetka ratova mnoge izbjeglice i raseljena lica i dalje nemaju dostojanstvene i zdrave uslove za život. Vlada se ove godine priključila regionalnom projektu sa 800 hiljada eura

26222 pregleda 38 reakcija 35 komentar(a)
U martu useljeno u 96 stanova: Naselje Vrela ribnička, Foto: BORIS PEJOVIC
U martu useljeno u 96 stanova: Naselje Vrela ribnička, Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada je dala saglasnost za korišćenje 800 hiljada eura iz tekućeg budžeta za izmirenje preostalih obaveza iz Regionalnog stambenog programa (RSP) za ovu godinu.

Informacija o tome je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade. Ovaj stambeni program sprovodi se u 13 crnogorskih opština a riječ je o višegodišnjoj zajedničkoj inicijativi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koju podržava međunarodna zajednica. Cilj RSP je zbrinjavanje najugroženijih izbjeglica i raseljenih lica sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali devedesetih godina prošlog vijeka, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Prema informaciji, Crna Gora za cilj ima da obezbijedi sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.060 osoba, odnosno 1,17 hiljada domaćinstava koja spadaju u najranjivije kategorije. Kako se navodi, posljednji među ovim projektima je izgradnja 50 kuća širom Crne Gore za one koji posjeduju zemljište i dozvole za gradnju, a grade se od 1,25 miliona doniranog novca i 120 hiljada koje plaća država. Za ovaj projekat apliciralo je 107 porodica, od čega je 31 ispunila sve uslove.

“Izgradnja objekata počela je u martu 2022. godine, a svi objekti su građevinski završeni i nalaze se u fazi priključenja na komunalnu i vodovodnu infrastrukturu, kao i priključenje na elektromrežu”, piše u informaciji.

Ističe se i da je od preostalih 20 porodica, ukupno osam u međuvremenu obezbijedilo tehničke uslove pa procedure treba nastaviti uz obezbjeđivanje dodatnog novca. Prema informaciji, za sve objekte su završeni glavni projekti sa revizijom dok predmjer i predračun radova iznosi oko 400 hiljada eura.

Među opštinama kako se navodi, Herceg Novi već godinama pokušava da nađe način da riješi stambene probleme ovih porodica zbog čega su i prepoznate kao prioritet kroz Lokalni program socijalnog stanovanja. Ta primorska opština je obezbijedila lokaciju ukupne površine 453 metra kvadratna na Toploj, kao i projekat za šest stanova. Navodi se da je revizija završena kao i odobrenje za gradnju, dok predmjer i predračun iznose oko 400 hiljada eura. Opština je ove godine za tu svrhu planirala 150 hiljada eura, a novac je namijenjen izgradnji stambenog objekta sa šest stanova od čega bi dva mogla biti dodijeljena korisnicima RSP.

Javni poziv u toj opštini za “Kupovinu stanova za 36 socijalno ugroženih porodica” završen je u septembru 2017, dok je javni poziv za kupovinu stanova objavljen u martu 2019. godine. Kupljena su 22 stana po cijeni od 662 eura po metru kvadratnom bez PDV-a.

“Na sljedeća dva javna poziva nije dostavljena nijedna ponuda po ovoj cijeni te za četvrti javni poziv uz saglasnost donatora cijena će biti povećana na 1.050 eura i kupljena je jedna stambena jedinica”, navodi se u informaciji.

Žive u nemogućim uslovima

Kako se ističe, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je za četiri stambene jedinice obezbijedilo novac iz budžeta, dok je za preostale porodice neophodno obezbijediti dodatna sredstva. Dodaje se da su korisnici većinom bez ili sa jako niskim primanjima, sa višestrukim zdravstvenim i socijalnim problemima, koje opterećuju i neadekvatni uslovi stanovanja.

“U ovim porodicama ima više djece sa smetnjama u razvoju, starih samohranih lica, kao i osoba sa invaliditetom. Uslovi u kojima žive su krajnje nehumani i gotovo nemogući”, piše u informaciji.

U martu je u Nikšiću otvoren Dom za stara lica koji je izgrađen u sklopu RSP, a projekat je vrijedan više od pet miliona eura. Radovi su zbog pandemije koronavirusa kasnili šest mjeseci dok je za priključenje objekta na neophodnu infrastrukturu bilo potrebno godinu dana. Prema informaciji, ovaj dom ima 208 smještajnih jedinica, od čega je polovina namijenjena raseljenim i interno raseljenim licima.

Raseljena lica (Ilustracija)
Raseljena lica (Ilustracija)foto: Shutterstock

U sklopu ovog projekta je izgrađeno i u martu ove godine useljeno 96 stanova na Vrelima ribničkim u Podgorici, dok je vrijednost tog projekta bila više od četiri miliona eura.

Predviđena gradnja 907 stambenih jedinica

Regionalnim stambenim programom je ukupno planirana gradnja 907 stambenih jedinica, između ostalog gradnja 50 gotovih kuća, 62 smještajne jedinice u Domu starih u Pljevljima, kupovina stanova u Herceg Novom sa mogućim proširenjem i na druge primorske opštine.

“Ukupna vrijednost projekta je 27,69 miliona eura a doprinos države 15 odsto, odnosno 4,15 miliona eura”, piše u informaciji.

Projekat RSP se sprovodi u Beranama, Andrijevici, Podgorici, Ulcinju, Nikšiću, Budvi, Rožajama, Plavu, Herceg Novom, Baru, Danilovgradu, Tivtu i Pljevljima, a planirano je da se njime zatvori poglavlje raseljeništva na prostoru bivših jugoslovenskih republika.

Od početka projekta je kako piše u informaciji, izvršena terenska i administrativna provjera za više od deset hiljada lica.

Zatvoreni kampovi Konik 1 i 2

Kamp Konik 1 zatvoren je krajem 2018. godine kada su ključevi od 51 stana uručeni pripadnicima romske i egipćanske populacije.

Prema tadašnjem pisanju Vijesti, izgradnja stanova koštala je oko 1,8 miliona eura.

Na Kosovo se krajem 2016. godine vratilo 18 lica koja su prethodno bila smještena u izbjegličkom kampu Konik 2 u Podgorici.

Kako se navodi na sajtu Vlade, nakon njihovog povratka u tom kampu više ne stanuje nijedna izbjegla porodica, pa su se time stekli uslovi za zatvaranje ovog naselja.

Bonus video: