Četrdeset deveta Lastovska fešta okupila domaće i turiste

Tradicionalna priredba u starom selu na Vrmcu iznad Tivta

2785 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CG News
Foto: CG News

Četrdeset deveta po redu “Lastovska fešta” održana je subotu veče ispred župne crkve i Doma kulture ”Ilija Marković” u Gornjoj Lastvi.

Fešta je počela nastupom Glazbeno prosvjetnog društva “Tivat”, a nastavljena kolom Bokeljske mornarice, kojeg su na platou ispred gornjolastovske crkve Svete Marije izveli članovi tivatske podružnice.

Marija Nikolić ispred Kulturno zavičajnog društva „Napredak“ Gornja Lastva podsjetila je da je riječ o jednoj od najstarijih manifestacija u Tivtu, koja se po tradiciji održava prve subote u avgustu i ovo je jedna od rijetkih koja je zbog loših vremenskih uslova prošlog vikenda pomjerena.

Lastovska fešta
foto: CG News

„Prva fešta organizovana je u čast završetka radova na uređenju puta za Gornju Lastvu i od tada se tradicionalno održava. Kao što je datum održavanja tradicionalan, tako je i program fešte uvijek isti. Ovo je manifestacija koju lokalno stanovništvo jako cijeni i voli ali imamo i goste i turiste, a neki od njih su godinama redovni gosti naše fešte", kazala je Nikolić.

Za dobru zabavu i atmosferu na fešti bio je zadužen muzički sastav ”Kompas” iz Ploča, uz tradicionalnu ugostiteljsku ponudu.

“Lastovskoj fešti” prisustvovao je veci broj mještana i turista kao i generalna konzulica Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarevic, koja je ušla i u kolo Bokeljske mornarice.

Organizator “Lastovske fešte” je Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat.

Bonus video: