Šta čeka turiste na željezničkoj stanici "Aerodrom": Za dobrodošlicu javni toalet i divlji taksisti

Stanica je zapravo omaleni prostor s nekolike klupice, bez hlada, česme s pijaćom vodom, toaleta, ali i neprijatnim mirisima u sred ljetnje žege. Uz sve to, navalentni divlji taksisti ubjeđuju turiste da će za 15 eura izbjeći čekanje na “otrcani” voz na takvom mjestu

49173 pregleda 256 reakcija 89 komentar(a)
Željeznička stanica nadomak podgoričkog aerodroma, Foto: Nikola Saveljić
Željeznička stanica nadomak podgoričkog aerodroma, Foto: Nikola Saveljić

Nakon višesatnog leta iznureni turista s ogromnim rancem izlazi iz zgrade podgoričkog aerodroma, tražeći na internetu rutu do centra grada, odnosno transfer do primorja.

Ne shvata da se oko njega vodi prava borba - osobe koje se predstavljaju kao taksisti, iako njihova vozila nemaju nikakvu taksi oznaku, već su se sukobili oko toga ko će baš tom turisti da ponudi prevoz.

Ukoliko uspješno izbjegne nelegalne taksiste, turista će se obradovati - na Google mapi nalazi da je nekoliko stotina metara od vazdušne luke, željeznička stanica “Aerodrom” sa koje za sitniš može gotovo do centra Podgorice ili čak do Bara.

Prati smjernice, a onda pali kameru. Dok u nevjerici maše glavom, nastavlja da snima male deponije, šiblje, granje i ispisan grafitima omaleni prostor, bez vrata, prozora, s nekolike klupice.

Shvata da se radi o stanici, bez hlada, česme s pijaćom vodom, toaleta, ali i neprijatnim mirisima usred ljetnje žege.

Unutrašnjost stanice bez toaleta i pijaće vode
Unutrašnjost stanice bez toaleta i pijaće vodefoto: Nikola Saveljić

Dok snimke objavljuje na društvenim mrežama, razmjenjuje utiske s ostalim turistima koji takođe čekaju voz, ni ne sluti da će imati još jednu posjetu “taksista”, za koje je mislio da ih je ostavio ispred aerodroma.

Navalentni su, ubjeđuju ga da će za 15 eura izbjeći čekanje na “otrcani” voz na takvom mjestu. Ubjeđuju i ostale turiste, jer “može stati četvoro, pa im je tako ukupni račun jeftniji - 15 eura po osobi”. Kako vrijeme prolazi, tarifa biva samo veća.

To je, kako se uvjerila ekipa “Vijesti”, mnogim turistima prva slika Crne Gore.

Klupa, prljavština i teški mirisi dočekuju turiste
Klupa, prljavština i teški mirisi dočekuju turistefoto: Nikola Saveljić

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore za takav prvi utisak krive “neodgovorne pojedince”.

“Može se urediti za dva dana”

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević, međutim, kazao je “Vijestima” da “Crna Gora umnogome zavisi od turističke sezone i turizma, te je neophodno da se postaramo da prvi kontakt turista s Crnom Gorom bude što bolji i što lagodniji.”

“Oni gosti koji bi željeli da s podgoričkog aerodroma direktno stignu do Bara dolaze na željezničku stanicu, koja je u stvari javni toalet, i najblaže rečeno jako neuslovna. Ta željeznička stanica, gdje ponekad čekaju i na desetine turista, mogla bi se za svega jedan ili dva dana preurediti i privesti namjeni kako turisti ne bi nosili loš utisak. Ukoliko pogledamo na društvenim mrežama, imamo brojne video-snimke turista koji začuđeno i razočarano pričaju o prevozu s podgoričkog aerodroma do Podgorice. Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema organizovan transfer autobusima s aerodroma do Podgorice, što predstavlja ogroman problem i šalje negativnu sliku o nama kao destinaciji”, kaže Dragićević.

Iz državnog željezničkog preduzeća za “Vijesti” objašnjavaju da su “u toku 2021. izvodili radove na adaptaciji objekta u vidu čišćenja, krečenja, postavljanja novih klupa i time ga doveli u koliko-toliko zadovoljavajuće stanje.”

Ističu i da “neodgovorni pojedinci često uništavaju inventar, ispisuju zidove i ostavljaju smeće, te službe ŽICG-a nisu uvijek u mogućnosti da infrastrukturu održavaju na potrebnom nivou.”

Turisti čekaju lokal iz Bara za Podgoricu
Turisti čekaju lokal iz Bara za Podgoricufoto: Nikola Saveljić

Iz ŽICG tvrde i da “nemaju dovoljno sredstava i da se moraju izdvajati veća novčana sredstva za održavanje infrastrukture i objekata da bi bili i funkcionalniji.”

Kazali su da je “najveći dio sredstava trošen na saniranje kritičnih mjesta na samom kolosijeku, u cilju očuvanja bezbjednosti saobraćaja”.

“Turisti, ali i svi građani zaslužuju uređena i opremljena stajališta i ŽICG čini sve što je u njenoj nadležnosti da im to i omogući”, poručuju iz ŽICG.

Dragićević je upoznat i s problemom “divljih taksista” ispred aerodroma, ali i lokalne željezničke stanice.

Objašnjava da po slijetanju na podgorički aerodrom turiste i dalje dočekuju “brojni ‘divlji taksisti’, koji im nerijetko naplaćuju ogromne cifre da ih prevezu samo do Podgorice”.

Do mjesta u vozu preko smeća
Do mjesta u vozu preko smećafoto: Nikola Saveljić

“Uveče je ta situacija najgora jer se vožnja do Podgorice naplaćuje i 80 ili 90 eura”, kaže Dragićević.

Aerodromi traže pomoć

Na taj problem i tokom ove sezone ukazuje i državno preduzeće Aerodromi Crne Gore.

Oni su u više navrata apelovali na ostale državne institucije i organe da im pomognu u rješavanju ovog pitanja.

Iz Aerodroma su “Vijestima” kazali da divlji taksisti neprikladnim ponašanjem i nasrtanjem na putnike narušavaju ugled države.

Ističu i da im se putnici redovno žale na maltretiranje osoba koje obavljaju nezakonit taksi-prevoz.

“U praksi se gotovo svakodnevno dešava da taksisti, koji nisu ovlašćeni, masovno uzurpiraju zakupljene parking pozicije, parking prostor, ali i autobusko stajalište, kompletnu kružnu (prilaznu i izlaznu) saobraćajnicu, pa i zelene površine. Osim što stvaraju gužvu i prave neprilike turistima koji stignu u Podgoricu, na ovaj način ugrožavaju sigurnost i bezbjednost odvijanja drumskog saobraćaja ispred aerodroma”, kazali su iz tog državnog preduzeća.

Kako kažu iz tog državnog preduzeća, divlji taksisti svakodnevno krše pravila kućnog reda, izazivaju sukobe, upućuju prijetnje, pogrdne riječi, vrše zloupotrebe u cilju izbjegavanja plaćanja usluga parkinga, a ne tako često su i inicijatori narušavanja javnog reda na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica.

“Služba bezbjednosti Aerodroma Podgorica, bez obzira na kontinuirana upozorenja o koja se ova lica oglušuju, nema nadležnosti da ta lica procesuira, zbog čega još jednom pozivamo sve nadležne institucije da se uključe i ulože dodatne napore kako bismo uspjeli sistemski da riješimo ovaj problem”, rekli su.

U tom kontekstu, kažu iz Aerodroma, inicirali su brojne pozive prema svim institucijama i organima za koje su “prepoznali da mogu doprinijeti rješavanju tog dugogodišnjeg problema, i ovom prilikom još jednom iskazali spremnost da, kao i do sada, pruže maksimalan doprinos po ovom pitanju”.

“Takođe, ovim putem ih još jednom pozivamo da već od septembra kroz organizovanje zajedničkih sastanaka otpočnemo ponovno razmatranje ovog problema i planiranje aktivnosti koje bi konačno eliminisale ovu negativnu pojavu i ružnu sliku, kojoj ovih dana, a nažalost i već duži niz godina, svjedoče brojni putnici i zaposleni svih subjekata na Aerodromu Podgorica”, zaključili su iz tog preduzeća.

Virpazar i Sutomore prioriteti

Iz ŽICG su objasnili da su “prioriteti bili stanični objekti u Virpazaru i Sutomoru”, ali da “nisu zaboravili ni na aktivnosti na drugim objektima.”

“U toku ove godine, pored velikog broja radova koje smo izvodili na kolosijeku, izvršene su i sanacije stanica Virpazar i Sutomore. Stanične zgrade su okrečene, osposobljeni su mokri čvorovi, popravljena osvjetljenja, djelimično popravljena bravarija, postavljene nove klupe... Produžen je i peron za putnike u stanici Sutomore, a tu su i sve sitnije opravke koje su, u skladu s mogućnostima, izvodile te službe”, kazali su “Vijestima”.

Dodali su i da “u trenutku kada je sadašnji menadžment preuzeo kompaniju, kompletna infrastruktura je bila u takvom stanju da nije garantovala potreban nivo bezbjednosti, te je prvi prioritet bio stvoriti uslove za nesmetano i sigurno odvijanje saobraćaja”.

“Menadžment ŽICG-a je preduzeo sve aktivnosti, insistirajući na obavezi napuštanja dosadašnje prakse nebrige o jednom o najznačajnijih infrastrukturnih resursa Crne Gore. Kao rezultat tih aktivnosti, država je kroz budžetsku rezervu uvećala sredstava za održavanje infrastrukture, nažalost tek u decembru 2022. i u tekućoj godini”, rekli su iz ŽICG i dodali da se ono što se nije održavalo 30-50 godina, ne može rekonstruisati preko noći.

Iz tog državnog preduzeća su kazali da su “pokrenuli projekte rekonstrukcije svih pružnih pravaca u Crnoj Gori, sa svim pripadajućim sistemima, kroz finansiranje od strane međunarodnih finansijskih institucija, uz podršku Vlade Crne Gore”.

Kako kažu, “očekuju da svi putni pravci, kompletna pruga i pripadajući sistemi budu rekonstruisani za tri do pet godina”.

“U sklopu projekta modernizacije željezničkog pravca Golubovci - Bar, u toku je izrada Glavnog projekta s ciljem rehabilitacije svih objekata i željezničkog sistema na ovom pružnom pravcu”, poručili su iz ŽICG.

NTO: Nadležni da riješe problem

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) kazali su za “Vijesti” “da su infrastrukturni objekti značajan segment turističke ponude, a ovakvi primjeri mogu negativno uticati na promociju Crne Gore kao turističke destinacije”.

Očekuju da nadležne institucije “prepoznaju ovaj problem i preduzmu neophodne korake kako bi se prostor stanice rekonstruisao i unaprijedio.”

Iz te organizacije su kazali da je “njihova misija kreiranje što boljeg imidža destinacije i podržavaju napore da se unaprijedi infrastruktura i uslovi na stanici, kako bi turisti uživali u destinaciji i osjećali se dobrodošlim.”

“U cilju stvaranja cjelokupne slike o kvalitetu destinacije, NTO CG je pokrenula pilot istraživanje o integralnom upravljanju kvalitetom u destinaciji. Cilj je podizanje kvaliteta u svim segmentima koji utiču na kvalitet usluge i proizvoda u turizmu. Rezultati ovog istraživanja daće značajne smjernice svim subjektima iz djelokruga turizma za unapređenje kvaliteta turističke ponude”, poručili su iz NTO.

Komentari s društvenih mreža

S obzirom na to da koristim voz za preVOZ skoro svake nedjelje, često me bude sramota kad me stranci (kojih zamislite ima i van sezone) pitaju je li sljedeća stanica aerodrom. Jer ovako izgleda ta stanica. U turističkoj zemlji. U ekološkoj zemlji.

Vjerujem da i neki od njih osjete blagi transfer blama kad ista naiđe, a neki je čak i ovjekovječe svojim telefonima.

(Džangrizalo)

Postoji željeznička stanica ‘Aerodrom’ koja prolazi pored aerodroma na kojoj se zaustavljaju vozovi i nalazi se na 150 metara od aerodroma, ali ono izgleda kao poljski wc, peron nema ni betonsku ploču nego neki šljunak, preko pruge ni daske nisu za prelaz stavili, a staza od stanice do aerodroma je makadam, vučeš onaj kofer i šljunak da se ubiješ da ti nešto ne iskoči. Kad bi platili 5.000 evra betonsku stazu bar do aerodroma, imali bi besplatan voz do Podgorice, ali onda se uzima hljeb od 3000 taksista u gradu, a naravno ovo socijalna država, pa neće dati narodu izbor nego vozi se taksijem ko te šiša. Ko ima para za avion, ima i za taksi, veli.

(Car dušan)

Ova stanica POSTOJI!!! Ne postoji jasna pešačka šetnja od aerodroma što se čini namerno. Takođe nema blagajne i mesto izgleda napušteno, ali vozovi ovde staju. Obavezno proverite red vožnje na zvaničnom sajtu i nemojte da vas zavaraju taksisti koji će se voziti pored vas svaka dva minuta i pokušati da vas ubede da je jedini način da bilo gde stignete taksijem. Oni mogu biti prilično uporni. Voz može da kasni i 15-20 minuta (što je valjda i namerno), ali će na kraju stići. Možete kupiti karte u vozu. Do Bara je 2,40 EUR po osobi u poređenju sa 50+ EUR koliko ćete platiti za taksi. Voz je prilično čist iznutra i pogledi su neverovatni. Nadam se da ovo pomaže:)

(Ana Koženkova)

Divna, atmosferska železnička stanica na kojoj nećemo ništa da naučimo, jer nema ni reda vožnje, ni blagajne. To je najbliža železnička stanica, do koje se s aerodroma stiže za manje od 30 minuta peške. Dok čekamo voz, koji voli da kasni i do 30 minuta, možemo se diviti okolnim pogledima, igrati se s psima beskućnicima, pa čak i gledati ovce kako izlaze na pašnjak. Miris urina koji izlazi iz kabine, može da vas natera da zadržtite. S vremena na vreme stignu taksisti koji po svaku cenu pokušavaju da ubede ljude da voz više ne ide ovim putem. Za vožnju do centra Podgorice traže 10-20 € podijeljeno na četiri osobe.

(Jakub Tomyślak)

Dugo sam razmišljao koliko zvezdica da dam. Upoređujući ga sa poljskim standardima, dao bih mu jednu zvezdicu. Po hinduističkim standardima - pet. Na kraju, dajem četiri - uključujući dva za ohrabrenje. Zašto? Pa za to što voz uopšte ide; da je veoma jeftin (u sezoni je smešnih šest zlota za Bar/Sutomore); da je od aerodroma 15 minuta peške (sa koferima pet minuta duže); da dosta često putuje (desetak putovanja dnevno u oba smera). Šta poboljšati? Platformu treba produžiti (moj savet: uđite u kola odmah iza lokomotive - inače ćete morati da skačete sa 1,5 metara u žbunje na mnogim stajalištima); mora se podići šupa/krov, mora se napraviti legalan prelaz koloseka. Bonus za putnike: slatka kornjača koja živi u zoni stajališta:)

(Jan Kowalsky)

Bonus video: