Turski investitor devastirao austrougarski put u Lapčićima: Mještani ne mogu ni do groblja

Najavljuju radikalne mjere, proteste i blokade saobraćajnica ukoliko i dalje nadležni budu ćutali na njihove probleme

31994 pregleda 142 reakcija 28 komentar(a)
Mještani Lapčića na mukama, Foto: Vuk Lajović
Mještani Lapčića na mukama, Foto: Vuk Lajović

Mještani sela Lapčići iznad Budve pozvali su ponovo nadležne državne institucije da hitno reaguju i spriječe inostranog investitora koji, kako tvrde, uzurpira i uništava državnu i privatnu imovinu.

U apelu upućenom na više državnih adresa, koji je dostavljen “Vijestima” mještani upozoravaju da je ugrožen stari austrougarski put, koji je već “napadnut” teškom mehanizacijom te pregrađen, pa je mještanima onemogućen čak i pristup mjesnom groblju.

Najavljuju radikalne mjere, proteste i blokade saobraćajnica ukoliko i dalje nadležni budu ćutali na njihove probleme.

“U više navrata smo se obraćali nadležnim institucijama i upoznavali javnost s problemima s kojima se suočavaju građani sela Lapčići, kao i brojni turisti koji u sve većem broju dolaze u naše selo. Radi se, naime, o bahatom ponašanju turskog državljanina, koji ne prestaje da uništava i uzurpira, kako privatne posjede, tako i državnu imovinu. Ako stari austrougarski put, korišćen decenijama, a planiran za svojevrsno šetalište, za državu nema značaja, nama je zadužbina za koju ćemo se boriti”, upozoravaju mještani Lapčića.

Bahato ponašanje investitora
Bahato ponašanje investitorafoto: Vuk Lajović

Oni naglašavaju da je stari austrougarski put devastiran, a odskoro, kako ističu i pregrađen metalnim ogradama.

“Time nam je onemogućen i pristup mjesnom groblju do koga smo dolazili pješke iz sela. Vodeni tokovi su, takođe, prekinuti i vodu koristi isključivo on. Komunalna inspekcija i policija su intervenisale u nekoliko navrata, ustanovile istinitost naših iskaza i mi im zahvaljujemo. O uzurpaciji zemljišta obavijestili su Sekretarijat za zaštitu imovine, o čemu imamo pisane dokaze. Sekretarijat za zaštitu imovine obraća se još u februaru mjesecu državnim institucijama za zaštitu imovinsko-pravnih interesa, ali odgovora nema. Pitamo se da li je moguće da je interes jednog bahatog stranog državljanina iznad svih zakona”, ističu mještani.

Ukoliko se ovaj problem što prije ne riješi, kako upozoravaju, te ukoliko se ne oslobodi put, koji je u vlasništvu države, a njima omogući sloboda kretanja svojom đedovinom, najavljuju radikalne mjere kao što su protesti i blokade saobraćajnica.

Podsjećamo Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva se krajem februara obratio Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore sa zahtjevom da hitno reaguje.

“Komunalna inspekcija i komunalna policija Opštne Budva je 31. januara obavijestila Sekretarijat za zaštitu imovine o uzurpaciji zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Postupajući po prijavi Sekretarijat je u cilju razgraničenja državne imovine pribavio uvjerenje Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva i nadležnoj Upravi za katastar i državnu imovinu podnio zahtjev je razgraničenje. Budući da je u postupku nesumnjivo utvrđeno da se radi o nepokretnostima na kojima isključiva svojinska ovlašćenja ima država Crna Gora, tražimo pokretanje odgovarajućeg postupka u cilju zaštite državne imovine”, navodi se u dopisu.

Mještani su u proteklih dvije godine u više navrata pozivali nadležne, ali problem do sada nije riješen, već se kako vrijeme prolazi samo dodatno usložnjava situacija.

Bonus video: