Kolari o situaciji u Ulcinju: Eto smeća ako Poreska uvede blokadu

"Upravo se ovih dana trudimo izboriti s prijetnjom Poreske uprave za blokadu na iznos od 2,8 miliona eura. U pitanju je dug za neisplaćene doprinose od 2012. pa sve do avgusta prošle godine kad sam preuzeo funkciju izvršnog direktora", kazao je on izvršni direktor preduzeća OO “Komunalne Djelatnosti”, Senad Kolari

4110 pregleda 51 reakcija 8 komentar(a)
Strah od blokade: Senad Kolari, Foto: Samir Adrović
Strah od blokade: Senad Kolari, Foto: Samir Adrović

Čistoća je u Ulcinju generalno bolja nego prethodnih godina, ali situacija bi mogla naglo da se pogorša ukoliko Poreska uprava zbog naslijeđenog duga za neisplaćene doprinose blokira DOO “Komunalne Djelatnosti” i tako preduzeće usred sezone dovede u vrlo tešku situaciju.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor tog preduzeća Senad Kolari.

On je u razgovoru za naš list kazao da poslovanje firme najviše opterećuje dug, odnosno obaveze od preko četiri miliona eura, koje je ostavilo bivše rukovodstvo.

“Upravo se ovih dana trudimo izboriti s prijetnjom Poreske uprave za blokadu na iznos od 2,8 miliona eura. U pitanju je dug za neisplaćene doprinose od 2012. pa sve do avgusta prošle godine kad sam preuzeo funkciju izvršnog direktora”, kazao je on.

Naveo je da od avgusta prošle godine preduzeće redovno izmiruje sve obaveze.

Jutarnje čišćenje grada
Jutarnje čišćenje gradafoto: Samir Adrović

Preduzeće se osim toga, dodao je, suočava i s problemom zastarjele i sve vrijeme neprofesionalno održavane mehanizacije.

“Najčešće kritike ovog ljeta bile su vezane za mehanizaciju. Građani su s pravom kritikovali primjećujući da nekoliko kamiona iz našeg voznog parka, propušta na ulice sakupljene tečnosti iz korita. Želim sugrađanima da kažem da su kamioni stari 12 godina i da nerazdvajanje otpada šteti kamionima, jer staklo koje se baca u kontejnere prilikom presovanja cijepa zaštitne gumice i tako dolazi do propuštanja”, pojasnio je Kolari.

Kazao je da je i veliki problem ove sezone bio pronalaženje i angažovanje kvalitetne radne snage, ocjenjujući da će svaka naredna godina biti sve izazovnija po tom pitanju.

“Ne manje bitan problem predstavljaju nesavjesni građani i privrednici, koji svoj otpad odlažu nepropisno, protivno komunalnom redu, pored posuda za otpad. To daje jednu veoma ružnu sliku, kada je u pitanju čistoća u gradu”, kazao je on navodeći da je preduzeće taj problem donekle riješilo na način što je preko svoje facebook stranice počelo imenovati vinovnike nepropisno odloženog otpada.

Ukazao je i na problem naplate imajući u vidu činjenicu da je zbog zastare dugovanja, preduzeće u prethodnom periodu trpjelo gubitke od preko pola miliona eura na godišnjem nivou.

“Prije izvjesnog vremena formirali smo tim koji će pratiti realizaciju naplate i koji će biti odgovoran za rezultate. Ovim putem želim da podsjetim građane da regulisanjem obaveza prema Komunalnim djelatnostima daju i nama mogućnost da još više ulažemo u komunalnu infrastrukturu, mehanizaciju i na podizanje nivoa kvaliteta rada”, kazao je Kolari.

Napomenuo je da ovogodišnja sezona predstavlja svojevrstan test organizacionih sposobnosti rukovodstva, kao i test izdržljivosti radnika koji, iako u nedovoljnom broju, kako tvrdi, rade dobar posao.

Naveo je da, kada je u pitanju čistoća grada, za njih u preduzeću je najmjerodavnije mišljenje sugrađana, ali i turista.

“Od kada sam preuzeo mjesto izvršnog direktora prije godinu, odgovorno tvrdim da je organizacija poslova znatno bolja. Djelovanje Komunalnih djelatnosti više nije pasivno već proaktivno. To znači da više ne radimo samo puko sakupljanje otpada, već smo uvidom i kontrolom terena u nekoliko navrata spriječili stvaranje nelegalnih deponija ili smo saznali ko su vinovnici pa ih prijavili Komunalnoj policiji”, kazao je Kolari.

Dodao je da su zaposleni nekoliko puta reagovali i uticali i na poboljšanje komunalne infrastrukture, od ulične rasvjete preko instalacije 30 polupodzemnih kontejnera do nabavke press-kontejnera postavljenog na šetalištu na Pristanu i izgradnje niše za otpad u centru Štoja. Napomenuo je da se otpad u gradu prikuplja i odvozi dva puta dnevno u dvije smjene.

“Svaku noć treća smjena je angažovana na pranju ulica grada. Ta smjena svoj rad počinje u 1.00 h i trudi se da stigne na što više različitih lokacija. Šetalište na Pristanu se pere svako jutro u 5.00 h, kako bi čisto i spremno dočekalo prve goste koji pristižu”, kazao je Kolari.

Štoj je, prema njegovim riječima, najproblematičniji dio grada za održavanje čistoće.

“Tamo imamo i najveći dio nepropisno odloženog otpada. Ne zaostaje ni šetalište na Pristanu, gdje privrednici i ugostitelji sami ispred svojih lokala odlažu otpad što smo u nekoliko navrata prijavili Komunalnoj policiji i objavili na našoj facebook stranici”, kazao je on.

Podsjetio je da su sve divlje deponije na teritoriji Ulcinja, kako grada, tako i zaleđa Velike plaže, Štojskog i Anamalskog područja, sanirane prije početka sezone.

On je zahvalio “svim našim vrijednim radnicima bez kojih održavanje čistoće ne bi bilo moguće”.

“Takođe zahvaljujemo svim građanima i privrednicima koji regularno izmiruju svoje račune, kao i svima koji svojim odgovornim ponašanjem prema odlaganju otpada daju primjer kako se poštuje i čuva životna sredina. Jer sve ono što mi radimo, pogotovo u dijelu čistoće i očuvanja životne sredine, jeste ono što ćemo sjutra predati nekim budućim naraštajima”, kazao je on.

Problematične zone biće pod video-nadzorom

Kolari je najavio da će u saradnji s mjesnim zajednicama, Komunalnom policijom i Agencijom za zaštitu ličnih podataka i privatnosti, svaku problematičnu zonu za nelegalno deponovanje otpada, pokriti video-nadzorom.

“Vjerujemo da će to djelovati preventivno. No, svi oni koji se ipak i pored toga odluče na devastaciju životne sredine, neće izbjeći sankcije”, kazao je on.

Nesavjesni vozači blokiraju kamione

Problem u funkcionisanju Komunalnih djelatnosti tokom ljeta predstavlja preopterećena saobraćajna infrastruktura.

“Što u našem djelovanju znači kašnjenje u realizaciji poslova. Kao što i sami znate, otpad se odvozi kamionima pa se nerijetko dešava da zbog nesavjesnog parkiranja, kako sugrađana tako i turista, u pojedinim naseljima kao što su Meterizi, putevi do uljare i iza Zelene pijace, dolazi do blokade naših vozila. To u većini slučajeva rješava Komunalna policija, ali često su i naši vozači prinuđeni da pronađu vlasnike i pozovu ih da sklone automobile”, kazao je Kolari.

U gradu se dnevno napravi 120 tona otpada

Kolari je kazao da u preduzeću procjenjuju da svaki građanin ili turista napravi kilogram otpada dnevno.

“Nedavno su iz TO procijenili da u gradu boravi 100 hiljada turista što je, zbirno s domicilnim stanovništvom, 120 hiljada ljudi. Ako uzmemo našu procjenu, to je 120 tona napravljenog otpada dnevno. Sve to treba očistiti, a znamo da Ulcinj više nije onaj od prije pet godina - zbog gradnje u Polju i Štoju, sada je mnogo rasprostranjeniji što naš posao čini zahtjevnijim”, kazao je on.

Bonus video: