Ekopatriotizam: Požar u Nikšiću kod kontejnera zbog nagomilanog otpada

"Ko će snositi posljedice za nemar i nerad javne uprave", upitali su iz ekološkog pokreta

9385 pregleda 7 komentar(a)
Požar u Nikšiću, Foto: Ekopatriotizam
Požar u Nikšiću, Foto: Ekopatriotizam

Ekološki pokret Ekopatriotizam saopštio je da je sinoć u Nikšiću, u ulici Pavla Kovačevića, izbio požar na mjestu predviđenom za odlagnje otpada.

Upitali su, između ostalog, zašto se nadležni ozbiljnije ne pozabave tom problematikom.

požar nk
foto: Ekopatriotizam

"Kako kažu građani ovog dijela grada pod Trebjesom navikli su da Komunalno preduzeće tri puta nedjeljno prazni kontejnere, međutim, problem nastaje kada se otpad oko kontejnera ne pokupi uredno zbog čega i dolazi do nagomilavanja raznih vrsta otpada i zbog čega je u noći 13. avgusta izbio požar koji je ubrzo saniran od strane pripadnika Vatrogasne jedinice Nikšić. Građani dodaju da se otpad oko kontejnera ostavlja na milost i nemilost visokim temperaturama i lutalicama koje u potrazi za hranom otpad raznose dalje po naselju, kao i da na ovom mjestu otpad najmanje odlažu mještani istog budući da se dovozi sa raznih strana. Ni vremenski uslovi ne idu naruku nemaru ove vrste, pa pri visokim temperaturama do domaćinstva dopiru neprijatni mirisi, dok s jeseni nekim građanima ovog mjesta vjetar zna taj isti otpad da ubaci u dvorište.

"Zašto se Doo Komunalno Nikšić i Komunalna policija ozbiljnije ne pozabavi ovom problematikom koja je u posljednjih 12 mjeseci u usponu, pitanje je koje muči sve građane Nikšića kao i to zašto Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ali ni Vlada Crne Gore ne prepoznaju ovaj problem kao jedan od gorućih ekoloških problema. Neizbježno je i pitanje da li je praksa svake Vlade da čeka formiranje nove kako bi se problemi prebacili sa jednih donosilaca odluka na druge? Ukoliko je odgovor negativan, zašto država ne reaguje i zaboravlja da je njena dužnost da na kraju svakog dana polaže račune građanima? Dodatno pitanje je ko će snositi posljedice za nemar i nerad javne uprave i kako to da će se to breme naći na leđima građana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: