U oktobru se otvara humanitarni centar "Hilal" u Bijelom Polju: Velika pomoć nevoljnicima

Humanitarni centar “Hilal” će služiti za centralizaciju svih aktivnosti, bolje ažuriranje podataka. Imaće kancelarijske prostorije, edukativne sale, magacinski prostor za hranu, prostoriju za rad kuhinje

9097 pregleda 3 komentar(a)
Radovi pri kraju "Hilal" centra, Foto: Jadranka Ćetković
Radovi pri kraju "Hilal" centra, Foto: Jadranka Ćetković

Nakon deset godina dobrotvornog rada fond “Hilal” u oktobru otvara novoizgrađeni humanitarni centar na oko pet stotina kvadranih metara, u Rasovu kod Bijelog Polja.

Za deceniju rada teško je i nabrojati sve akcije fonda koji radi u medžlisu islamske zajednice u Bijelom Poljju.

Pored izgrađenih kuća, adaptacije i opremanja objekata, kupovine mašina, traktora, grla stoke, ova humatarna organizacija je pomogla materijalno neobezbijeđene, bolesne, učestvovali u pomoći za liječenje, obezbjeđivanju mjesečnih naknada za studente slabijeg imovnog stanja, djecu bez oba ili bez jednog roditelja, a podijeljeno je više od hiljadu paketa hrane, ne računajući stotine i stotine obroka tokom postova.

Potpredsjednik organizacije Nusret Erović je podsjetio da su akcije “Hilala” odavno prešle granice i Bijelog Polja i Crne Gore.

“Za veliki broj volontera koji ne štedi svoje vrijeme da pomogne u prenosu pomoći do onih kojima je najpotrebnija, kazao je da će izgradnja centra biti od velike koristi za sprovođenje svih aktivnosti na terenu. Izgradnjih je prethodila akcija kupovine zemljišta, a veliku pomoć organizaciji i izgradnji centra pruža osnivač fondacije “Hemiias” Hajrudin Hačko Brčvak, koji je pomogao da naša misija opstane na ovim prostorima”, kazao je Erović.

Na početku, istakao je on, nije bilo lako ni prikupiti niti transportovati pomoć.

“Počeli smo sa kombi vozilom koje je poklonio sugrađanin Nermin Kuč iz Švajcarske. Humanitarni fond koji se gradi imaće 509 kvadratnih metara i služiće za centralizaciju svih aktivnosti, bolje ažuriranje podataka. Imaće kancelarijske prostorije, edukativne sale, magacinski prostor za hranu, prostoriju za rad vakufske kuhinje, prostoriju za privremeni smještaj samohranih majki u slučaju potrebe. U svemu ovome pomoć imamo pomoć naših donatora iz Crne Gore i inostranstva, kojih je bilo više od sedam stotina, od organizacija do pojedinaca. U izgradnju centra do sada je utrošeno oko 170 hiljada eura”, kazao je Erović.

S obzirom na to da organizacija funkcioniše u okviru medžlisa islamske zajednice Bijelo Polje, navodi Erović, iz više džemata imaju volontere koji sve realizuju na terenu.

“Bez njih nijedna aktivnost ne bi bila moguća i dugujemo im veliku zahvalnost za nesebičan rad. Veoma širok spektar humanitarnih aktivnosti koje realizujemo daje nam mogućnost da se u određenom trenutku fokusiramo na one najbitnije i najhitnije humanitarne potrebe određenih ljudi. Naravno, svjesni smo da ne možemo svima pomoći, ali shodno našim mogućnostima, doprli smo do mnogih kojima je pomoć bila potrebna”, naveo je Erović.

On vjeruje da će otvaranje humanitarnog centra grad Bijelo Polje, ali i Crna Gora dobiti još jednu važnu polugu koja znači bolji život za pojedince i porodice kojima je pomoć neophodna. “Briga o drugima nije samo obaveza države, već i svih ljudi koji imaju mogućnosti da pruže ruku podrške.

“Humani butik”

Rad ovog fonda zaokružen je i otvaranjem radnje “Humani butik”, koji su prije tri godine pokrenuli “Hilal” fond i fondacija “Hemiias”.

Humani butik služi za obezbjeđivanje besplatne odjeće i obuće za one kojima je to potrebno. Korisnici humanog butika su mnoge porodice iz Bijelog Polja, al i Berana, Pljevalja, Petnjice… Donatori i dobrotvori, kako fizička tako i pravna lica doniraju novu, ali i polovnu garderobu i obuću koju koordinatorka Alma Višnjić sortira, slaže i u dogovoru sa korisnicima distribuira.

“Alma je humanom butiku dala poseban značaj i vrijednost, žrtvujući svoje slobodno vrijeme kako bi mnoge porodice dobile sve ono neophodno za njih”, naglasio je Erović.

Posebno izražene humatarne aktivnosti, zaključio je on, sprovode se u mjesecu ramazana u kojem pored prvih dnevnih obroka - iftara, podijeli i mnogo paketa hrane, koju dobijaju kroz razne donacije.

Tako je samo u posljednjem postu pakete sa hranom dobilo više od pet stotina porodica.

Bonus video: