"Mi možemo": Pokrenućemo peticiju za promjenu kaznenih odredbi koje regulišu silovanje i obljubu

"Daćemo svoj doprinos u pokušaju da se sačuva čast, kada država i njeno pravosudje to ne uspijevaju da urade", kazali su iz "Građanskog pokreta Mi možemo"

5108 pregleda 68 reakcija 7 komentar(a)
Građanski pokret "Mi možemo", Foto: Mi možemo
Građanski pokret "Mi možemo", Foto: Mi možemo

Iz nevladine organizacija "Građanski pokret Mi možemo" najavili su peticiju za promjenu kaznenih odredbi za krivična djela silovanja i obljube, kao i za prekoračenje nužne odbrane.

Kako je saopšteno iz te NVO, na ovu građansku akciju su se odlučili nakon jučerašnje presude Suda u Kolašinu, kojom je žrtva krivičnog djela, koje opisuju kao "gnusno", novčano kažnjena i opomenuta.

"Odlučili smo se preduzeti pravu građansku akciju i na taj način pomoći da nikada više u našoj zemlji ne doživimo stid i sramotu kakva nas je juče kao kompletno društvo zadesila", kazali su iz Građanskog pokreta Mi možemo.

Na ovaj način će, kako tvrde, kroz vanparlamentarno djelovanje, a kao pokret sačinjen većinski od pripadnica ženskog pola, dati svoj doprinos u pokušaju da se sačuva čast, kada država i njeno pravosudje, prema njihovom mišljenju, to ne uspijevaju da urade.

"Suvišno je reći koliko osuđujemo ponašanje stranog državljanina koji po našem mišljenju nije procesuiran na ispravan način, ništa manje ne osuđujući i sudiju u postupku koji je našao za shodno novčano kazniti M.Ž. i na taj način sebe i crnogorsko pravosuđe doveo u položaj odbrane najgorih zločina prema integritetu ne samo jedne žene, nego i cijelog crnogorskog društva i njegove tradicije", istakli su.

Naveli su da su u pripremi peticije kojima ćemo zahtijevati najstrože zatvorske kazne za počinitelje krivičnih dijela protiv života i tijela.

"Kako bi jednom za uvijek stali na kraj neljudskom ponašanju pojedinaca, ma kojoj god naciji pripadali", dodali su iz te nevladine organizacije.

Spremni su, kako kažu, da plate novčanu kaznu i pomognu pri daljoj pravnoj odbrani ugrožene, dodajući da bi time iskazali solidarnost.

Bonus video: