Konkursi za đake i studente: U toku drugi upisnik rok i prijave za dom

Rang liste kandidata biće objavljene najkasnije do 20. avgusta na oglasnim tablama ustanova

6068 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Ministarstva prosvjete u Podgorici (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada Ministarstva prosvjete u Podgorici (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Drugi rok za upis u srednje škole otvoren je do četvrtka, a dva dana kasnije biće zatvoren i konkurs Ministarstva prosvjete za smještaj u domove učenika.

Taj resor objavio je i konkurs za dodjelju stipendija za talentovane đake.

Drugi rok za upis u srednje škole otvoren je do 17. avgusta, do 15.00 sati. Prijave se podnose elektronski, na adresu www.upisi.edu.me.

Rang liste kandidata biće objavljene najkasnije do 20. avgusta na oglasnim tablama ustanova.

Nakon toga, učenici će školi podnijeti originalnu dokumentaciju - svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

U srednjim školama širom države, kako su ranije saopštili iz resora prosvjete, ostalo je još više od 3.000 mjesta za polumaturante.

U Podgorici, u Gimnaziji “Slobodan Škerović” ima mjesta za 50 novih učenika, Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” 49, Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić” 67, dok u Umjetničkoj školi “Vasa Pavić” ima mjesta za još 24 đaka.

Iz Ministarstva prosvjete ranije su saopštili i da će, ukoliko bude bilo interesovanja učenika, odjeljenja filološke gimnazije biti formirana, pored podgoričke, i u gimnazijama u Nikšiću, Pljevljima, Kotoru, kao i u Srednjoj mješovitoj školi u Herceg Novom.

Do 19. avgusta otvoren je konkurs za prijem u domove učenika. U šest domova u Crnoj Gori ima mjesta za 410 đaka - u Podgorici 120, Kotoru i Nikšiću po 50, Cetinju 20, Beranama 128 i Baru 42.

Ministarstvo prosvjete za školsku 2023/24. dodijeliće 60 stipendija za talentovane i 13 za redovne učenike druge i narednih godina stručne škole koji se obrazuju po obrazovnom programu za deficitarne kvalifikacije - vodoinstalater, izvođač građevinskih radova, pekar, instalater termotehničkih sistema i poljoprivredni proizvođač. Istim konkursom predviđeno je i 45 stipendija za talentovane učenike trećeg ciklusa osnovne škole.

Rok za prijave je od 1. do 20. oktobra.

Stipendiraće 20 OSI i dvoje iz RE populacije

Ministarstvo prosvjete u studijskoj 2023/24. godini dodijeliće 20 stipendija za lica s invaliditetom i dvije za proučavanje romskog jezika za studente RE populacije.

Na konkursu za stipendiranje najboljih studenata predviđena je dodjela 450 stipendija, a biće dodijeljeno i 47 stipendija za deficitarna zanimanja: matematike, fizike i hemije po sedam i 16 za IT studijske programe.

Pored dvije stipendije za studente koji proučavaju romski jezik, biće dodijeljeno još osam za one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za nastavu na albanskom: po dvije iz matematike i fizike, po jedna iz hemije, biologije, muzičke i likovne umjetnosti.

Prijave se podnose od 1. do 30. oktobra.

Tada će biti otvorene i prijave za studentski kredit.

Objavljen je i konkurs za prijem u studentske domove. Za studente prve godine prijave su od 11. do 15. septembra, a za ostale od 16. do 20. oktobra.

Bonus video: