Podgorica: Manje privatnih apoteka koje izdaju ljekove na recept

Fond za zdravstveno osiguranje objavio javni poziv za apotekarske firme, važeći ugovori na snazi do kraja septembra

22419 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Aktuelni ugovori na snazi do 30. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC
Aktuelni ugovori na snazi do 30. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC

Broj privatnih apoteka u Podgorici, koje izdaju ljekove na recept, u narednom periodu biće prepolovljen jer će jedna firma moći da kandiduje samo jednu apoteku u kojoj osiguranici mogu da podižu propisanu terapiju.

U prethodne dvije godine ovakav slučaj bio je u ostalim opštinama, dok su pravna i fizička lica u Podgorici kandidovala po dvije apoteke u kojima se izdaju ljekovi na recept.

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) objavio je juče javni poziv apotekama za dostavljanje ponuda radi zaključivanja ugovora za obezbjeđivanje i izdavanje ljekova na recept. Prijave s traženim dokazima i dokumentacijom dostavljaju se do 28. avgusta ove godine.

Apoteke uz prijavu treba da dostave rješenje Ministarstva zdravlja o ispunjavanju propisanih uslova u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme, rješenje o registraciji u Centralnom registru privrednih subjekata, izvod iz centralnog registra privrednih subjekata i rješenje o poreskoj registraciji, kao i uvjerenje da su zaključno sa 31. 5. 2023. izmirili poreske i obaveze po osnovu doprinosa za socijalno osiguranje. Između ostalog, potreban je i dokaz za farmaceutski kadar - za farmaceuta licenca i ugovor o radu na neodređeno vrijeme ili najkraće na 12 mjeseci, a za tehničara diplomu o stečenom stručnom zvanju i položenom stručnom ispitu.

Ugovori s apotekama koje je FZO potpisao 2021. godine na snazi su do kraja septembra. Ta ustanova prije dvije godine javnim pozivom ograničila je broj apoteka koje izdaju ljekove na recept. Tako su ponuđači u Podgorici mogli da imaju po dvije apoteke u kojima se podiže propisana terapija, a u ostalim opštinama po jednu.

U posljednje skoro dvije godine građani mogu da uzimaju ljekove na recept u 79 privatnih apoteka, kao i 55 državnih. Ugovor sa FZO prije toga imalo je ukupno 189 apoteka.

Iz Udruženja privatnih apoteka juče se nijesu oglasili povodom dodatnog smanjenja broja apoteka koje izdaju ljekove na recept, a prije dvije godine kritikovali su takvu odluku, tvrdeći da će pacijenti biti na gubitku.

Iz FZO su, prije dvije godine, kazali da evropski standardi propisuju odnos jedna apoteka na 6.000 stanovnika i da su broj apoteka koje mogu potpisati ugovor s tom ustanovom ograničili radi postizanja bolje konkurentnosti. Tada su kazali da na teritoriji Podgorice ima jedna apoteka na 2.600 stanovnika, što je drastično iznad prosjeka, ali i da postoji veliki broj zahtjeva za otvaranjem novih, iako za tim ne postoji tržišna potreba.

“Povećavajući broj apoteka javlja se uslovljena reakcija na tržištu rada gdje dolazi do manjka stručnog kadra (farmaceuta) što dalje za posljedicu ima izdavanje ljekova na recept od strane lica koja po zakonu nemaju to pravo”, kazali su tada iz FZO.

Istakli su da je i “kvartovska” koncentracija apoteka koje imaju potpisan ugovor sa Fondom dovela do neravnomjerne zastupljenosti privatnika u određenim djelovima gradova, pogotovo u blizini domova zdravlja.

“Smatramo da je ovaj broj privatnih apoteka veliki, te smo pristupili reformi u ovoj oblasti. Koraci su preduzeti u pravcu uređenja tržišta s posebnim akcentom na dostupnost ljekova osiguranicima. Napominjemo da su do 2016. godine potrebe tržišta Crne Gore servisirale samo 55 apoteka Montefarma i da su one uspijevale da obezbijede redovno snabdijevanje sistema ljekovima”, tvrdili su iz FZO.

Bonus video: