Lučki grad prerasta u akademski centar

Dom učenika u Baru, od ove godine prima i studente sa privatnih fakulteta, interesovanje sve veće

2437 pregleda 0 komentar(a)
Ulaz u Dom učenika, Foto: Samir Adrović
Ulaz u Dom učenika, Foto: Samir Adrović

Prvi put od osnivanja davne 1933, Dom učenika "Dušan Marović" iz Bara, zvanično će ove godine ugostiti i studente sa četiri privatna fakulteta, koliko ih za sada ima u gradu.

To je "Vijestima" potvrdila direktorica te ustanove Aleksandra Vujičić.

Ministarstvo prosvjete u ponedjeljak je objavilo oglas za prijem učenika u đačke domove na teritoriji Crne Gore, za školsku 2023/24, koji će trajati od 14. 8. do 19. 8. Konkurs za prijem studenata za istu školsku godinu, biće otvoren od 14.09.2023.

Vujučić je kazala da Dom učenika od maja prošle godine dobio dozvolu i za davanja usluga studentima koji se školuju na teritoriji grada Bara a dolaze iz Crne Gore i inostranstva.

"Dom je renoviran i posjeduje sve uslove za prijem i studenata koji svake godine iskazuju sve veće interesovanje za naše usluge", kazala je ona.

Podsjetila je da Dom postoji još od 1933, kada je u nedostatku prostora, bio smješten u u potkrovlju dvorca Kralja Nikole a zvanično je registrovan 15. 3.1959. Kao samostalna ustanova u novom objektu, pod nazivom Dom učenika "Dušan Marović", počeo je da posluje 1974.

"Rekonstrukcija objekta obavljena je 2020, kada je Dom dobio jedan sasvim novi, komforniji i u svakom pogledu povoljniji smještaj, ugodniji boravak i naravno bolje uslove za učenje i rekreaciju naših polaznika". Kapacitet Doma je 90 kreveta", navela je Vujičić.

Dom, kako je dodala, posjeduje TV salu, učionicu, teretanu, salu za stoni tenis... Raspolaže kuhinjom kapaciteta 300 obroka i restoranom kapaciteta 100 obroka.

Bonus video: