Vikendice zarobile jezero, kvadovi oru livade - strani turisti sve više izbjegavaju atraktivni prirodni dragulj

Stanje na Kapetanovom jezeru evidentno je van kontrole, ugostiteljski i turistički objekti niču bez plana, nesavjesni posjetioci ostavljaju smeće na svakom koraku, a terenskim vozilima uništavaju privatne sjenokose

100190 pregleda 753 reakcija 104 komentar(a)
Vikend naselje na Kapetanovom jezeru, Foto: Privatna arhiva
Vikend naselje na Kapetanovom jezeru, Foto: Privatna arhiva

Bez red i kontrole - tako mještani, aktivisti i turisti opisuju stanje na Kapetanovom jezeru.

Na tom prostoru, konstatuju u Mjesnoj zajednici (MZ) Velje Duboko, sve je manje stočara, a “sve više ugostiteljskih i turističkih objekata podignuih bez plana i kontrole nadležnih”. Pored toga, objašnjavaju mještani Rovaca, nesavjesni posjetioci tog prostora ostavljaju smeće na svakom koraku, a kvadovima i ostalim terenskim vozilima “uništavaju se privatni sjenokosi na Trebješju”.

Prema fotografijama, koje je nedavno na društvenim mrežama objavilo preduzeće koje izrađuje vikendice i bungalove, uz obalu jezera, na dijelu kolašinske teritorije, odnedavno nekoliko je novih objekata te vrste namijenjenih turizmu.

“Stanje je takvo da se može okarakterisati kao haos. Za jedne zakon važi, za druge ne. Recimo, inspekcija je prošle godine zaustavila gradnju hrama posvećenom knezu Lazaru, na katastarskoj parceli broj 2125 KO Velje Duboko i Liješnje, u blizini Kapetanovog jezera. Mi smo tu odluku ispoštovali i gradnja nije nastavljana. Međutim, ista mjera je bila i za još nekoliko privatnih objekata, čiji vlasnici nijesu poštovali zabranu, povrijedili su službeni pečat, nastavili gradnju i priveli ih namjeni”, kazali su “Vijestima” u MZ Velje Duboko.

Vikendice niču kao pečurke
Vikendice niču kao pečurkefoto: Privatna arhiva

Kažu i da su sve češće situacije kada “vlasnici bungalova za izdavanje turistima upozoravaju stočare da krave smetaju gostima”.

U MZ Velje Duboko pozivaju nadležne inspekcije da provjere na koji način se koriste terenska vozila po privatnim livadama oko jezera.

“Kvadovi koji služe za iznajmljivanje, na čemu privatnici dobro zarađuju, bez ikakve kontrole uništavaju sjenokose na Trbješju, gdje je privatna imovina. Sve je uništeno vozilima. Na Kapetanovom jezeru treba uspostaviti red, a zakoni treba da važe za sve. Uskoro, bojimo se taj kraj neće biti ni za stočare ni za turizam”, kažu u toj MZ.

Objašnjavaju i da su poslali urgenciju tražeći informacije o tome u kojoj mjeri su se poštovalo ono što su naložili inspektori vlasnicima nelegalnih objekata prošle godine.

Turisti su razočarani i ogorčeni onim što vide na Kapetnovom jezeru, kaže za “Vijesti” Anđa Vukčević, direktorica Turističkog centra “Vučje”, koji je na 18 kilometara od tog prostora. Prema njenim riječima, asfaltiranje puta do jezera promijenilo je štošta i to uglavnom na štetu okoline jezera.

Kapetanovo jezero
foto: Privatna arhiva

“Ono što čujemo od turista i zaljubljenika u prirodu da prostor oko Kapetanovog jezera sve više postao za zaobilaženje, umjesto atraktivna lokacija. Vizuelne promjenu su očigledne i to su primjetili nedavno i naši gosti iz regionalnih razvojnih agencija Albanije i Holandije. Naravno da zagovaram razvoj tog kraja, ali nama nedostaju smjernice i strateški pravci razvoja, pa onda i kontrola i red. Puna su nam usta razvoja ruralnog turizma, a ono što se dešava na Kapetanovom jezeru sada, svakako to nije”, kazala je ona.

I Vukčević napominje da iznajmljivanje “kvadova” čini veliku štetu, kako i nedostatak organizovanog odlaganja i sakupljanja otpada, kao i gradnja bez plana.

“Urbanističko-građevinska inspekcija je tokom jula i avgusta 2022.godine obavila akciju pojačanog inspekcijskog nadzora na području oko Kapetanovog jezera na teritoriji opština Kolašin i Nikšić”, kazali su “Vijestima” u Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Kapetanovo jezero
foto: Privatna arhiva

Tvrde da su i sada u toku kontrolni inspekcijski pregledi na toj lokaciji.

“Tokom inspekcijske kontrole za objekte koji nisu građevinski završeni izrečene su mjere zabrane građenja i pokrenut je upravni postupak. Nakon izvršene inspekcijske kontrole, može se zaključiti da se na navedenoj lokaciji u najvećem broju nalaze objekti koji su građevinski završeni i useljeni, na kojima nema izvođenja radova, da je riječ o objektima koji su izgrađeni u prethodnom periodu i koji se nalaze na orto foto snimku iz 2017. godine”, kažu iz tog resora.

Gradi se i na samoj obali
Gradi se i na samoj obalifoto: Privatna arhiva

Objašnjavaju da je, shodno ovlašćenjima urbanističko-građevinskog inspektora propisanim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, urbanističko-građevinska inspekcija pokrenula postupak utvrđivanja da li je vlasnik bespravnog objekta pribavio rešenje o legalizaciji bespravnog objekta. Tada bi se, kažu, stekli uslovi za dalje sprovođenje upravnih mjera i radnji u cilju rušenja odnosno uklanjanja bespravnog objekta za koji nije pribavljeno rješenje o legalizaciji.

Podsjećaju da je, u skladu sa uslovima građenja propisanim zakonom, investitor dužan da nadležnom inspekcijskom organu dostavi prijavu građenja i dokumentaciju u roku od 15 dana prije početka izvođenja radova.

Kolašinska lokalna uprava, u septembru prošle godine, inicirala je izradu studije zaštite za Kapetanovo jezero.

Bonus video: