Bar: Požarišta neutralizovana, stanje na terenu bolje nego jutros

Državljanin Poljske Šidlo David Zbignjev uhapšen je jutros zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti
584 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2017. 18:36h

Nakon 24 časa žestoke borbe sa vatrenom stihijom, u Baru je situacija konačno stabilizovana. S prvim večernjim satima, sva opasna požarišta su neutralisana, a vatra odbačena daleko od kuća, kako u Čanju, tako i u visokim kotama Šušanja.

Načelnik Službe zaštite Bar Velizar Čađenović rekao je “Vijestima“ da je stanje na terenu neuporedivo bolje nego u jutarnjim satima, te da dio jedinica koje su besprekidno dejstvovale, sada može konaćno da se odmori.

"U Čanju smo odbacili vatru od svih kuća, i iznad hotela „Zlatibor“, gdje još dimi na nekoliko mjesta, ali, to je sve pod kontrolom. U Šušanju nema opasnosti po kuće, vatra je sada na visokim i nepristupačnim mjestima-dodao je Čađenović.

On je kazao da je iz preventivnih razloga uputio jedno vozilo prema manastiru u Mikulićima gdje su se samoorganizovali lovci i mještani, a gdje vatra još uvijek nije prijetnja. Dva vozila su upućena prema Virpazaru, gdje su kasno popodne izbili požari na Tankom rtu i kod skretanja od tunela za Podgoricu. Čađenović je izrazio otvorenu sumnju da su ova dva požara namjerno izazvani, dodajuči da je i ovdje pravovremeno intervenisano.

S obzirom da je gust dim večeras prekrio cijelo šušanjsko brdo, te da se sa okolnih brda spišta u barsku kotlinu, Ćađenović je rekao da je u pitanu očekivana reakcija „zbog atmosferskog pritiska, jer je vjetar prestao da duva“.

Nadljudskim naporima barskih opštinskih službi, Vojske i građana spriječena je katastrofa u Šušnju, saopšteno je iz Tima za upravljanje u vanrednim situacijama u Opštini Bar.

"Sačuvani su ljudski životi i nema šteta na objektima". navodi se u saopštenju.

Protekla noć bila je najteža koje se mogu sjetiti najstariji stanovnici Šušanja.

Vatrena stihija koja je juče nešto nakon 19.15 časova izbila pod bizarnim okolnostima u barskom naselju, a potom zahvatila veliki dio istoimenog brda u toku noći spustila se i do 30 metara od prvih kuća ali, zahvaljujući požrtvovanosti vastrogasaca, policije, mještana i Vojske kuće su odbranjene.

U akciju gašenja požara bilo je uključeno pet vatrogasnih vozila i svi vatrogasci Službe zaštite Bar, vozilo Vojske Crne Gore, dva vozila i dva vatrogasca iz Petrovca, dva vozila i četiri vatrogasca iz Podgorice, po dvije cistjerne Vodovoda i Komunalnog, cistjerne privatnih preduzetnika i vozilo Luke Bar.

U akciju gašenja požara od jutros su bila uključena dva aviona MUP-a – Direktorata za vanredne situacije, a kroz sistem zaštite i spasavanja angažovane su opštinske Službe zaštite iz Nikšića, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Podgorice, Rožaja, Cetinja, Danilovgrada, Kotora i Budve. Angažovane su i dodatne snage Vojske Crne Gore.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Bar Velizar Čađenović rekao je oko 9.50 časova za "Vijesti" da je ono što se dešavalo u odbrani Šušanja sinoć bez ikakvog pretjerivanja nezapamćeno ne samo u analima barske vatrogasne jedinice, već i Crne Gore.

Čađenović je dodao da još uvijek nema naznaka da će u pomoć pristići hrvatski kanaderi i ocijenio da je situacija na frontu širine preko četiri kilometra i dalje izuzetno ozbiljna.

"Sada imamo dva kraka požara koji su van kontrole. Prvi je iznad Vitića, gdje smo usmjerili ljudstvo i odbranićemo kuće. Drugi krak je prema Zupcima i tamo ne možemo dejstvovati jer je teren apsolutno nepristupačan. Animirali smo sve raspoložive efektive, u pomoć stižu kolege iz Ulcinja, Podgorice i Danilovgrada. Aktivirane su sve raspoložive cistijerne komulanih preduzeća i privatnika. Čestitam svim učesnicima gašenja na sinoćnjim nadljudskim naporima jer smo bukvalno trčali sa jedne pozicije na drugu", rekao je Čađenović.

Ionako iscrpljenim jedinica dodatno opterećenje predstavlja požar koji se od Buljarice jutros spustio prema Čanju, međutim, kaže Čađenović tu je situacija apsolutno pod kontrolom.

On je kazao da je u toku noći odbranjena trasa dalekovoda, kao i da su "plameni jezici" bili visoki i preko 20 metara.

Avijacija MUP-a i dalje dejstvuje - "airtractori" bacali su "vodene bombe" od 7.15 minuta.

Jutros oko 7.30 časova vidljivi su plameni jezici u šumi iznad naselja Glavanovići i Karadovići, a cijeli Gornji Šušanj je prekriven dimom.

"U jednom momentu vatra je stigla do same kuće Rustema Tuše u Karadovićima, međutim ona je odbranjena. Ovdje je do plamena došlo zbog žice od dalekovoda koja se otkačila i izazvala varnicu. U toku noći vatra je stigla do dva stuba dalekovoda, međutim i to je odbranjeno", rekao je Glavanović.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) demantovao je da je požar na objektu Tuša u Šušnju izazvan kvarom na njihovoj infrastrukturi.

"Na dalekovodu 35 kV "Bar – Sutomore", čija trasa prolazi u blizini pomenutog objekta, nije bilo nikakvog prekida užeta, odnosno dalekovod je u tehnički ispravnom stanju i nema oštećenja na opremi i provodnicima. Svi provodnici su uredno zategnuti, a prema poslednjim podacima sa kojima raspolažemo pomenuti objekat nije oštećen. Kuća Rustema Tuse nije gorela u požaru čak uopšte nije oštećena. Napominjemo, da je mreža na području Šušnja i dalje ugrožena požarom, kao i da se preduzimaju sve neophodne mjere kako bi se izbjegla oštećenja na distributivnim objektima i mreži", navodi se u saopštenju CEDIS-a.

Sinoć oko 23 sata lovci su uspjeli da pronađu turistu iz Poljske koji je svojom nepažnjom izazvao požar - da bi pokazao svoju lokaciju, jer se izgubio, zapalio je vatru koja se zbog jakog vjetra i suve vegetacije odmah proširila na cijelo brdo.

Državljanin Poljske Šidlo David Zbignjev uhapšen je jutros zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

Predsjedik Opštine Bar Zoran Srzentić i načelnik Službe zaštite Bara Velizar Čađenović sinoć su kontaktirali Direktorat za vanredne situacije MUP-a i zbog ozbiljnosti situacije, jer promjenom vjetra ova vatra može direktno ugroziti i cijelo Sutomore, zatražili hitno uključivanje hrvatskih kanadera u gašenju požara.

U požaru uništen maslinjak

Pored uništene vegetacije na najvećem dijelu brda i straha koji je izazvao među mještanima, te pepela koji je sa zgarišta zasuo ne samo cijelu Topolicu već i naselja od Ratca prema Sutomoru, požar na šušanjskom brdu Dražica pričinio je i ogromnu štetu drevnom maslinjaku Plagare. U ovom kompleksu čija se starost procjenjuje na preko pet vijekova, nalazi se oko hiljadu stabala maslina u vlasništvu Biskupije kotorske, te starošušanjskih porodica Perići, Paladini, Glavanovići, Perajkovići, Saraci, Carevići.... Prema prvim procjenama, u Plagarima je od sinoć na potezu od Donjeg kamena do kuće Perajkovića, i pored žestoke borbe mještana i vatrogasaca sa vatrenom stihijom, u plamenu uništeno preko 300 stabala maslina.

Ova brojka, nažalost, ne može biti uzeta u obzir kao konačna, jer vatre i dalje ima u ovom dijelu Gornjeg Šušanja, zbog čega je ostatak kompleksa još uvijek maksimalno ugrožen.

"Požar oko 16 sati još uvijek traje, čas tinja, pa bukne, pa ga smire vatrogasci i opet u krug, kako dune vjetar. Svi se nadamo mirnoj noći bez vjetra, kuće su naravno prioritet, ali, i ove masline su za nas kao spomenici, vrijedne ne samo u materijalnom smislu", saopštili su „Vijestima“ mještani Gornjeg Šušanja u kratkom predahu od gašenja tinjajuće vatre.

Predsjednik Odbora MZ Šušanj Pešo Glavanović potvrdio je “Vijestima“ da je do 16 sati vatra odbačena od kota u blizini naselja, te da su vatrogasci i mještani uspostavili nekoliko punktova sa kojh prate situaciju i po potrebi dejstvuju.

"Cistijerne sa vodom, vatrogasci i mještani raspoređeni su kod kuća Pavovića, kod groblja, kod crkve Svete Petke, kod Gornjih Glavanovića, kod Karadovića iznad kuća Talića, iznad kuća Perića, Paladina i Carevića.Opština je preko MZ uputila cistijerne koje punimo vodom, u stalnoj smo pripravnosti", kazao je Glavanović.

On je iskazao veliku zahvalnost svim učesnicima gašenja požara, od barskih vatrogasaca i njihovih kolega iz drugih gradova, do policajaca, pilota i vojnika, ističući da je za primjer i reakcija ljudi koji žive u ovim šušanjskim naseljima.

"Cijele noći je kuće i imovinu rame uz rame sa vatrogascima branilo preko 70 mještana svih generacija iz ovih starošušanjskih porodica, što je za svaku pohvalu", zaključio je Glavanović.

Galerija

Bonus video: