Savjet roditelja OŠ "Orjenski bataljon" protiv odluke uprave škole da se đacima promijene smjene

"Do sada je bila praksa da učenici od drugog do petog razreda prate nastavu u drugoj smjeni, a ostali u prvoj. Taj način rada se pokazao kao najbolji iz više razloga", navodi se u saopštenju

10780 pregleda 13 komentar(a)
Osnovna škola "Orijenski bataljon" u Bijeloj, Foto: Printscreen YouTube
Osnovna škola "Orijenski bataljon" u Bijeloj, Foto: Printscreen YouTube

Savjet roditelja Osnovne škole "Orjenski bataljon" protivi se odluci uprave škole da se u toj školi promijene smjene. Prema toj odluci, planira se da parni razredi nastavu pohađaju u popodnevnim časovima, a neparni u jutarnjim, što do sada nije bio slućaj, saopšteno je iz savjeta roditelja te škole.

Odluka je donesena, kako su kazali, jednostrano od strane direktorice škole Nataše Franić i Nastavničkog vijeća OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj.

"Do sada je bila praksa da učenici od drugog do petog razreda prate nastavu u drugoj smjeni, a ostali u prvoj. Taj način rada se pokazao kao najbolji iz više razloga", navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Savjeta roditelja Milica Ilić i školski odbornik Milena Vuković.

Tvrde da je kao razlog promjene,direktorica škole navela dva razloga, a to su rasterećenje broja učenika starijih razreda u jednoj smjeni, radi boljeg i lakšeg praćenja rada i discipline učenika i to da da će roditelji učenika nižih razreda imati više prilike da provode vrijeme sa svojom djecom, u cilju poboljšanja kvaliteta učenja u periodu kada uče elementarno opismenjavanje.

"Članovi Savjeta roditelja su se jednoglasno složili da su razlozi za tako krupne promjene slabi i neopravdani", kazali su iz savjeta roditelja.

Prema njihovim riječima ta promjena je neprihvatljiva zbog većeg fonda časova starijih razreda, većeg obima učenja, vanškolskih aktivnosti, pogotovo jer je Bijela prigradsko naselje i veliki broj djece putuje u grad gdje je većina sportskih klubova i sekcija.

Dalji razlozi su, kako se navodi, problem sa grijanjem škole u zimskom period koji imaju godinama unazad, ispisivanje đaka iz jedne škole u drugu i stvara se, prema njihovim riječima, generacijski "jaz", nepoznavanja među vršnjacima.

"Škola nema problem sa kapacitetom, jer se broj đaka nije mijenjao zadnjih godina, čak se i smanjuje. Školski odbor je većinom glasova, na zadnjoj sjednici, podržao mišljenje i Stav Savjeta roditelja. Peticiju koja je pokrenuta je potpisalo 326 roditelja, što je veliki broj, s obzirom da škola broji oko 600 đaka sa područnim jedinicama Baošići i Kamenari", navodi se u saopštenju.

Mišljenja su da im nisu predočeni pravi razlozi planiranih promjena, kazali su iz savjeta roditelja, i da su u pitanju samo interesi zaposlenih pojedinaca u školi. Dodali su da im nije predočen jasan plan i organizacija sprovođenja ovih smjena jer znaju da škola ima manjak kadra za obavljanje nastave.

"Pošto smo svjesni da naša škola nije jedina koja se bori sa ovim problemom, uzimajući u obzir opravdane razloge neprihvatanja takve odluke, molimo Ministarstvo prosvjete da reaguje i dostavi nam odgovor koji čekamo već neko vrijeme", dodaje se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Savjeta roditelja Milica Ilić i školski odbornik Milena Vuković.

Bonus video: