Nacrtali svoj san: Svjetska izviđačka smotra – iskustvo koje će se godinama prepričavati

Svjetska izviđačka smotra se organizuje svake četvrte godine i izviđači i planinke koji imaju između 14 i 18 godina imaju priliku da jednom u životu osjete čari i ljepote druženja gdje na jednom mjestu bude oko 50 hiljada izviđača iz čitavog svijeta

4787 pregleda 29 reakcija 2 komentar(a)
Detalj iz Južne Koreje, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Detalj iz Južne Koreje, Foto: Savez izviđača Crne Gore

Kontignet Saveza izviđača Crne Gore (SICG) od 26 članova boravio je u Južnoj Koreji, u gradu Saemangeum, i bio dio najvećeg događaja u izviđačkom životu – 25. Svjetske izviđačke smotre koja je okupila preko 45.000 učesnika iz čitavog svijeta. Tema smotre bila je “Nacrtaj svoj san”, a učesnici su bili smješteni u kampu na obali Žutog mora.

“Iako ova avantura, koja je od velikog značaja za razvoj ličnosti naših članova, ali i za promociju Crne Gore u izviđačkom svijetu, nije dobila potrebnu institucionalnu podršku kakva joj pripada, tim SICG potrudio se da svi članovi dobiju jednaku priliku da budu dio kontigenta i da na ovaj put krenu djeca koja su motivisana i aktivni članovi”, saopštili su iz SICG-a,

Svjetska izviđačka smotra se organizuje svake četvrte godine i izviđači i planinke koji imaju između 14 i 18 godina imaju priliku da jednom u životu osjete čari i ljepote druženja gdje na jednom mjestu bude oko 50 hiljada izviđača iz čitavog svijeta.

“Sa velikim nestrpljenjem iščekivali smo otvaranje, jer smo znali da će to biti spektakularan događaj. I upravo tako je i bilo. Izviđače su biranim riječima i lijepim željama pozdravile mnoge važne ličnosti a među njima predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeola, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun i ambasador Svjetske izviđačke organizacije(WOSM), veliki avanturista Bear Grylls. Bilo je mnogo muzike, plesa, demonstriranja drevne vještine tekvandoa i još mnogo toga na ogromnoj bini kakvu poznaju samo najveći svjetski festivali. Tačka na ‘I’ stavljena je nesvakidašnjim letom dronova koji su sinhronizovano istcrtavali istoriju izviđaštva od 1907. godine do danas. Našim izviđačima nije preostalo ništa drugo nego da uživaju u spektaklu kakav se srijeće jednom u životu”, stoji u saopštenju SICG-a.

izviđači
foto: Savez izviđača Crne Gore

Sklopljena prijateljstva, nova iskustva i stečena znanja, zajedničke fotografije, upoznavanje korejske istorije, tradicije i kulture, radionice pletenja, učenje korejskih plesova, degustacija kimčija, tradicionalnog korejskog jela, samo su dio onoga što su imali priliku da iskuse članovi Saveza izviđača Crne Gore. U sklopu internacionalnog dana su kroz fotografije, igru i pjesmu, izviđačima iz različitih zemalja približili Crnu Goru, njene prirode ljepote, narod.

Ali, bilo je i teškoća koje su uspješno savladane.

“Uslovi u kampu su stavili sve naše vještine i navike na veliki test. Ogromne temperature, vlažnost vazduha i nedostatak prirodnog hlada učinili su život u kampu znatno otežanim. Svjetski mediji izvještavali su o broju hospitalizovanih slučajeva i lošim uslovima na samom kampu. Posebno je bilo teško na samom početku dok se nismo u izvjesnoj mjeri navikli na pomenutu situaciju. Nakon brojnih prigovora od strane vođa kontigenata, organizatori su preduzeli potrebne mjere pa su bile obezbijeđene velike količine vode na svakom ćošku, dodatne tende, autobusi u kojima je bilo moguće provesti neko vrijeme i rashladiti se”, navode iz SICG-a.

Uprkos takvim naporima, Savezi izviđača Velike Britanije i Amerike odlučili su da povuku svoje učesnike i premjeste ih u Seul, dok je ekipa iz Crne Gore smatrala da treba da se uhvati u koštac sa okolnostima i u pravom izviđačkom duhu dovrši svoj boravak na smotri. Taman kad su se potpuno adaptirali na klimu i uslove u kampu, stigla je vijest da korejska vlada planira da evakuiše cijeli kamp jer prijeti opasnost od tajfuna.“

Jasno nam je bilo da Korejci vrlo lako i efikasno prelaze sa riječi na djela kada su u jednom danu, u periodu od osam do 20 časova izmješteni svi ljudi koji su boravili na smotri, bez tenzija, panike i haosa. Korejska vlada, vojska i policija zajedno sa izviđačima volonterima na samom kampu, uz podršku Svjetske izviđačke organizacije, uspjele su u poduhvatu kakav bi na našim prostorima bio nazamisliv. Svi učesnici, bez osjećaja da im je ugrožen život, bezbjedno su evakuisani uz pomoć više od 900 autobusa, premješteni u različite gradove u okolini Seula i smješteni u studentske domove, hostele i hotele. Čak ni tada program Smotre nije stao. U svakom od gradova organizovan je adaptirani program”.

Organizatori su uspjeli da sve učesnike Svjetske izviđačke smotre okupe na jednom mjestu kako bi prisustvovali zatvaranju smotre na stadionu u Seulu. Štafeta je predata Savezu izviđača Poljske koji će biti domaćin sledeće Svjetske izviđačke smotre 2027. godine.

“Novi prijatelji, razmijenjene marame, podijeljeni zagrljaji, rana ustajanja, čekanja, nove riječi, novi prijatelji, nove vještine, prošireni vidici i još mnogo toga stečenog, motivisaće naše izviđače da već sad krenu da se pripremaju za narednu smotru”.

Boravak u Seulu izviđači iz Crne Gore posebno će pamtiti po susretu sa reprezentativcem Stefanom Mugošem koji ih je, čuvši za njihovu “izazovnu avanturu”, pozvao da prisustvuju njegovoj prvoj utakmici u dresu “Inčon Junajteda”. Aplauzi publike, crnogorske zastave na tribinama, Mugošin gol, samo su dio onoga što su članovi SICG-a doživjeli.

“Sve je bilo kao u nekoj čudesno osmišljenoj bajci. Da ne postoje fotografije i snimci, vjerovatno bi se i sami zapitali da li se to zaista desilo. Nakon razgovora sa ljudima na stadionu, bilo nam je jasno da Stefan uživa ogromno poštovanje Korejaca i da je svojevrsna kluba. Zahvaljujući njegovom odnosu sa lokalcima i klubom uopšte, i mi smo dočekani kao zvijezde. Volimo da vjerujemo da smo mu donijeli makar malo sreće kako bismo uzvratili za čast koju nam je učinio… Na koncu svega, iako smo znali da će ovo biti ‘once in a lifetime’ iskustvo, nismo ni slutili da će biti ovoliko jedinstveno. Sigurni smo da će se sve avanture koje smo doživjeli, proživjeli i preživjeli prepričavati u godinama koje su pred nama”, zaključuje se u saopštenju izviđača.

Bonus video: